Egyre kevésbé kell hitel az európai családoknak

MTI
2013. január 28. 16:31

A legtöbb euróövezeti országban tovább csökkent a hitelkihelyezés a magánszektorban tavaly decemberben - derül ki az Európai Központi Bank hétfőn közzétett kimutatásából.

A legnagyobb mértékben, 2,8 százalékkal Spanyolországban estek vissza a háztartásoknak és vállalatoknak nyújtott hitelek az előző hónaphoz képest. Olaszországban 0,7 százalék, Görögországban 0,5 százalék, Portugáliában 0,6 százalék volt a csökkenés, sőt még Németországban is megtorpant a hitelezés, 0,3 százalékkal esett vissza. Üdítő kivételként Franciaországban 0,4 százalékkal, Cipruson nagy meglepetésre 1,8 százalékkal nőtt a hitelnyújtás.

Ugyanakkor az EKB nem látja jelét a betétkivonás növekedésének. Görögországban - ahol korábban erőteljes volt a pénzkivonás a bankokból - 4,1 százalékos bővülést mutatott ki az EKB, a legnagyobbat tavaly április óta. Nőttek a magánbetétek Olaszországban és Spanyolországban is, kivétel Ciprus és Németország volt tavaly decemberben, ahol a betételhelyezés 0,6 és 0,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?