2019. június 24. hétfő Iván

Sokkoló hírek: rendszerszintű válság jöhet a magyar bankoknál júniusban


A bankok felkészülnek az azonnali fizetésre, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy minden szereplő, a rendszer egésze készen álljon az indulásra. Június 27-én, amikor a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás elleni szabályok élesednek, bankrendszer szintű probléma jöhet, ugyanis azok az ügyfelek, akiknél nem sikerült beszerezni az adatokat, tömegével kérhetik számon a bankokon, hogy zárolták a számlájukat - hangzott el a Portfolio Financial IT and Disruptive Technologies konferenciánkon.

Alföldi Ferenc (Budapest Bank) szerint ma egy élményalapú társadalomban élünk, és ebben az élményt az Amazon, Facebook és társai határozzák meg, amelyek a digitális térbe vonzották az embereket, és most a bankoknak is itt kell helytállni. Galló Csaba (CIB) szerint a bankoknak most az ügyfélkiszolgálás jelenti a legnagyobb kihívást számunkra, ebben a technológia sok lehetőséget ad, de nagyon felgyorsult a változás. Nagyon nehéz megtartani, hogy közben hatékonyak is legyenek. Ezt tudják nagyon jól csinálni a kis cégek, akik egy területre fókuszálnak. Meg kell vizsgálni, hogy a saját területén sikeres kisebb cégekkel - például a TransferWise-zal - partnerségre kell-e lépni.

Azonnali fizetés

Alföldi Ferenc szerint nagyon jó kezdeményezés a z MNB-től az azonnali fizetés, az indulás persze nem lesz könnyű. Nem arról szól majd, hogy az egyes bankok hogy állnak, hanem hogy az egész rendszer hogy áll: darabszámot tekintve a fizetési forgalom 98 százaléka ezen megy majd keresztül, az egész rendszernek, minden banknak készen kell lennie.

Barna Balázs (TransferWise) elmondta, ők egész Európában látják, hogyan zajlik az azonnali fizetés. Az eurós instant rendszer ott nem kötelező jelleggel megy, de ma már a SEPA instant rendszeren fut a tranzakciók kb. 60 százaléka. Ha az azonnali rendszer itthon is elindul, akkor azok a nemzetközi tranzakciók, amelyek korábban napokat vettek igénybe, most a SEPA és a magyar rendszeren keresztül pár másodpercen belül lezajlanak majd, ami hatalmas előrelépés lesz a pénzforgalomban.

Galló Csaba elmondta, élharcosként egyetért azzal, hogy kötelező az azonnali fizetés bevezetése. Mindemellett az első időszakban a haszon ebből nem fog megjelenni, csak akkor, ha plusz szolgáltatások is épülnek rá. Például egy QR-kód alapú átutalást segítő rendszer is ilyen lenne. Az év második felében lehet, hogy elindulnak ilyen szolgáltatások, és hasonló várakozásaim vannak a PSD2-vel kapcsolatban is.

Strén Gábor (Microsoft) szerint a bankokat a szabályozás nagyon erősen fogja, így a egy eleve korlátozott helyzetből indulnak, nehezebben innoválnak. Mint elmondta," nem vagyok benne biztos, hogy amekkora erőforrást felemészt az azonnali átutalás a bankoknál, annak közvetlenül és hamar megtérülése lesz", de talán hosszabb távon meglesznek az előnyei.

Kovács Larissza (MKB) szerint ha nincs egy központi jó megoldás pl. egy közös QR-kód, akkor nem lesz sehogy versenyképes fizetési megoldás a bankkártyával szemben sem,ezért fontos, hogy a bankok erről közösen gondolkozzanak.

Kötelező ügyfélazonosítás

Június 26 után azok a banki ügyfelek, akikről nincsenek meg a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási törvényben előírt adatok a bankoknál, zárolják a számlákat. Galló Csaba ennek kapcsán (CIB) elmondta.

Én azt prognosztizálom, hogy az egész bankszektort érintő probléma jön június 27-én, amikor az ügyfelek tömegei fognak a bankok előtt sorokban állni, hogy miért zároltuk a számlákat. Nálunk az ügyfelek közel 30%-a még nem azonosította magát, ezért azt gondolom, hogy nagy vihar lesz.

Az MKB nem árulta el, hogy állnak jelenleg az azonosítással, csak annyit, valószínűleg nem 100%-on. Igyekeznek az ügyfeleket nem személyesen berángatni a fiókokba, és figyelembe venni, hogy ki milyen csatornát használ.

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Készlethiány lehet a hétszemélyes kocsikból: káoszra számít az egyik legnagyobb kereskedő
Több tisztázatlan pont is van még a júliusban startoló program körül - interjú.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Tesco

06.20-06.26
Országos

Auchan

06.20-06.26
Országos

Aldi

06.20-06.26
Országos

Lidl

06.20-06.26
Országos

Spar

06.20-06.26
Országos

Interspar

06.20-06.26
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk