2020. június 7. vasárnap Róbert

Így tarolta le az országot a babaváró: ebbe a megyébe viszont alig jutott támogatás


Erős eltéréseket tapasztalhatunk a babaváró hitel kihelyezésében, hogyha a megyék szintjére vetítve vizsgáljuk a számokat. Arányaiban a fővárosban vették igénybe a legtöbben a támogatott hitelkonstrukciót, míg a Nógrád megyeiek éltek a hiteltermékkel a legkisebb mértékben.

Ahogy arról már hónapok óta folyamatosan beszámolunk, a babaváró hitel az elmúlt bő fél évben oszlopos termékévé vált a magyar fogyasztói hitelek piacának. Országos szinten nézve a teljes állomány már átlépte az 500 milliárd forintos szintet is - derült ki az MNB márciusi adataiból.

A héten azonban nyilvánosságra hozták a tavalyi évre vonatkozó hitelezési folyamatokról szóló jelentést. Ebben a jelentésben olyan érdekes plusz statisztikákat is megtalálhatunk, mint a babaváró hitelek egy főre jutó átlagos összegét, és az állomány eloszlását a 19 megye és Budapest viszonylatában. Fontos megjegyezni viszont, hogy az MNB a 15 és 39 év közötti női lakossághoz mérte az állományt, vélhetően mert 2022-ig ők a potenciális babaváró hitel igénylők.

A grafikonon megyei bontásban az látható, hogy Budapest és Pest megye részesedése a folyósított babaváró hitelekből - tekintettel a népességszámra - rendre 19, illetve 16 százalék az egyes megyékben élő 15-39 év közötti nők számára vetítve. Azonban Pest megye mellett Fejér és Győr-Moson-Sopron megyékben jelentős volt a támogatott hitel igénybevétele, a két megye együtt több, mint 10 százalékot tudhat magáénak a babaváróhitel országos állományából. Az érme másikoldalán van Nógrád megye, itt vették fel arányaiban a legkevesebb babavárót, csupán a teljes állomány 1,5 százalékát.

A megyék közti eltérések okait nem részletezi a felmérés, Azonban annyi bizonyos, hogy a kötött központi szabályozások miatt sokan elesnek a támogatott hitel felvételétől. A babaváró hitel igénylésének feltételeivel is mélyrehatóan foglalkoztunk, ezért csak röviden ismételjük át a legfontosabb pontokat:

 • A házaspároknak együttes igénylőként kell benyújtaniuk a kérelmet.
 • Legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie, ha a másik fél legalább egy gyermeket nevel - a másik fél lehet elvált.
 • A feleség 18 és 40 év közötti életkorú - 41. életévének a betöltéséig igényelhetik a babaváró hitelt.
 • Mindkét házastárs magyarországi lakcímmel rendelkezik.
 • Az igényléskor az igénylő házastársak közül legalább egyiknek hároméves, folyamatos TB jogviszonya van.
 • Nem büntetett előéletű egyik házasfél sem.
 • Nincs a NAV felé köztartozása egyik igénylőnek sem.
 • Nem szerepel az aktív negatív KHR listán egyik fél sem - passzív KHR-es lehet!
 • Mindkét igénylő magyar állampolgár (vagy külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal rendelkezik).
 • Nem áll fent olyan "nyilvánvaló körülmény", amely a gyermekvállalást lehetetlenné teszi.
 • Meg kell felelni a bank saját hitelbírálatának.

A kritériumok alapján sokan eleshetnek a babaváró hitel lehetőségétől, számukra kikerestük milyen konkurens ajánlatai vannak a magyar bankoknak. 2019 folyamán a felvett babaváró hitelek átlagos összege 9,7 millió forint volt az MNB számításai szerint, a Pénzcentrum kalkulátorában pedig a következő ajánlatokat találhatjuk ekkora összeg esetén.

A kalkulátorban szereplő ajánlatokat THM alapján sorba rendezve a CIB Bank hozza a legjobb ajánlatot, náluk ma még 7,22 százalékon vehetjük fel ezt az összeget. Szorosan követi az Erste bank 8,21 százalékos ajánlata, de érdemes megemlíteni a Cetelem 9,47 százalékos személyi kölcsönét is. Ha valaki nem felel meg a feltételeknek, és emiatt nem veheti fel a babaváró hitelt, azonban szüksége lenne a pénzre, jó helyettesítő termékek lehetnek ezek a személyi kölcsönök.

Jól jönne 9,7 millió forint de nem veheted fel a babavárót? Nézz szét a kalkulátorunk ajánlatai között!

Címlapkép: Getty Images

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

06.04-06.10
Országos

Auchan

06.04-06.10
Országos

Spar, Interspar

06.04-06.10
Országos

Tesco

06.04-06.10
Országos

Aldi

06.04-06.10
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk