13 °C Budapest

Nem csak a banki díjak szálltak el a tranzakciós adó miatt

Pénzcentrum
2013. január 21. 11:04

Több tényező egyszerre gyengíti a forintot - mondta el Karvalits Ferenc a Citi befektetői előtt. A jegybank alelnöke szerint a potenciális növekedésünk 0,5 százalék lehet.

Karvalits Ferenc szerint négy oka van a forint december óta tartó gyengülésének. Az egyik a monetáris tanács túlzott mértékű lazításával kapcsolatos várakozás, a másik a cégek év végi mérlegtisztítása, a harmadik a nem konvencionális eszközök alkalmazásával kapcsolatos növekvő aggodalmak, melyeket Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentései tápláltak, végül az idéntől a pénzügyi tranzakciós adó elkerülésére irányuló vállalati erőfeszítések. Utóbbi kapcsán az MNB alelnöke óvatosan fogalmazott, de utalt rá, hogy a multinacionális cégek offshore irányba vihetik a készpénzüket.

Karvalits ugyanakkor a forintot erősítő tényezőkre is felhívta a figyelmet: a magas és növekvő külkereskedelmi többletünkre, a feszes költségvetésre, illetve hogy a hitelleépítési folyamat csökkenti a strukturális keresletet a devizapiacon.

A jegybank alelnöke meglehetősen kilátástalannak ítéli a növekedési helyzetet: a potenciális GDP-növekedés nem haladja meg a 0,5 százalékot. A potenciált gyengítik a vállalatokat sújtó adóintézkedések, a 110 százalékra süllyedő hitel-betét arány tovább folytatódó csökkenése, a gyenge külső kereslet, valamint az, hogy a "hitelkereslet halott", és a pénzügyi közvetítést aláássák a kormány azon erőfeszítése, hogy a lakossági megtakarításokat inflációkövető deviza-állampapírokba terelje.

A monetáris tanács megosztottsága kapcsán Karvalits elmondta, hogy a négy külső tag szerint a gyenge belső kereslet enyhíti az inflációs nyomást, míg a három belső tag szerint a minimálbér emelése és a reálnyugdíjak növekedése miatt ez a hatás kisebb lehet. A jövőt illetően a közgazdász elmondta, hogy február 5-én derülhet ki, ki lesz a következő jegybankelnök. Az IMF/EU-tárgyalások kapcsán kijelentette: a kormány álláspontja pragmatikus, ha a külső környezet nagyon romolna, akkor a megbeszélések folytatódni fognak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?