2019. július 22. hétfő Magdolna

Így nem lesz rémálom a lakáseladás: a trükk, amit alig ismernek


Rengeteg lakás van ma az ingatlanpiacon, amely még jelzáloggal terhelt. A fennálló tartozás megnehezíti az eladónak a lakás értékesítést, a vevőt pedig elriaszthatja a vételtől. Noha megvan erre a bejáratott formula, és a bankok is jól ismerik, nem érdemes a jelzálogmegszüntetés adásvételkori ügyintézésével bíbebelődni: létezik egy trükk, amellyel minden fél jól jár, mégis kevesen tudnak róla.

A lakáspiac megállíthatatlanul dübörög, a lakásárak az egekben vannak - nagyon sok pénzt realizálhat az, aki 5-6 évvel ezelőtt vett lakást, és most úgy dönt, hogy eladja azt. Ha kitartanak a jelenlegi tendenciák, akkor még jobban járunk, ha várunk az eladással - hiszen az ingatlanárak még tovább emelkedhetnek, és akkor egy későbbi eladással jelentősen nagyobb bevételre tehetünk szert. Sokak számára ugyanakkor nem pénzügyi racionalitás a lakáseladás kérdése, hanem egyszerűen szükségszerű élethelyzet.

Igen ám, de mi van akkor, ha a lakás még mindig jelzáloggal terhelt?

A mai magyar jövedelmi viszonyok között csak nagyon kevesek engedhetik meg maguknak, hogy készpénzből, hitel nélkül vásároljanak ingatlant. Az ilyen hitelek futamideje jellemzően 10 és 20 év között van, így a mai piacon forgó ingatlanok nagy része még jelzáloggal terhelt. De lehetséges-e egy ilyen ingatlan értékesítése, és ha igen, hogyan?
Meglehetősen bonyolult eladni egy ilyen ingatlant

Az, hogy a lakás jelzáloggal terhelt, még nem zárja ki annak lehetőségét, hogy értékesítsük azt. Az eljárás ebben az esetben ugyanakkor speciális, és nem is annyira egyszerű. Az eladni kívánt ingatlant ugyanis először tehermentesíteni kell - nem tudjuk tehát csak úgy "rádobni" a jelzáloghitelt a vevőre. Ezt a bankok nem igazán engedik, hiszen ők a hitelek kondícióit rendre egyénileg állapítják meg a különböző ügyfelek különböző kockázati szintje miatt. Így tehát az eladónak nincs más választása, tehermentesítenie kell az ingatlant.

Lakásvásárláshoz, felújításhoz keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

De miből, ha nem áll rendelkezésre az összeg? Ilyenkor a vételár első részletéből a vevő kötelezheti az eladót, hogy tehermentesítse az ingatlant a vételár első részéből - egészen pontosan a vevő egyenlíti ki a bank felé az eladó fennálló hiteltartozását. Ekkor az illetékes kormányhivatal kiállít egy igazolást a terhelés megszüntetéséről, majd a vevő átutalja az adásvételi szerződésben szereplő összeg fennmaradó részét az eladónak. A fenti ügyletet a vevő rábízhatja az adásvétel során közreműködő ügyvédre is.

Némileg nehezebb a helyzet, ha a vevő is hitelből vásárolná meg az ingatlant, és a jelzálogterhelés alapját az új hitel esetén is az adott ingatlan adná. Ilyenkor a vevő bankja végzi el a végtörlesztést, azaz nincs pénzáramlás a két fél között. Mindezt persze jóelőre szentesíteni kell az adásvételi szerződésben, az eljárás pedig hosszadalmas és bonyolult. Ilyenkor már két bank jóváhagyására is szükség van, ráadásul szintén nem tudjuk megspórolni a tehermentesítéssel járó ügyintézést a kormányhivatalnál.

Van ennél sokkal egyszerűbb módszer - a trükk, amit csak kevesen ismernek

Mindez bár elsőre bonyolultnak tűnik, valójában rengetegen alkalmazzák. Tény azonban, hogy van ennél egy lényegesen egyszerűbb - és ha ügyesek vagyunk, nem is költségesebb megoldás. Amennyiben jelzálogterhelés van az ingatlanunkon, mégis áruba bocsátanánk azt, sokkal nagyobb előnyre tehetünk szert a piacon azokkal az eladókkal szemben, akik szintén ilyen ingatlanokat árulnak.

Ezt pedig úgy lehet elérni, hogy még az adásvétel előtt tehermentesítjük az ingatlant.

Hogy lehetséges ez? Amennyiben a fennálló tartozás nem haladja meg a 10 millió forintot, akkor roppant egyszerű: felveszünk egy szabadon felhasználható személyi hitelt, és az összegből végtörlesztjük a lakáshitelünket. Ezután a szokásos módon megszüntetjük a jelzálogterhelést az ingatlanon, így azt már tisztán tudjuk a piacra vinni - ebben az esetben nem kell tartanunk attól, hogy a leendő vevőt elriasztja a jelzálogterhelés.

A személyi hitel ráadásul szinte azonnal, de sokszor napokon belül a számlánkon van, annak felhasználásáról a bank nem határoz - természetesen tudathatjuk velük, hogy hitelkiváltás a cél, ebben az esetben lehetnek eltérőek - akár kedvezőbbek is - a kondíciók. Minden esetben igaz azonban, hogy a JTM szabályokba bele kell férnünk - ezt egy adóstárs bevonásával könnyen áthidalhatjuk.

De ez sokkal költségesebb, nem?

Nem - gyakorlatilag ez egyáltalán nem kerül többe, mintha végigszenvednénk a jelzálog-átruházásos (valójában a régi jelzáloghitel megszüntetése és új bejegyzése) megoldást, ráadásul a vevő még az esetleges ügyvédi pluszköltségeket is megspórolja, hiszen ebben az esetben egy hagyományos adásvételi szerződéssel le van tudva a dolog. A lakáshitelek kamatai pedig nem különböznek immár oly mértékben a személyi hitelek kamataitól, hogy a dolog egyértelműen ne érje meg:

Látható, hogy a legtöbb bank személyi hitelének THM-e kétszámjegyű, így például a K&H Bank már 7,97 százalékkal kínálja a személyi hitelét, de a Budapest Bank terméke is elérhető már 7,9 százalékos THM-szinten. A Raiffiesen is a CIB terméke is hasonlóan versenyképes, de a többit is említhetnénk. Az OTP hitele már némileg költségesebb. További ajánlatokért keresd fel kalkulátorunkat.

Az érdekes a dologban ugyanakkor az, hogy akkor is megéri személyi hitellel kiváltani a lakáshitelt az eladni kívánt ingatlannál, ha annak kamata sokkal magasabb a lakáshitelénél.

Hogy miért? Azért, mert a gyorsan jelzálogmentesített ingatlan vonzóbb a piacon, és az így könnyebben eladott ingatlan befolyó árából már könnyedén végtörlesztjük a személyi hitelünket, így teljes mértékben irreleváns, hogy annak mekkora a kamata. Sokkal racionálisabb lépés ez annál, mintha a bonyolult szerződéskötéssel és a 3 lépcsős jelzálogmentesítéssel bíbelődnénk, amikor már az új tulaj is szívesen beköltözne a lakásba, és mi is szeretnénk a számlánkon tudni a pénzt.

Lakásvásárláshoz, felújításhoz keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Természetesen amennyiben tervben van még gyerekvállalás a családban, ott nem kérdés, hogy a babaváró hitel is remek alternatíva lehet a személyi hitellel szemben, ott is számítanunk kell ugyanakkor hitelbírálatra. Az eljárás azonban vélhetően nem különbözik majd nagyon.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS