13 °C Budapest

Véget ér az őrület? Már nem éri meg annyira a lakásvásárlás

2019. június 6. 16:02

Az utóbbi évek befektetési slágere egyértelműen az ingatlan. Legyen szó újépítésűről, panelről vagy akár építési telekről, mind igen népszerű befektetéssé vált nem csak a nagybefektetők, hanem akár a magánemberek számára is. A legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint azonban a bérleti hozamok öt év alatt Budapesten jelentősen csökkentek, míg más befektetési termékek egyre vonzóbbak lehetnek. Nem kell azonban búcsúzni az ingatlanbefektetéstől, számos olyan ingatlantípus és város található az országban, amely még mindig kedvező hozamszinttel kecsegtet.

Nehéz eldöntetni, hogy a tyúk volt korábban vagy a tojás: azért lett vonzó befektetési lehetőség az ingatlan, mert jelentős értéknövekedés mellett a kiadás is szép hasznot hozhatott, vagy az általános ingatlanár növekedés köszönhető a befektetők keltette keresletnövekedésnek? Egy biztos: az elmúlt években a kis- és a nagybefektetői körben is igen népszerűvé váltak az ingatlanok.

Lakásvásárláshoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az csinálta a legjobb befektetést, aki 4-5 évvel ezelőtt panellakást vásárolt, majd bérbe adta" - "Adataink szerint ugyanis a panelek bérleti díja öt év alatt jóval a téglalakások szintje felett, átlagosan kétszeresére nőtt, míg a panel- és téglalakások drágulásában csak minimális különbség van a panelek javára. Mára a kétféle ingatlantípus aktuális hozamszintjében nincs jelentős különbség

- mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképéből kiderült, hogy az elérhető bérleti hozamszint az elmúlt öt év során minden nagyvárosban és fővárosi kerületben csökkent, mivel míg a bérleti díjak átlagosan "csupán" másfélszeresére nőttek, addig a lakásárak jóval nagyobb mértékben, több mint duplájára emelkedtek. Emiatt a kritikus 5 százalékos éves nettó bérleti hozam közelébe csökkent néhány terület. Budapest V., XI. és II. kerülete rendelkezik a legalacsonyabb - de egyáltalán nem elhanyagolható mértékű, 5 százalék körüli - hozamokkal. Ezzel együtt egyre versenyképesebbé válnak más megtakarítási termékek, amelyek elsősorban a kisbefektetők érdeklődését vonhatják el az ingatlanok felől. A Prémium Magyar Állampapír vagy a Magyar Állampapír Plusz öt év alatt akár 5 százalék éves nettó hozamával már meghaladhatja egyes területek ingatlanbefektetéseinek átlagos hozamát.

"Nem kell azonban temetni az ingatlanbefektetést, számos olyan terület van, hol kifejezetten szép bérleti hozam érhető el" - hangsúlyozza Valkó Dávid. A nagyvárosok közül Pécs és Szeged a két legmagasabb, 8,3 illetve 7,3 százalékos hozammal kecsegtető megyeszékhely, Budapesten pedig a VIII. és a III. kerületben lehet 6,5%-os várható hozammal számolni. Ráadásul jól megválasztott ingatlanvásárlással a bérleti hozam mellett még most is látványos értéknövekedés érhető el. Aki még mindig ingatlanbefektetésben gondolkodik, annak érdemes felkeresnie ingatlanközvetítő szakembert, aki tisztában van a legjobb lehetőségekkel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 11:52
A Media1 információi szerint megszűnik a Comedy Central Family nevű televíziós csatorna.
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem