9 °C Budapest

Augusztus végén kerülhet bíróság elé a frankhitelesek ügye

Pénzcentrum
2011. augusztus 5. 09:22

Egyre többen perelnék be a bankokat a devizahitelek magas törlesztőrészlete miatt. Az egyik ilyen csoport, a Magyar Szociális Kerekasztal körül szerveződő Pertársaság a Hitelkárosultakért szakértőjétől, Barabás Gyulától megtudtuk, náluk eddig több mint hatszázan jelezték, hogy bíróságra vinnék ügyüket - írja a Népszabadság.

A nehéz helyzetben lévők legnagyobbrészt lakáshitelesek, de vannak olyanok, akik az autó-, áru- vagy szabad felhasználású kölcsönüket nem tudják fizetni, a bankok mellett pedig lízingcégeket, pénzügyi vállalkozásokat is perbe vinnének. A károsultakat ingyenes jogi tanácsadással (kiderüljön, van-e egyáltalán értelme perelniük), keresetlevél-mintákkal segítik, illetve olyan ügyvédekkel hozzák össze, akik az ilyenkor szokásos díjazások negyedéért-ötödéért elvállalják képviseletüket - mondta a lapnak.

Eredetileg ugyan azt tervezték, hogy pertársaságokat szerveznek, ám mivel az esetek eltérnek egymástól attól függően, hogy mely banktól mikor és milyen konstrukcióban vették fel a hitelt, ezért végül úgy döntöttek, hogy minden ügyben külön járnak el. A hitelszerződésekben formai és tartalmi hibákat keresnek, olyan elemeket, melyek nem felelnek meg az akkor hatályos törvényi előírásoknak, megvizsgálják, hogy a bank kellő mértékben felhívta-e a figyelmet a lehetséges kockázatokra, így az árfolyam kedvezőtlen alakulásának veszélyére.

Vitatják a szerződések egyoldalú módosításának gyakorlatát is: a bankok 2008 végén, 2009 elején az országkockázat emelkedése miatt dráguló forrásaikra hivatkozva kamatot emeltek, ám később a helyzet kedvezőbb alakulását a hitelek terhe már nem követte. Egy szerződés semmisnek minősítése esetén vissza kell állítani az eredeti állapotokat, ami azt jelenti, hogy az ügyfélnek vissza kell fizetnie a hitelt a kamatokkal együtt, ám azokat a pluszköltségeket, melyek az egyoldalú módosításból erednek, a bank nem követelheti.

Mindezeken túl a szervezet jogászai dolgoznak egy konkrét eseten alapuló, de általános kereseten is, melyhez "becsatlakozókként" más károsultakat is várnak. A tervek szerint augusztus végére összeálló kereset alapja a hitelintézeti törvény azon passzusa, mely szerint megtámadhatók azok a termékek, melyeknél a kockázatot nem becsülték fel kellő mértékben, márpedig a devizaárfolyamok várható alakulásával ez a helyzet - fogalmazott Barabás Gyula. A szakértő szerint azonban elsődleges céljuk nem a hitelszerződések semmisségének kimondatása, azt akarják elérni, hogy a bankok ügyfelei ket egyenlő félként kezeljék, üljenek le velük tárgyalni a helyzet rendezéséről, és vegyék ki részüket az árfolyam-ingadozás kezeléséből, ne hárítsák azt egy az egyben az adósokra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm