16 °C Budapest

Van megoldás a devizahitel-csapdára! Mesélnek a megfejtők

Pénzcentrum
2013. február 1. 10:43

Felfokozott hangulat uralkodik azon a pénteki konferencián, amit Doubravszky György, a pénzügyi jogok nemrég kinevezett biztosa szervezett. A "Hiteles párbeszéd" a "devizahitel" probléma lehetséges megoldásairól nevű rendezvényen közgazdászok, a hiteleseket képviselő civil szervezetek vezetői valamint a Magyar Bankszövetség vesz részt - a Pénzcentrum.hu a helyszínről tudósít, cikkünk folyamatosan frissül. 

Finoman szólva is felfokozott a hangulat a pénteken megrendezett - és ezekben a percekben is zajló "Hiteles párbeszéd" című konferencián, amelyet a "devizahitel" probléma lehetséges megoldásairól szervezett Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa, aki szerint csak idézőjelben érdemes beszélni a devizahitelekről.  Az ELTE Gólyavárában összegyűlt 100-150 fős hallgatóság ugyanis lelkes tetszésnyilvánítással, hangos éljenzéssel, nyílt színi tapssal fejezi ki szimpátiáját az előadók - például Bogár László, Róna Péter - véleményével.

A konferencia első előadója, Róna Péter közgazdász több izgalmas érdekességgel szolgált a devizahitelesek számára. A szakértő szerint az lehetne a megoldás a devizahitel-csapdára, ha forintosítanák a kezdeti adósságot, és azt kis kamattal kellene megfizetni a bankok felé. Róna ilyen kis kamatnak például a  jegybanki alapkamatot ajánlja, ami a forinthitelek költségeitől jóval elmarad, a bankközi hitelezést meghatározó kamatláb.

Nem is beszélhetünk hitelről

Róna Péter vitatja, hogy egyáltalán beszélhetünk hitelekről olyan esetben, amikor nem ismert előre, hogy mikor, és mennyit kell visszafizetni a hitelezőnek.

A megoldásokról beszélve Róna már félre is tette alapgondolatát, miszerint nem is tekinthető hitelnek az, amit devizahitel-szerződés keretében nyújtottak a magyar családoknak. Hiszen mégis vissza kell fizetni valamennyit, de ennek mértéke legyen az eredeti forinttartozás, amit alapkamattal növelve kell törleszteni. Ez gyakorlatilag forintosítást jelent a felvételkori árfolyamon, a forinthitelekre jellemző kamatköltségek nélkül.

Bogár László

Apo-kalüpszosz, vagyis "lehull a lepel". Hit és hitel, ezek a szavak figyelmeztetnek, hogy a pénz és minden anyagi konstrukció lelki, erkölcsi és bizalmi alapra épül. Ez pedig megrendült - mondta Bogár László, közgazdász. Egy mesével szemlélteti, mi is zajlott le szerinte a válság előtti időkben, amikor a devizahitelezés megindult.

Két medvebocs felezett el egy sajtot, de amikor eltörték a gurigát, egyik fele kisebb volt, mint a másik. Ezért a varjú leharapott egy kis darabot a nagyobból, de sajnos így sem lett egyforma a két fél, így a másikból is lecsípett egy kicsit. Így ment ez, amíg el nem fogyott a sajt.

Bogár szerint is van megoldás, de mivel az egész társadalmat érintő problémáról van szó, mindenkinek áldozatot kell hozni. Akiknek semmi köze nem lenne a devizahitelekhez, azoknak is hozzá kell járulni a megoldáshoz - mondta. Nem megoldás növelni a kamatokat, amikor valaki bajban van, és nem tudja fizetni tartozását - hangzott el az előadás végén, amit többször óriási tapsvihar szakított meg - különösen az olyan szójátékoknál, mint a "válság" és "álság" szavak párhuzamba állítása. Bogár több mondatával is utalt rá, hogy a világot megrázó gazdasági eseményeket direkt idézték elő, és "Btk.-s ügyet" csinálva belőle, mesterségesen óriásira fújták a problémát.

A világ vége

A harmadik előadásban javaslatok is elhangzottak, melyek a Pénzügyi Biztos jogkörének kiszélesítését tartalmazták. De ezek közzé nem került be semmilyen olyan mondat, ami a devizahitelesek szerződésének jogszerűségét támadná.


Imre András a Bankszövetség képviseletében folytatta a párbeszédet. A közönségből többen is bekiabálásokkal zavarták meg: "Hányan lettek öngyilkosok?" - hangzott el a kérdés. 

Ilyen statisztikát azonban nem vezet a Bankszövetség, csak annyit tudtunk meg, hogy 160 ezer devizaadós késedelmesen fizeti tartozását. Az előadásban elhangzott, hogy a devizahitelesek nagy előnnyel indultak a forinthitelesekkel szemben, hiszen a törlesztőrészletek alacsonyabbak voltak a válság kitöréséig. Mindenki eldönthette, melyik hitelt akarja felvenni, a forintban számoltat, vagy a deviza alapút.

Imre András maga is devizahiteles, mert ő is az alacsonyabb törlesztőrészletű hitelt választotta. Senki nem számított a gazdasági világválságra és a részletek elviselhetetlen növekedésére - tette hozzá. Szerinte nem arról van szó, hogy jogilag hibás termék lenne a devizahitel, csak a gazdasági helyzet olyanná vált, hogy már nehezen visszafizethető a tartozás.

A válság előtt hitelt felvevő magatartás is oka annak, hogy ma itt tartunk, és nem volt nyilvános felszólalás a devizahitelek ellen - mondta Imre. Cáfolva Róna állítását, Imre szerint a devizahitel mindig is része volt a magyar pénzügyi rendszernek, hiszen a Monarchia idején is szabályozták a kérdést. Mivel a devizahitelnek szükségszerűen van devizaforrása, elengedhetetlen a vételi és eladási árfolyam alkalmazása, hiszen az ügyfeleknek forintjuk van, amit a banknak szükségszerűen devizára kell váltani a devizaforrások kiegyenlítéséért.

A Bankszövetség szakértője szerint semmi gond nincs a devizahitelekkel, és most senki nem ülne itt, ha nem lett volna a válság. Nem álltak volna le a beruházások, nem nőtt volna meg a munkanélküliség, nem csökkentek volna a jövedelmek. Szerinte nem azért volt eddig sikertelen a legtöbb bírósági kereset, mert a testületek nem felkészültek a hasonló perekre. Még ha ezt a "háborút" meg is nyernék a devizahitelesek, akkor is helyre kellene állítani az eredeti állapotokat, tehát azonnal vissza kellene fizetni minden tartozásukat az adósoknak. A szakértő úgy vélte, nem jogi megoldásra van szükség, szerinte az eszközkezelő egy jó elgondolás, és a bankok érdeke is, hogy ügyfeleiknek segítsenek. "A legfontosabb az lenne, ha mindenki lépjen be az árfolyamgát rendszerébe - hangsúlyozta. A közönség erre egy nagy Ó-val válaszolt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Doubravszky György MTI-nek adott nyilatkozata
Kifejtette: legalább 100 ezer család van Magyarországon, amelyek 90 napnál hosszabb ideje nem tudják fizetni a devizahiteleik után a törlesztőrészleteiket, esetükben már nagyon nagy probléma áll fenn, és még ebben az évben megoldást kell keresni számukra.

"Kezdenek ezek a hitelek kifizethetetlenné válni, és az emberek élete is kilátástalanná válik, ezek az adósok már az utolsó tartalékukat is felélték" - mondta a pénzügyi jogok biztosa.

Doubravszky György szerint sok család szétesett, sőt, még szomorúbb, hogy egyes becslések szerint már mintegy háromezren lettek öngyilkosok amiatt, hogy devizatartozásukat nem tudták törleszteni. "Ezek olyan
tragédiák, amelyeket az ország nem engedhet meg magának" - fogalmazott, hozzátéve, hogy "ez egy vesztes-vesztes helyzet, ez a bankoknak is rossz".

A pénzügyi jogok biztosa szerint az az intézményrendszer, amely alatt a devizahitelesek problémái kialakultak, valószínűleg nem tudja orvosolni a gondokat, új szemléletmód és egyúttal új erőforrások kellenek a megoldáshoz. "Bízom abban, ha a pénzügyi jogok biztosának hivatala el tud indulni február közepén, katalizátora lehet ennek a folyamatnak" - mondta.

Úgy vélte, nagyon jó kezdeményezés az eszközkezelő tevékenysége, de ezt a nagymértékű problémát, ami a mai Magyarországon a devizahitelezésben kialakult, azt már nem tudja megfelelően kezelni ez az intézmény.

Doubravszky György a tervezett webbankról elmondta: "a webbank egyik ötletgazdája vagyok, s tavaly talán az arca voltam, a legtöbbet nyilatkoztam az ügyben, de amikor kineveztek a pénzügyi jogok biztosának, akkor én minden tisztségemről és üzletrészemről lemondtam".

Maga a webbank gondolata onnan származott, hogy amikor tavaly 30 ezer adós 350 milliárd forint "normális forinthitelről" szeretett volna tárgyalni a pénzintézetekkel, hogy végtörleszthessen, a bankok "nem álltak velük szóba" - emlékeztetett a pénzügyi jogok biztosa.

"Akkor döntöttünk úgy, hogy indítsuk el egy alternatív bankrendszer felépítését, mert láthatóan a mai bankrendszer egy tömbben, a bankszövetség révén tárgyal, és a kormánynak nincs ereje, hogy a saját megoldásairól érdemben tárgyalhasson. Ha a bankrendszer tagjai azt mondják, hogy nem hitelezünk, akkor a magyar gazdaság gyakorlatilag bedől" - hangoztatta Doubravszky György.

Kiemelte: el kell kezdeni egy alternatív bankrendszer kiépítését, aminek a civil-állami bank az egyik motorja lehetne.

Elmondta: Körtvélyessy László miniszteri biztosként irányítja a tervek szerint civil-állami összefogással létrejövő pénzintézetet, 6 milliárd forintos alaptőkével indulna a bank, felét a magyar állam adná, felét a civil szféra, magánszemélyek, vállalkozók, önkormányzatok és külhoni magyarok.

A 6 milliárd forintos alaptőke nagyon kevés, de olyan konstrukciót kell kidolgoznia Körtvélyessy Lászlónak, amely gyors növekedésre képes, a webbank alapvetően internetes bank lesz, egyébként Körtvélyessy László nevéhez fűződik a SZÉP-kártya bevezetése is - tette hozzá.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem