17 °C Budapest

Mindenképp bünteti a későket a cégbíróság

MTI
2013. január 25. 09:02

Akár 900 ezer forintos bírságot kaphatnak azok a cégek, amelyek a cégadatok kötelező módosítására vonatkozó február 1-jei határidőn túl nyújtják be kérelmüket a cégbíróságokhoz - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Világgazdasággal.

A gazdasági napilap annak apropóján kereste meg a szaktárcát, hogy a Fővárosi Cégbíróság vezetője úgy nyilatkozott, miután sokan az utolsó percre hagyták az ügyintézést, a folyamatosan emelkedő számú kérelmek miatt akadozik a cégbíróság informatikai rendszere, így nem büntetik azonnal a későket. A fővárosban működő mintegy 250 ezer cég közül eddig a társaságok alig harmada tett eleget a kötelezettségének.

A február 1-jei határidőn túl benyújtott kérelmek esetén a cégbíróságnak nincs mérlegelési jogköre, a pénzbírság kiszabásától nem tekinthet el - közölte a tárca. Hozzátették, hogy az adatbejelentési határidő meghosszabbítása csak törvénymódosítással történhetne, de ilyen módosítás nem volt, és nincs is folyamatban.

A lap arra nem kapott választ a minisztériumtól, hogy a cégbíróságok mi alapján határozzák meg a büntetés mértékét. Egy szakértő szerint várhatóan az árbevétel számít majd a bírságoknál. A kötelező cégadat-módosítás illetékmentes, de csak ügyvédeken keresztül lehet megtenni. Az ügyvédek díja 6900 és 60 ezer forint között mozog - írja pénteki számában a Világgazdaság.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?