2 °C Budapest
Ketyeg az óra: már nem sokáig igényelhető ez a családtámogatás

Ketyeg az óra: már nem sokáig igényelhető ez a családtámogatás

2022. január 5. 19:21

Egyre nagyobb arányban fedezik lakhatási céljaikat az ügyfelek a Babaváró hitelből. Az igénylők közel háromnegyede költi ingatlanvásárlásra az elnyert hozzájárulás összegét.  Ezzel arányosan csökken a felújításra, bővítésre, megtakarításra vagy hitelkiváltásra fordított támogatások száma. A gyermekvállalást ösztönző kölcsön több mint két éve jelent meg a hitelpiacon, és népszerűsége azóta is töretlen.  

Még egy évünk maradt igényelni a Babaváró hitelt, sokan ebből ingatlant vásárolnak. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján közel 1.400 milliárd forintot folyósítottak a Babaváró hiteligénylés fedezésére 2019-es indulása óta. A program meghirdetésétől eltelt időben a tavalyi január-június időszak bizonyult a „leggyengébbnek”, de így is közel 290 milliárd forintot tett ki a hitelvolumen – még úgy is, hogy átlagosan 9-10 millió forint értékben jutottak támogatáshoz a családok. Összességében a lakossági hitelállomány 10-15 százalékáért felelt a Babaváró 2021 első félévében.

A Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint, 2021 január-decembere között a Babaváró legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás volt, az igénylők 72,5 százaléka költötte erre a kölcsönt. Aránya több mint 10 százalékponttal szárnyalta túl az egy évvel korábbi statisztikát.

Az elmúlt egy évben minden eddiginél magasabb arányban költötték lakásvásárlásra ügyfeleink a Bababáváró támogatást.

– árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője, aki hozzátette, hogy a maximális, 10 millió forintos támogatásból Budapesten az ingatlanok vételárának átlagosan ¼-ét, vidéken pedig a felét, néha akár még a teljes összeget is fedezni tudják belőle. A Babaváró támogatás mellett a vásárlóknak a legtöbb esetben még további támogatásra is szükségük van lakáscéljaik eléréséhez. Az államilag támogatott hitelek, a CSOK és falusi CSOK erre megfelelő alternatívát nyújtanak.

Ingatlan felújítására, korszerűsítésére, bővítésére az elnyert támogatás 13,7 százalékát fordították a családok. Ugyan 2020 azonos időszakához képest ez a részesedés csökkent, de az első félévhez viszonyítva minimális élénkülést mutat, köszönhetően a január óta elérhető új otthonfelújítási támogatásnak és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitelnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagyobb mértékben csökkent viszont a banki hitel kiváltására, illetve a gyermek számára megtakarítás létrehozására fordított összegek aránya. Míg tavaly az előbbi célra 6,2 százalék, utóbbira pedig 4,1 százalék használta fel a kölcsönt, addig idén ez mindössze 3 százalék, illetve 1,9 százalék volt. Alig 1-1 százalék a felhasználási aránya azon céloknak, mint a Magyar Állampapír-vásárlás, a meglévő hitel részleges előtörlesztése, az autóvásárlás vagy a vállalkozásfejlesztés.

Az MNB közlése szerint az indulás óta 1.400 milliárd forintot már folyósítottak is 2021 júliusáig az igénylőknek. Ez átlagosan 175 milliárd forint negyedévente, amely alapján azt becsüljük, hogy a program végéig – beleszámolva 2021 második félévét is, amiről még nem áll rendelkezésre hivatalos adat – még közel 1.000 milliárd forintnyi támogatott hitelt fognak felvenni a családok – tette hozzá a 2022 év végéig még biztosan igényelhető Babaváró hitelről Benedikt Károly.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem