Árfolyamrögzítés: egyelőre nincsenek sorok a bankoknál

MTI
2011. augusztus 3. 20:02

A svájci frank utóbbi napokban tapasztalt erőteljes erősödése nyomán egyre többen keresik meg a bankokat a fizetéskönnyítési lehetőségek, így az árfolyamrögzítés iránt érdeklődve, de tolongásról egyelőre nincs szó.

Szerdán reggel fél kilenckor a svájci fizetőeszköz átlépte a 252 forintos határt, és 252,94 forinton elérte történelmi csúcsát. Bár a forint erőteljes erősödésbe kezdett - délután négykor a svájci frank jegyzése 248,54 forinton állt - azt követően, hogy a Svájci Nemzeti Bank csökkentette kamatcélját, mennyiségi monetáris enyhítő intézkedéseket tett, valamint bejelentette, hogy szükség esetén további intézkedéseket hoz a frank erősödésének megakadályozására, nem tudni, hogyan alakul a jövőben az árfolyam.

A lakásfedezetes devizahiteleseknek két hónapig még mindenképpen az aktuális árfolyammal számolt törlesztő részleteket kell fizetniük, ugyanis a törlesztési árfolyamok rögzítéséről szóló jogszabály augusztus 12-én lép hatályba, s a bejelentkezéstől számított második törlesztő részletet lehet majd a fix árfolyamon számolni. A bankok szerdán eltérő érdeklődésről számoltak be, s várakozásaik is eltérőek arról, hogy az érintett ügyfelek milyen hányada igényli majd az árfolyamrögzítést.

A K&H Bank arról tájékoztatása szerint jelenleg nem tapasztalnak a hitelhez kapcsolódó erőteljesen megnövekedett ügyfélaktivitást a bankfiókokban. Előzetes számításaik szerint várhatóan az érintett ügyfélkör 3-5 százaléka kezdeményezi majd az árfolyam rögzítését. A K&H-nál a bank saját fizetéskönnyítési és elő/végtörlesztési lehetőségei felől érdeklődnek az ügyfelek elsősorban. A bankban jelenleg is zajlik a technikai felkészülés a törlesztési árfolyam rögzítésére - közölte a K&H.

Az MKB Banknál augusztus 12-től lehet élni az árfolyamrögzítéssel, s várhatóan október elején esedékes az első folyósítás gyűjtőszámla-hitelből. Az elmúlt napok rendkívül erős svájci frank árfolyama hatására egyre többen keresik meg a bankot a fizetéskönnyítés iránt érdeklődve, átütemezést kezdeményezve, az előtörlesztés, illetve forintosítás terén nem tapasztaltak jelentős változást.

A késedelmes ügyfelek közel 10 százaléka fordult az MKB-hoz kérdéssel az állami programmal kapcsolatban, s a forint esetleges további gyengülése a bank várakozásai szerint várhatóan tovább fokozza majd az érdeklődést. Az MKB a napokban bejelentette, hogy a kiszolgálás zavartalansága érdekében augusztus 13-án, szombaton is kinyitja legnagyobb kirendeltségeit, s ha szükséges, kész nyitva tartását is meghosszabbítani.

Az MKB szerint a konstrukciót vélelmezhetően inkább a svájci frank hitellel rendelkező ügyfelek veszik majd igénybe, mivel az euró árfolyama az utóbbi időszakban kedvezőbben mozgott, mint a svájci franké, az euró jelenlegi árfolyama az elmúlt évekhez viszonyítottan sem minősül rendkívülinek. Az előzetes érdeklődések és felmérések alapján előfordulhat, hogy az ügyfelek 15-25 százaléka fog élni a jogszabály adta lehetőséggel - közölte a hitelintézet.

Az MKB számításai szerint a jelenlegi árfolyammal szemben a 180 forintos árfolyam alkalmazása a svájci frank hitelek esetében nagyságrendileg 25 százalékos törlesztőrészlet csökkenést eredményez a fixált árfolyam alkalmazási időszakában, egy 20 éves futamidejű, 7 millió forint összegű svájci frank alapú lakáshitel esetén nagyságrendileg 20 ezer forintos könnyebbséget jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OTP Banknál az elmúlt napokban nem tapasztaltak lényeges változást az érdeklődő devizahiteles ügyfelek számában - közölte a hitelintézet. Az OTP Bank kalkulációi szerint a svájci frank alapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek 5-15 százaléka él majd az árfolyamrögzítés lehetőségével. A legnagyobb magyar bankban az otthonvédelmi akcióterv indulása kapcsán a banktechnikai felkészülés az előre meghatározott menetrend szerint zajlik.

A Budapest Bank (BB) arról tájékoztott, hogy az elmúlt időszakban némi növekedést tapasztaltak az otthonvédelmi program iránt érdeklődők számában, de a változás nem jelentős a korábbi időszakhoz képest. Várakozásaik szerint ügyfeleik mintegy 10 százaléka érdeklődik majd a lehetőség iránt. Az érdeklődés alakulását figyelemmel kísérik, és lehetőség szerint ahhoz igazítják a kapacitásokat - közölte a BB. A bank saját adósmentő programjával kapcsolatos tapasztalatai kedvezőek, az általuk kínált megoldásokat igénybe vevő ügyfelek többségének érdemi segítséget tudott nyújtani, és ennek hatására képesek határidőre eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek.

Az adósmentő csomagban foglaltak banki informatikai rendszereken való átvezetése a BB szerint bonyolult és időigényes folyamat, de idejében megkezdték a felkészülést, így a jogszabályban előírt határidőre készen lesznek a kérelmek fogadására és feldolgozására. Például az az ügyfél, aki augusztus végén nyújtja be a BB-hez a nyilatkozatot (közjegyzői okiratot), a második esedékesség napján, azaz október 10-én már fix árfolyammal törleszthet.

A Raiffeisen Banknál az utóbbi napokban emelkedett az érdeklődők száma. A fix árfolyamrögzítést igénylők száma a bank szerint nagyban függ majd az éppen aktuális árfolyamszinttől. A fix árfolyamrendszerbe történő belépés augusztus 12-től igényelhető, a szerződések előkészítése az igénylők számától függően 2-3 hetet vesz majd igénybe a bank várakozásai szerint. A Raiffeisen által kidolgozott fizetéskönnyítési megoldások továbbra is elérhetőek.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm