Befektetési lehetőség az árfolyamrögzítés? Megszólalt az OTP

Pénzcentrum
2011. június 9. 12:02

Az Otthonteremtési Akciótervvel együtt megérkezett az árfolyamrögzítés is. Ez nem kis megtakarítást hozhat a családok kasszájában, amit befektetve akár jól is járhatnak az érintettek. Ez vonzó lehetőség lehet a pillanatnyi számok tükrében, az árfolyamváltozás miatt fennálló bizonytalanság viszont óriási. A Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértők egybehangzóan óva intenek a nyerészkedéstől!

Az OTP Bank a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, hogy a kormány által elfogadott csomag a bajba jutott devizahitel adósok megsegítését célozza, nem biztatja egy ilyen jellegű segítségre nem szoruló ügyfeleit arra, hogy egy esteleges - alacsony kockázatú befektetések esetén jelentéktelen - kamatnyereség érdekében akkor is részt vegyenek a programban, ha egyébként képesek volnának rendben törleszteni a hitelt.

Ferencz Iván, a Fundamenta jogtanácsosa szerint akármennyire is összeállhat a kép, nem éri meg vállalni a felmerülő kockázatokat. Aki tudja fizetni a törlesztőjét az inkább ne válassza a kamatrögzítést, főleg nem egy bizonytalan megtérülés reményében.

Ha ezen a szinten marad az árfolyam, mint ahol most van, az ügyfél számára előáll egy új forintadósság, az összadóssága érdemben alig csökken a kezdeti időszakhoz viszonyítva, ráadásul 15 évvel meghosszabbodik az adósságpályája - éppen ezért Harmati László, az FHB Bank vezérigazgatója szerint azoknak a háztartásoknak, amelyek el tudják viselni a devizaárfolyam-kockázatokat, nem jelent valós alternatívát az árfolyam rögzítése.

Számításaink végén mi is a két szakértővel vagyunk kénytelenek egyet érteni.

Az árfolyamrögzítés következtében a árfolyamkockázatunk nem szűnik meg, csak egy későbbi időpontra tolódik el. Az aktuális piaci árfolyam és a rögzített törlesztési árfolyam különbözetét havonta a 3 havi BUBOR-nak (bankközi, referencia jellegű kamatláb) megfelelő kamaton (jelenleg 6,1 százalék) tőkésítve egy forint alapú ún. gyűjtőszámlán halmozná a hitelnyújtó, feltételezhetően 36 hónapig. 180 forintnál erősebb frank esetén a gyűjtőszámlán futó tartozás a piaci árfolyam és a 180 forint különbözetével nőne, gyengébb frank esetén csökkenne. Az itt felhalmozott plusz tartozást kell kitermelnünk bármilyen befektetéssel is. Milyen befektetéseket találhatunk, melyek hozamaival fedeznék a 36 hónap alatt felhalmozott tartozást. Jelenleg nem ismerünk olyan fontos feltételeket, mint például az előtörlesztés költsége. Jelen írásban feltételezzük ennek ingyenességét, valamint, hogy a gyűjtőszámla az ügyfél töketartozását nem, csak kamattartozását érinti.

Előzmény: frankhiteles vagyok: vajon kérjek árfolyamrögzítést?

Mi történik az első 3 évben

Az alábbi ábrán különböző hitelösszegű és futamidejű hitelek jelenlegi és árfolyamvédelem melletti törlesztőrészletét mutatjuk azt feltételezve, hogy
- a hitel öt éve került felvételre , 160 forintos folyósítási árfolyam mellett
- a jelenlegi THM-e 7%-os
- a jelenlegi és 36 hónapig érvényes frankárfolyam 215 forint!


A táblázatban szereplő adatok mutatják különböző futamidők és felvett hitelösszegek szerint elérhető havi megtakarításokat, a feltételezett 215-ös svájci frank árfolyam mellett. Jól látszik, az eredeti 60 390 forintos törlesztőből kivonva az árfolyamrögzítés hatására 50 559 forintra csökkentett megkapjuk a 9 831 forintos havi megtakarítást. 

Ebben a három évben mi szorgosan gyűjtögetjük megtakarításainkat, mialatt a bankunkban lévő elkülönített folyószámlán szépen elkezd nőni a tartozásunk. Ennek alakulása a frank árfolyamváltozásának függvénye, jelen táblázatban 215-ös értékkel számoltunk. Ennél nagyobb árfolyam esetén magasabb tartozás halmozódik fel, alacsonyabb árfolyamszint mellett viszont alacsonyabb.
.


A 36 hónap letelte után például egy 15 évre 5 millió forintot felvett hitelesnek újabb 386 713 forint tartozása keletkezik.

Milyen befektetéssel tudjuk ezt kitermelni?

Amennyiben a havonta keletkező megtakarításunkat félre tudjuk tenni és a későbbi kamatköltségeknél magasabb hozammal tudjuk növelni az értékét, akkor megérheti az árfolyamrögzítést választani. Döntésünk első kockázatos pontja ez, hiszen honnan is tudhatnánk, hogy a BUBOR-hoz rögzített kamatozású törlesztésünk milyen mértékben változik a jövőben. A jelenlegi számításoknál 7 százalékos THM-et használtunk.

Találhatunk olyan befektetéseket, amelyek 7 százalék feletti hozammal kecsegtetnek, bár ezek nagy része igen kockázatos. Részvénybefektetésekkel, alapokkal, kötvényekkel számolni felesleges hiszen egész egyszerűen nem lesz olyan jelentős megtakarításunk, amivel érdemes hasonló befektetésben gondolkodni. Ezzel szemben állami támogatás mellett több öngondoskodási termék is hozhat igen magas hozamot, magasabbat, mint a megkövetelt 7 százalék. A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (Nyesz), Tartós Befektetési Számla (TBSZ) és a Lakástakarék-Pénztár (LTP) jöhet szóba. A Nyeszben tartott befektetéshez való hozzáférés korlátozott, csak azokál jöhet számításba, akik rövid időn belül nyugdíjbavonulnak. A TBSZ bár rugalmas befektetés, de hozama elmarad a NYESZ-től és az LTP-től mivel "csak" a kamatadót tudjuk megspórolni vele, nincs állami támogatás.

A Lakástakarék-Pénztár (LTP) megtakarítás választása viszont több szempontból is logikusnak tűnik: szinte mindenkinek elérhető, felhasználható a hitel betörlesztésére és igen magas hozamot is hoz az állami támogatásnak köszönhetően. A lényege egy bizonyos havi megtakarítás (5 - 20 ezer forint), amit az állam kiegészít 30 százalékkal, ezt az összeget minimum 49 hónapig kell félretenni. Ennek az időszaknak a végén egy összegben, akár a hitel előtörlesztésére is felhasználhatóvá válik a megtakarítás.

Kiválasztottuk a LTP-t mint megtakarítási formát, ami több ok miatt is alkalmas a lehetőségek felmérésére, viszont több hibája is van. Egyik ilyen, hogy 49 hónapig szükséges megtakarítást felhalmoznunk, az árfolyamrögzítés viszont valószínűleg csak 36 hónapig fog tartani. Mivel nem akarjuk kiegészíteni a megtakarított összeget, a megtakarításokból fedezhető LTP befizetések alacsonyabbak lesznek, mint a havi megtakarítás. A 9 831 forintos megtakarításból épp ezért csak a 7000 forintos havi LTP befizetés fedezhető, ami úgy jön ki, hogy 9831 forint 36 szorosát elosztjuk a 49 hónapnyi befizetésre.

Mi lesz 3 év után?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Feltételezhetjük, hogy 3 év után nem kapnak további segítséget a devizahitelesek, így a tartorozásuk nagy része továbbra is élni fog az elkülönített számlán található összeggel növelve. A Lakástakarékba befizetett összeghez viszont még nem férünk hozzá ebben a pillanatban, meg kell várnunk a 49. hónap végét. Ne feledjük azt sem, hogy ebben időszakban dupla teher nehezedik majd ránk, nő a törlesztőrészletünk a bank irányába (az árfolyamrögzítés hatása nem véd már minket és az elkülönített folyószámlán lévő tartozást is el kell kezdenünk törleszteni).

49. hónap.


A befizetésekből elérhető megtakarításokat a fenti táblázat tartalmazza. Ha összevetjük ezeket a kifizetéseket és a különített számlán található tartozás összegét a megtakarítás végén (tehát a 49. hónapban) megkaphatjuk, hogy mekkora többlet érhető el akkor, ha az árfolyamrögzítést választjuk és a megtakarítást lakástakarékban halmozzuk fel. Az eredeti példánkban szereplő 15 éves futamidőre felvett 5 millió forintos hitel esetén a 49. hónapban keletkezett 413 798 forint további tartozás. Ez a meglévő elkülönített folyószámlán lévő tőketartozás és a közben befizetett törlesztések összege, korrigálva a közben felmerülő kamatköltségekkel. A Lakástakarék-Pénztárral kötött szerződésünk lejártával megkapjuk a havi megtakarításaink ellenértékét, ami 451 086 forint. Így a teljes hozam, amit el tudtunk érni az adott feltételek mellett 37 287 forint.

 

Természetesen a realizált nyereség a felvett hitelösszeg növekedésével egyre nő, ennek viszont egy ponton gátat szab a lakástakarékokba maximálisan befizethető havi megtakarítás, 20 ezer forint. Ha a havi törlesztőrészletünk ennél nagyobb mértékben csökken, akkor már nem tudjuk azt befizetni a pénztárba. Így nagymértékben csökken a realizált nyereség, hiszen az elkülönített tartozásunk nem ismer hasonló korlátokat.  

A futamidő hossza viszont csökkenti a realizálható nyereséget, hiszen azonos hitelösszeg mellett kisebb befektethető megtakarításunk keletkezik.

Alacsonyabb, 190 forintos frank árfolyam mellett már nem keletkezik számottevő befektethető megtakarítás. 240-es árfolyamon viszont már sok esetben átlépjük a 20 ezres limitet, ami a pénztárak miatt keletkezik számításainkban. Változékony árfolyamszinteken kezelhetetlenné is válhat a befektetés, hiszen a Lakástakarék-Pénztári befizetés nagysága nem változtatható meg, a frank szeszélyeinek mentén semmiképp nincs rá mód.

Azt figyelembe véve, hogy a hozamok realizálódásához több mint négy évet kell várnunk, nem nevezhetők magasnak. A kockázatok sem kicsik. Az árfolyam mozgásának hatására előfordulhat, hogy a megtakarítás nem fedezi az LTP befizetést, vagy épp túlzott megtakarításunk keletkezik, ami szintén a 4 év után realizálódó többletet csökkenti, hiszen azt már nehezen tudjuk hasonlóan magas hozam mellett gyarapítani. 

Ferencz Iván, a Fundamenta jogtanácsosa szerint akármennyire is összeállhat a kép, nem éri meg vállalni a felmerülő kockázatokat. Aki tudja fizetni a törlesztőjét az inkább ne válassza a kamatrögzítést, főleg nem egy bizonytalan megtérülés reményében. A cikk végén mi is ezt állapíthatjuk meg. A bankok viszont jövőbeni termékfejlesztési reakciója érdekes lehet, vajon felismerik-e  a lehetőséget, és teremtenek-e egy sokkal jobban a feltételekhez simuló terméket?

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem