21 °C Budapest
Businessman well-dressed with empty wallet, no money

Korai volt az öröm: ismét romolhat Magyarországon az életszínvonal

2024. május 21. 10:33

Az idei első negyedévben a csökkenő inflációnak köszönhetően javult a magyar lakosság fizetőképessége, azonban az elemzők szerint ismét árnövekedés várható. Mivel a gazdaságpolitikában az expanzív növekedésre került a hangsúly, a korai öröm árnövelő hatású lehet. A lakosság fizetőképessége ezzel várhatóan ismét gyengülhet, ami az általános életszínvonal romlásához vezethet - derül ki egy friss elemzéséből.

Az idei első negyedévben folytatódott az inflációs ütem csökkenése, ami a lakosság pénzügyi helyzetét jelző Intrum Fizetőképességi Index (IFI) további javulását hozta magával. Éves alapon azonban a fogyasztói árak továbbra is emelkedtek - 3,6 százalékkal. Az éves infláció visszaszorulása főként az iparcikkek, az élelmiszerek és a piaci szolgáltatások árcsökkenésének tudható be, amit részben ellensúlyozott az üzemanyagok és a szabályozott árú termékek árnövekedése.

Az előző hónaphoz viszonyított emelkedés a tavalyi utolsó negyedévben átmenetileg megszűnt, de idén január-márciusban már egyaránt 0,6-0,8 százalék volt, jelezve, hogy még nem lendültünk túl az inflációs sokkon. 2024 elején átlag körüli volt az élelmiszerek és a szolgáltatások drágulása, azonban az átlagosnál magasabb az élvezeti cikkek és az üzemanyag inflációja - derül ki az Intrum és a GKI Gazdaságkutató közös elemzéséből.

Magyarország: rekord EU-s áremelkedés

Tavaly Magyarországon volt a legnagyobb árrobbanás az Európai Unióban, miközben a forint mintegy 2,5 százalékkal erősödött. Az infláció 2023 januárjában tetőzött 25,7 százalékkal, majd októberre egyszámjegyű lett, 2024 márciusára pedig 5 százalék alá esett. A vásárlóerő csökkenése nagyban hozzájárult az infláció mérséklődéséhez, így a decemberi pénzromlás már csak a hatodik, a januári a nyolcadik-kilencedik legmagasabb volt az EU-ban.

Kiemelkedően növekedett az élelmiszerek (25,9 százalék), az energia (22,1 százalék) és az üzemanyagok (18,6 százalék) ára. Az élelmiszerek drasztikus drágulása részben az előző évi gyenge termés és a kereskedelmi láncok megadóztatásának is volt köszönhető.

Ne igyunk előre a medve bőrére

Idén az antiinflációs törekvések háttérbe szorultak, a gazdaságpolitika az expanzív növekedést helyezi fókuszba. Emiatt fennáll a „korai ünneplésnek” nevezett magatartás veszélye, ami az inflációs sokk után egy gyors, azonban csak átmenetinek bizonyuló inflációcsökkenést hoz.

A legtöbb megoldatlan inflációs epizód "korai ünnepléssel" párosul, amely során az infláció a kezdeti sokkot követő első egy-két évben jelentősen visszaesik, majd később ismét magas szinten állandósul. Ha az inflációhoz hozzájáruló alapvető tényezőket nem kezelik teljes mértékben, az infláció feletti győzelem túl korai kihirdetése gazdasági instabilitáshoz, a fizetőképesség csökkenéséhez vezethet, és megzavarhatja a gazdasági növekedést. Az egyensúly megtartása létfontosságú a gazdasági stabilitás és a lakossági jövedelmek védelme érdekében

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 - jegyezte meg a legfrissebb IFI elemzés kapcsán Üveges Judit, az Intrum értékesítési igazgatója.

Az elemzői konszenzus szerint már csak idő kérdése, hogy a fogyasztói árindex magas szintje újra visszatérjen, ami egyre nagyobb mértékben fogja megenni a lakosság jövedelmét és megtakarításait. A szolgáltatások terén további költségemelkedés várható a távközlési és banki díjak emelkedése miatt. Emellett a cégek díjszabására a hulladékkezelési és vízdíjak drasztikus idei emelése is hatást gyakorol. A bérmegállapodásnak is lehet inflációs hatása, ahogy a választások után várhatóan alkalmazott támogatáscsökkentéseknek és adóemeléseknek, valamint a forint gyengülésének.

Kiábrándító gazdasági adatok, romló fizetőképesség

A 2023-as gazdasági növekedés alulmúlta az elemzők várakozásait, 0,8 százalékkal volt rosszabb a magyar gazdaság teljesítménye, mint egy évvel korábban. A magyar gazdaság másfél éve recesszióban, illetve akörüli állapotban van, ami mind külső, mind belső tényezőkre vezethető vissza. A nemzetközi gazdasági környezet bizonytalan, habár a szomszédos országok gazdaságai stabilizálódni látszanak.

Az expanzív gazdaságpolitika árnövelő hatású lesz, ennek az árát középtávon fogja megérezni a magyar gazdaság, különösen a háztartások. A lakosság fizetőképessége várhatóan ismét romlani fog - vélhetően kisebb mértékben, mint az orosz-ukrán háborút követően -, de ez a jövedelmi egyenlőtlenségek további növekedéséhez, valamint az általános életszínvonal romlásához vezethet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem