8 °C Budapest

Figyelmezteti az MNB az ügynököket: csak így védhetik meg ügyfeleiket

2020. április 7. 14:45

Az MNB a járványhelyzet miatt vezetői körlevélben szólította fel - az eddig főképp személyes kommunikációval értékesítést végző - pénzügyi közvetítőket, hogy ügyfeleiket a továbbiakban lehetőleg telefonos, elektronikus úton szolgálják ki. A pénzpiaci közvetítők tájékoztassák a hozzájuk forduló fogyasztókat a kormányzati hitelezési könnyítésekről, a biztosításközvetítők pedig segítsék a biztosítókat olyan termékek forgalmazásában, melyek megvédhetik az ügyfeleket, amennyiben azok nehéz anyagi helyzetbe kerülnének.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a járványhelyzet kapcsán - a bankoknak és biztosítóknak korábban kiadott körlevelekhez hasonlóan - felügyeleti vezetői körlevélben hívta fel az MNB engedélyhez kötött tevékenységet végző hazai banki (pénzpiaci) és biztosításközvetítő cégek (jellemzően alkusz és többes ügynök) valamint az általuk foglalkoztatott alvállalkozók figyelmét: haladéktalanul tájékoztassák a jegybankot, ha üzletileg megbízható működésüket veszélyeztető, vagy az ügyfelek széles körét érintő kockázatot azonosítanának, ha folyamatos üzletmenetük sérülhet, illetve, ha valamely részükre tevékenységet végző partnerük kerülne kritikus helyzetbe.

Az MNB elvárja a közvetítőktől, hogy a járvány időszakában is biztosítsák napi üzletmenetük folytonosságát, aktualizálják esetlegesen meglévő erre szolgáló tervüket. Folyamatosan tájékoztassák ügyfeleiket, partnereiket, ha üzletmenetükben, kapcsolattartásukban változás történne, s minden elvárható módon gondoskodjanak saját munkavállalóik védelméről.

Bár a közvetítői értékesítés egyik fő csatornája a személyes kommunikáció, a jegybank jelen helyzetben javasolja, hogy az ügyfélkiszolgálási tevékenységeiket (az értékesítésen túl az ügyfélszolgálatot, panaszkezelést is) telefonos és elektronikus útra tereljék, ezen csatornákat részesítsék előnyben - ehhez megfelelő kapacitást is biztosítva. Ha mégis elkerülhetetlen a személyes kapcsolat, az ügyfelek és ügyintézők részére pl. folyamatos takarítással, fertőtlenítéssel, kézfertőtlenítő biztosításával, 2 méteres távolság betartásával, s a kézfogás kerülésével garantálják a lehető legnagyobb mértékű biztonságot. 

A jegybank elvárja, hogy a pénzpiaci közvetítők szakmailag felkészülten tájékoztassák a - vélhetően megnövekedő számú - hozzájuk forduló ügyfelet a kormányzat jelenlegi, a hitelfelvevőket segítő intézkedéseiről (pl. törlesztési moratórium, teljes hiteldíjmutató maximalizálása). A biztosításközvetítők helyezzék előtérbe azokat a - várhatóan csökkentett jutaléktartalmú - termékeket (pl. a hiteltörlesztési biztosítások) tömeges értékesítését, amelyek valós és azonnali segítséget nyújthatnak a gazdasági helyzet kedvezőtlen változása esetén nehéz helyzetbe kerülő lakossági ügyfeleknek. Ezzel segítik ügyfélkörük hosszú távú anyagi stabilitásának fenntartását, s a hosszú távú, bizalmon alapuló ügyfélkapcsolat megerősítését is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 13:45
Gulyás Jánossal, a Magyar Reklámszövetség elnökével részletesen is átbeszéltük mindazt, ami a magyar...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 16. 14:08
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm