10 °C Budapest
A family watching television

Sok magyar család élete lesz könnyebb: lazítanak a szabályokon, mától nagy változások léptek életbe

2023. május 13. 12:06

A május 12-én éjjel megjelent kormányrendelet szerint módosultak a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) szabályai. Az elérhető összeg és az igénylési feltételek nem módosultak, ugyanakkor néhány család élete könnyebbé válhat.

Új elemzésében a Bankmonitor azt írja: a főbb szabályok nem változnak, a kisebb pontosítások miatt azonban számos család jobb helyzetbe kerülhet. A változások érintik a CSOK támogatást is, ami egy vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, ami meglévő és vállalt gyerekek után igényelhető. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, pontosan mi módosult, illetve ez kiket érinthet.

Változatlanul alapvető elvárás, hogy a család – az igénylők és a gyerekek – az ingatlanban éljenek. Ezt a rendelet két szinten is szabályozza:

A folyósítástól számított 10 évig az ingatlanban szükséges élnie a családnak.

A támogatás folyósítását követő 90 napon belül lakcímet kell létesíteni az ingatlanban. Ez azt jelenti, hogy a lakcímkártyán lakóhelyként az ingatlannak kell szerepelnie. Az első kitétellel kapcsolatban a rendelet eddig is tartalmazott több könnyítést, a jövőbeni a beköltözésre vonatkozó feltétel alól pedig az alábbi két esetben mentesülhet a család:

  • A gyermeknek nem kell beköltöznie, ha tanulmányai folytatásai miatt átmenetileg más lakcímen él.
  • A szülő és a gyermekek is lakhatnak más lakcímen átmenetileg, amennyiben a szülő munkahelye miatt térítésmentesen biztosított szolgáltai lakásban lakik.

Újdonság viszont, hogy amennyiben ezen két eset valamelyike fennáll, akkor a jövőben nem kell bejelentkeznie az érintett személyeknek 90 napon belül az ingatlanba. Viszont az adott helyzet megszűnésekor már teljesíteni kell a feltételeket. Ez a változás 2023. július elejétől lép életbe, és a már folyamatban lévő igényléseket is érinti.

A Kincstár ellenőrzi a jövőben a beköltözésre vonatkozó feltétel teljesülését

A jelenlegi szabályok alapján 90 napon belül kell a családnak a támogatással érintett ingatlanba költöznie. ennek tényét pedig lakcímkártyával kell igazolni a támogatást folyósító pénzintézet felé. A jövőben (július 1-jétől) emiatt nem kell bemenni a bankhoz, a Kincstár hivatalból ellenőrizni fogja a beköltözés tényét, az előírások megsértése esetén pedig tájékoztatja a kormányhivatalt. Vagyis némileg egyszerűsödik az eljárás.

Ez a változás 2023. július elsejétől lép életbe!

A támogatott ingatlant bejelenthetjük egyéni vállalkozásunk, többségi tulajdonunkban lévő társaságunk – kivéve részvénytársaság – székhelyeként. Erre eddig az igényléssel egy időben volt csak lehetőség. A jövőben már a támogatás folyósítását követően is bejelenthetjük az adott címre a vállalkozásunkat, amiről teljes bizonyító erejű magánokiratban kell nyilatkoznunk. A nyilatkozatban szerepelnie kell, hogy megfelelünk a csekély összegű támogatásokra vonatkozó – 1407/2013/EU bizottsági rendeletben szereplő – elvárásoknak.

Ez a változás a rendelet kihirdetésének másnapján, azaz 2023. május 13-án lép hatályba, és a korábbi igénylésekre is alkalmazható. Eddig 60 napunk volt a gyermek születését a szükséges dokumentumok benyújtásával leigazolni. Erre a jövőben 90 nap áll majd rendelkezésre. Ez a változás 2023. május 13-án lép hatályba, és a korábbi igénylésekre is érvényes lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyszer kérhetjük az építési, korszerűsítési, bővítési munkálatok módosítását

A jövőben a munkálatok elvégzésének határidejének lejárta előtt kérelmezhetjük a költségvetés, illetve a munkálatok módosítását. Fontos, hogy ezzel nem sérülhetnek a CSOK támogatás alapvető szabályai. Ha már lehívtunk támogatást, és a módosítás miatt a még hátralévő munkálatok költsége kisebb – ez lehet a munkálatok módosítása, vagy a költségvetés átalakítása miatt is -, mint a még le nem hívott támogatás összege, akkor kizárólag a csökkentett összegre lehetünk jogosultak.

Ha valamilyen vállalt munkáról mondunk le, akkor az arra már megkapott támogatást vissza kell fizetnünk, kivéve, ha a többi munkálatból hátralévő költségek a teljes, még le nem hívott támogatás összegét fedezik. (Ez egy érdekes szabály, hiszen támogatást csak akkor folyósít a bank, ha az önerő már beépítésre került. Vagyis a gyakorlatban csak akkor lenne erre reális esély, ha a lemondott munka mellett más munkálatok költségvetését megnöveljük.)

Ez a módosítás 2023. május 13-án lép életbe, és a folyamatban lévő igénylésekre is alkalmazni kell.

Változnak a falusi CSOK szabályai is

A Falusi CSOk-ot kizárólag preferált kistelepüléseken lévő ingatlanok esetében lehet igénybe venni. Július elsejétől bővül a településlista a Csongrád-Csanád vármegyében lévő Tömörkénnyel.

A korszerűsítési célú Falusi CSOK esetében a munkálatok befejezésére rendelkezésre álló határidő 3 évről 4 évre emelkedik. Külön ki kell hangsúlyozni, hogy a már folyamatban lévő korszerűsítésekre is érvényes az új határidő. Sőt, abban az esetben is, ha már lejárt a határidő, de a támogatást még nem fizette vissza teljes egészében a támogatott személy. (Ez utóbbi esetben a támogatott személy beleegyezése esetén a még vissza nem fizetett összegre az új szabályok, határidők lesznek érvényesek.)

Mindkét változás 2023. május 13-ától érvényes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem