13 °C Budapest
Hungarian Currency: 50 Forint Coin

Figyelem, idő előtt megszűnhet a kamatstop ezeknél a hiteleknél: rengeteg magyart érinthet

2023. május 17. 14:58

Egy 2023. május 12-én megjelenő kormányrendelet szerint december végéig meghosszabbították a kamatstopot. Sőt, az intézkedés az ígéretek szerint egészen addig érvényben marad, ameddig a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken. Ezt várja a kormány az év végére. A Bankmonitor számításai szerint a vállalkozói hiteleknél azonban akár hamarabb is eljöhet a kamatstop vége.

Gulyás Gergely a 2023. május 11-i Kormányinfón jelentette be a kamatstop újabb meghosszabbítását, ami a tervek szerint addig marad érvényben, ameddig a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken. Mivel a kormány számításai szerint év végére érhetjük el az egyszámjegyű alapkamatot, a módosításról szóló kormányrendeletben is ez a dátum lett rögzítve.

Az intézkedés a Bankmonitor szerint jelenleg mintegy 300 ezer háztartást és 28,5 ezer vállalkozást érint közvetlenül, az érintett hitelállomány pedig 2360 milliárd forint. Ebből 1360 milliárd forint lakossági, míg ezer milliárd forint vállalkozói kölcsön.

Hogyan működik a kamatstop?

Az intézkedés értelmében az érintett kölcsönök kamatát a normál, piaci szinthez képest alacsonyabban tartják. Ehhez tudni kell, hogy az érintett hitelek kamata minden esetben valamilyen piaci mutatóhoz van kötve, a kamatstop ideje alatt pedig ezen mutatónak egy korábbi, alacsonyabb értékét kell a kölcsönök esetében alkalmazniuk a bankoknak.

Az érintett hitelek köre:

  •  Az éven belül átárazódó, úgynevezett változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek.
  • A legfeljebb 5 éves kamatperiódusú lakossági jelzáloghitelek.
  • A változó kamatozású piaci vállalkozói kölcsönök. A lakossági kölcsönök esetében kamatstop időszaka alatt a referencia kamat – ez jellemzően a BUBOR – 2021. október 27-ei értékét veszik alapul. Ennek a 3 hónapos kamatperiódusú kölcsönökre érvényes értéke például 2021. október 27-én 2,02 százalék volt, ezzel szemben most 16,16 százalék, vagyis kormányzati beavatkozás nélkül 14,14 százalékponttal lenne magasabb a kamat a jelenleginél.

A vállalkozói hiteleknél a kamatstopot később, 2022. november közepén vezették be, az ezen időszak alatt érvényes kamat meghatározásánál pedig a referencia mutató – BUBOR – 2022. június 28-ai értékéből kell kiindulni. Ennek nagysága a havonta változó kamatozású kölcsönök esetében 7,32 százalék volt, míg a mutató aktuális értéke 17,04 százalék. Vagyis a kamat 9,72 százalékkal lenne magasabb kamatstop nélkül.

Mennyit spórolhatnak a vállalkozások?

A Bankmonitor szakértői megvizsgálták a kamatstop hatását egy vállalkozói folyószámlahitel esetében. Ennek során azzal kalkuláltak, hogy a keretösszeg 50 millió forint, melynek fele van kihasználva. A hitel kamata havonta az egy havi BUBOR értéke alapján módosulhat, az ezt növelő fix kamatfelár nagysága pedig 3 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek alapján a hitel kamata a kamatstop alatt 10,32 százalék lenne, a kihasznált keretösszegre fizetendő kamat pedig havi 215 ezer forint. Kamatstop nélkül jelenleg a kamat 20,04 százalék, a havi kamattörlesztés pedig 417 500 forint volna. Ez jelentős, 94 százalékos különbség.

Magától megszűnhet a kamatstop a vállalkozói hitelek esetében?

De mi történne akkor, ha visszacsökkenne az alapkamat 10 százalék alá? Tavaly július 27-én lépte át ezt a szintet a jegybanki alapkamat, akkor az egy havi BUBOR értéke 10,9 százalék volt. Ha ez az érték jönne vissza az alapkamat csökkenésekor, akkor a kérdéses hitel kamata 13,9 százalékon állna, míg a havi fizetnivaló 289 583 forintra emelkedne a kamatstophoz képest. Ez nagyságrendileg 34,7 százalékos ugrást jelentene.

Érdekességképpen érdemes megnézni, mikor volt utoljára 10 százalék alatt az infláció, hiszen ez is elhangzott a Kormányinfón, mint a kamatstop kivezetéséhez szükséges feltétel. Utoljára tavaly áprilisában volt az éves áremelkedés 10 százalék alatt, abban a hónapban pedig az egy havi BUBOR értékének átlaga 6,27 százalék volt.

Ha év végére ide térne vissza a BUBOR értéke az infláció érdemi csökkenése miatt, akkor a vállalati hiteleknél gyakorlatilag a kamatstop önmagától megszűnne. Hiszen a kamatstop alapjául szolgáló mutató értéke 7,32 százalék, az aktuális BUBOR pedig ez alá süllyedne. Ezért az újonnan átárazódó hiteleknél már nem a kamatstop, hanem a tényleges piaci feltételek alapján változnának a kamatok, ugyanis ez lenne a kedvezőbb. (A korábban átárazódott hitelek vagy az intézkedés lejáratakor, vagy a következő fordulókor kerülnének ki a kamatstop hatálya alól.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem