29 °C Budapest

Augusztus végén kerülhet bíróság elé a frankhitelesek ügye

Pénzcentrum
2011. augusztus 5. 09:22

Egyre többen perelnék be a bankokat a devizahitelek magas törlesztőrészlete miatt. Az egyik ilyen csoport, a Magyar Szociális Kerekasztal körül szerveződő Pertársaság a Hitelkárosultakért szakértőjétől, Barabás Gyulától megtudtuk, náluk eddig több mint hatszázan jelezték, hogy bíróságra vinnék ügyüket - írja a Népszabadság.

A nehéz helyzetben lévők legnagyobbrészt lakáshitelesek, de vannak olyanok, akik az autó-, áru- vagy szabad felhasználású kölcsönüket nem tudják fizetni, a bankok mellett pedig lízingcégeket, pénzügyi vállalkozásokat is perbe vinnének. A károsultakat ingyenes jogi tanácsadással (kiderüljön, van-e egyáltalán értelme perelniük), keresetlevél-mintákkal segítik, illetve olyan ügyvédekkel hozzák össze, akik az ilyenkor szokásos díjazások negyedéért-ötödéért elvállalják képviseletüket - mondta a lapnak.

Eredetileg ugyan azt tervezték, hogy pertársaságokat szerveznek, ám mivel az esetek eltérnek egymástól attól függően, hogy mely banktól mikor és milyen konstrukcióban vették fel a hitelt, ezért végül úgy döntöttek, hogy minden ügyben külön járnak el. A hitelszerződésekben formai és tartalmi hibákat keresnek, olyan elemeket, melyek nem felelnek meg az akkor hatályos törvényi előírásoknak, megvizsgálják, hogy a bank kellő mértékben felhívta-e a figyelmet a lehetséges kockázatokra, így az árfolyam kedvezőtlen alakulásának veszélyére.

Vitatják a szerződések egyoldalú módosításának gyakorlatát is: a bankok 2008 végén, 2009 elején az országkockázat emelkedése miatt dráguló forrásaikra hivatkozva kamatot emeltek, ám később a helyzet kedvezőbb alakulását a hitelek terhe már nem követte. Egy szerződés semmisnek minősítése esetén vissza kell állítani az eredeti állapotokat, ami azt jelenti, hogy az ügyfélnek vissza kell fizetnie a hitelt a kamatokkal együtt, ám azokat a pluszköltségeket, melyek az egyoldalú módosításból erednek, a bank nem követelheti.

Mindezeken túl a szervezet jogászai dolgoznak egy konkrét eseten alapuló, de általános kereseten is, melyhez "becsatlakozókként" más károsultakat is várnak. A tervek szerint augusztus végére összeálló kereset alapja a hitelintézeti törvény azon passzusa, mely szerint megtámadhatók azok a termékek, melyeknél a kockázatot nem becsülték fel kellő mértékben, márpedig a devizaárfolyamok várható alakulásával ez a helyzet - fogalmazott Barabás Gyula. A szakértő szerint azonban elsődleges céljuk nem a hitelszerződések semmisségének kimondatása, azt akarják elérni, hogy a bankok ügyfelei ket egyenlő félként kezeljék, üljenek le velük tárgyalni a helyzet rendezéséről, és vegyék ki részüket az árfolyam-ingadozás kezeléséből, ne hárítsák azt egy az egyben az adósokra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 15:22
Az alapítvány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező támogatásokat osztotta to...
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?