21 °C Budapest

Nagyon fájhat a magyar családoknak Amerika leminősítése

2011. augusztus 7. 15:02

Szinte biztosan érinti majd a magyar devizahiteleseket az, hogy pénteken a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a hosszú futamú amerikai államadós-osztályzat eddigi "AAA" besorolását. Mivel ilyen leminősítés még sohasem történt, kiszámíthatatlan a világgazdaságra gyakorolt hatása. Könnyen elképzelhető, hogy a befektetők továbbra is a stabil valutának számító svájci frankba menekítik pénzüket, ez az alpesi deviza további erősödését jelentheti, ami rendkívül rosszul érintheti az augusztusi részletüket ezekben a napokban törlesztő magyar családokat is.

Friss! Így áll hétfőn a forint a svájci frankhoz és az euróhoz képest - KATTINTS!

Az augusztusi csekkek megérkezésekor akár 10 százaléknál is nagyobb törlesztőrészlet-növekedéssel szembesülhetnek a frankhitelesek az egy hónappal ezelőtti összeghez képest. Egyre többen kerülnek be a 100-as klubba, melynek tagjai azok lehetnek, akik több mint 100 forinttal alacsonyabb frank árfolyam mellett vették fel hitelüket. Mi történt velük?

A 100-as klubban már 70 százalék körül jár a törlesztőrészlet változás, az alábbi grafikonon jól látszik milyen mértékben nőttek az egyes időszakokban az egy 8 millió forint hitelösszegű, 2005 januárjában felvett hitel törlesztői.

 


Jobb a helyzet a 2009. januárjában eladósodottaknál, ők 187 forintos árfolyam környékén vették fel a hitelüket. Persze nem kicsi, 37 százalékos növekedést tapasztalhatnak a törlesztőkben az ebben az időszakban eladósodottak is.

 

 

Jobban járhat az, aki már törlesztett

A frank további árfolyamemelkedése kellemetlen helyzetbe hozhatja a magyar bankok ügyfeleit. Amennyiben továbbra is ez az erős frank lesz meghatározó, akkor lehet, hogy azok az ügyfelek (például az OTP-sek) jártak jól, akiknek a hónap első napjaiban kellett befizetniük havi részletüket.

 


Megoldás a mentőcsomag?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A piaci folyamatok miatt nem elképzelhetetlen, hogy a rémisztőnek tűnő 250 forintos szint  körül ragad is be a frank, akkor is ésszerűen érdemes mérlegelni: vajon megéri az árfolyamrögzítés? A szabályok nem változtak, ugyanazoknak éri meg a védőárfolyam, mint 2 hónappal ezelőtt. Az árfolyamrögzítés következtében az árfolyamkockázatunk sem szűnik meg, csak egy későbbi időpontra tolódik.

Az árfolyamrögzítés következtében az árfolyamkockázatunk ugyanis nem szűnik meg, csak egy későbbi időpontra tolódik el. Az aktuális piaci árfolyam és a rögzített törlesztési árfolyam különbözetét havonta a 3 havi BUBOR-nak (bankközi, referencia jellegű kamatláb) megfelelő kamaton (jelenleg 6,1 százalék) tőkésítve egy forint alapú ún. gyűjtőszámlán halmozná a hitelnyújtó, feltételezhetően 36 hónapig. 180 forintnál erősebb frank esetén a gyűjtőszámlán futó tartozás a piaci árfolyam és a 180 forint különbözetével nőne, gyengébb frank esetén csökkenne.

Kinek ajánlható az árfolyamvédelem? Akármilyen árfolyam mellett!

A csomag részletein és a gyűjtőszámla részletes kondícióin (előtörlesztési, végtörlesztési stb. díjak) túl az adós preferenciáitól függ, érdemes-e kihasználni a védőárfolyam lehetőségét. Amennyiben a kondíciók az adósok számára vállalhatóak lesznek, a programban való részvétel az alábbiak számára javasolható:

1. Aki jelenleg fizetőképessége határán mozog, és a mostaninál erősebb frankárfolyam mellett nagy valószínűséggel késedelembe esne
2. Aki számára fontos, hogy a törlesztőrészlete a következő négy évben legalább árfolyamszempontból kiszámítható legyen (figyelem: a program a kamatkockázat ellen nem nyújt védelmet, csupán az árfolyamkockázat ellen!), ezt követően azonban már képes lesz elviselni az árfolyammozgásokat
3. Aki képes a 36 hónapon keresztül elért törlesztőrészlet-megtakarításait félretenni, és a BUBOR feletti várható hozam mellett befektetni (figyelembe véve a gyűjtőszámla esetleges végtörlesztési díját is) >>folytatás>>

Kinek nem ajánlható az árfolyamvédelem?

1. Aki minden nehézség nélkül képes jelenleg is törleszteni, de tart attól, hogy a frank hosszú távon jelentősen erősödni fog, így előbb szeretné letudni a törlesztések egy részét.
2. Aki számára fontos, hogy tőketartozása később se nőjön, mert például hitele elő- illetve végtörlesztésén gondolkodik.
3. Aki úgy látja, nem jelent számára vonzó befektetési lehetőséget a havonta elérhető megtakarítás.

Mi lesz ha az árfolyamrögzítést választom?

Egy magasabb 270-es árfolyammal kalkulált változásokból kiderül, hogy a 3 év után bőven 15 százalék fölé nőhet a havi törlesztőrlészlet változás a maihoz viszonyítva. Keveset tudunk ugyan a mentőcsomag ezen részéről, de ekkora változásnál már számíthatunk banki segítségre, hitelátstrukturálásra, viszont ebben ez esetben is évekkel megnövekedhet a hitelünk futamideje.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem