2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Tízmilliárdos adósságot örökölt Vajna Timi: egy éven belül fizetnie kell


Komoly adósságot halmoztak fel azok a vállalatok, amelyeket Vajna Tímea megörökölt Andy Vajna után.

Októberben derült ki, hogy Vajna Tímea, Andy Vajna özvegye 123 millió dollárt örökölt (ez kb. 37 milliárd forint), és október elsejétől az egykori filmügyi biztos cége, az AV Perfect KFt. is a nevére került.

A 24.hu most arról számolt be, hogy a Vajna-féle cégbirodalom egyszerűsödik, három darabját, a City Center Development Ingatlanfejlesztő Kft.-t, a GIBS Kereskedelmi Kft.-t és a Lucky Ventures Befektetési Kft.-t is beolvasztják az AV Investments Kft.-be. Mindhárom társaság megszűnik a beolvadás időpontjában, december végén.

A beolvadás kapcsán készített vagyonmérlegből az derült ki, hogy mióta nem Andy Vajna menedzseli a céget, azóta alaposan megnőttek a tartozásai. A cikk szerint az AV Investments adósságállománya tavaly év végén 5,5 milliárd forint volt, az átalakulási vagyonmérleg június végén készült, és abban már 42 millió 691 ezer dollár kötelezettséget tüntettek fel. Ez csaknem 13 milliárd forint, vagyis jóval több, mint a duplájára nőtt a cég adóssága fél év alatt.

Szinte a teljes összeg a rövid lejáratú kötelezettségek, az egy éven belüli kifizetni valók között szerepel.

A cikk szerint az AV Investments mérlege alapján fedezetnek is kell lennie a cégben. Június végén 12,7 millió dollárnyi forgóeszközt (betétet és készpénzt), illetve 10,4 millió dollárnyi értékpapírt tartottak nyilván a könyvekben, továbbá 16 millió dollárt tett ki a vagyonkezelő követelése, azaz ennyivel tartoztak nyár közepén a cégnek.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk