2018. január 16. kedd Gusztáv

Tízezreket kaszálhatsz 2018-ban ezekkel a kártyákkal

A 2008-as válság kitörése után a hitelkártyával rendelkező háztartások közül is sok bajba került. A negatív tapasztalatok miatt sokan még hallani sem akarnak erről a banki termékről. Mások viszont, akik rendszeresen - és rendeltetésszerűen - használják kiélvezik a vásárlásaik után járó pénzvisszatérítéseket. Az alábbiakban röviden áttekintjük, hogy jelenleg milyen ajánlatokat találhatunk.

Az MNB tavalyi adatai szerint jelenleg Magyarországon kevesebb, mint 1,4 millió hitelkártya van forgalomban. Ez a szám a 2008-as válságot megelőzően még 1,6-1,7 millió környékén mozgott. A válság következtében ezt a hiteltípust is kevesebben vették igénybe, illetve felmondták a már meglévő hitelkereteket.

Gyakorta előfordul ugyanis, hogy az emberek a hitelkártyára - de igaz ez a folyószámlahitelekre is - inkább vésztartalékként tekintenek, és akkor használják ki a keretet, amikor pénzügyi nehézségeik támadnak.

Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy ez mennyire rossz döntés, hiszen a hitelkártya az egyik legdrágább hiteltípus.

Rendeltetésszerű használata esetén azonban meghatározott időtartamra ingyenesen használhatjuk a bank pénzét, sőt, a költéseink után pénzvisszatérítést is kaphatunk.

Milyen ajánlatokat találhatunk jelenleg?

A hitelkártyákat hitel voltuk ellenére nem érdemes a THM-jük alapján összehasonlítani, hiszen a kártya rendes használata esetén úgysem kell kamatot fizetnünk. Egyébként e tekintetben nincsenek túl nagy eltérések, a legtöbb ajánlat esetében a THM valahol 35 és 40 százalék között található.

Akárcsak sok más banki terméknél, a hitelkártyáknál is számít, hogy mekkora nettó jövedelmünk van. Egyrészt ennek függvénye, hogy egyáltalán kaphatunk-e hitelkártyát, másrészt pedig bizonyos kártyákat csak a magasabb jövedelmű ügyfeleknek tartanak fent a bankok. Mi most egy átlagos, 200 ezer forintos jövedelmet vettünk alapul, és az ezzel a fizetéssel elérhető hitelkártyák között néztünk szét. Az elérhető kondíciós listák alapján most hat terméket mutatunk be.

Ekkora jövedelemmel már gond nélkül igényelhetünk hitelkártyát a CIB-nél, amely minden forintban történő vásárlás után 1 százalék jóváírást ad. További 2 százalékot kapott a választott kategóriában történő vásárlások után. Az éves visszatérítés 50 ezer forintban van maximalizálva.

A K&H Banknál minimum 20 ezer forintot kell havi szinten vásárlásra költeni, ha szeretnénk visszatérítést kapni. Ha ezt teljesítjük, akkor a teljes összeg után kapunk 2 százalékot, de maximum havi 3 ezer forintot.

Évi 30 ezer forintot takaríthatunk meg az OTP Bank hitelkártyájával. Ennél a terméknél alapvetően 1 százalékot írnak jóvá a vásárlások után, de további +2 százalékot adnak, ha a három partnerüzlet egyikében használjuk a kártyát.

Szintén 1 százalékot térít vissza az élelmiszerüzletekben történt vásárlások után a Raiffeisen, valamint 3 százalékot a műszaki és elektronikai áruházakban való vásárlások után. Ugyanakkor negyedévente változó kategóriákban 5 százalékot is visszakaphatunk, ha ezzel a kártyával vásárolunk. Negyedévente maximum 10 ezer forintot térítenek vissza.

Szintén 1 százalékot takaríthatunk meg, ha a Budapest Bank hitelkártyájával vásárolunk. Amennyiben tankolunk, vagy egyszerűen csak a benzinkúton vásárolunk, akkor a visszatérítés mértéke 3 százalék. Utóbbi vásárlások esetében a bank mindössze 900 forintban maximalizálja a visszatérítés mértékét, ám az egyéb vásárlások tekintetében ez az összeg jóval magasabb, egészen 10 ezer forint.

A hitelkártyákat és a klubkártyákat ötvözi a Cetelem. Az ő termékükkel alapjáraton csupán 1 százalékot kapunk vissza a vásárlásaink után, azonban ha a vállalat partnerüzleteiben vásárolunk, akkor akár 15 százalékos kedvezményt is kaphatunk a kártya használata esetén.

Ez a néhány példa talán elegendő ahhoz, hogy lássuk, egy kis odafigyeléssel tízezreket is nyerhetünk éves szinten ezzel a banki termékkel. Nekünk csupán azt kell átgondolnunk, hogy milyen típusú üzletekben vásárolunk a leggyakrabban, és ezek alapján kiválasztani egy számunkra kedvező hitelkártyát. Ebben segítségünkre lehet a Pénzcentrum kalkulátora is.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 14,49%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a  Cofidis gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezek az országok a világ legnagyobb sörfogyasztói

Ha sörivásról van szó, akkor a csehek verhetetlenek. Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes országokban mennyi sört fogyasztottak az emberek fejenként 2017 folyamán. Tavaly egy átlagos cseh 137,38...
 

Hörcsögöt tartasz? Ne költs játékokra, készítsd el te magad!

Hörcsögötök vagy egeretek van? Akinek volt már valaha cuki rágcsálója, az tudja, hogy korántsem csak az élelemről kell gondoskodnia egy gazdinak, de a szórakoztató kellékekről is. Mindezt megvásárolni...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.18-01.24
Országos

Spar

01.18-01.24
Országos

Interspar

01.11-01.17
Budapest

Spar

01.11-01.17
Országos

Aldi

01.11-01.17
Országos

Auchan

01.11-01.17
Országos

Tesco

01.11-01.17
Országos

Praktiker

01.11-01.24
Országos

  Ajánlatunk