2 °C Budapest
Couple holding hands in meeting with professional man using laptop. Adoption consultation, fertility clinic or financial guidance. Future planning or investment. Marriage counselling or therapy.

Elindult a visszaszámlálás: már nem sokáig lehet felvenni a babaváró támogatást

2022. január 3. 17:29

Egy éve maradt a jelenlegi kondíciók mellett azoknak, akik szeretnék felvenni a babaváró támogatást. A 44/2019. (III. 12.) kormányrendelet a babaváró támogatásról ugyanis kimondja, hogy a kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg. Bár a rendeletet akár módosíthatják is és kitolhatják a határidőt, aki biztosra akar menni, az még az idén elintézi az igénylést. Ez azt eredményezheti, hogy élénkül majd a bankok hitelkereslete, illetve az ingatlanpiacon is nőhet az érdeklődés. Sokak számára viszont azt jelenti a közelgő határidő, hogy esélyük sincs megfelelni a feltételeknek.

A babaváró támogatást 2019. júliusában vezették be, azonban már azt megelőzően hatalmas érdeklődés övezte az új konstrukciót. Azóta az elmúlt évek egyik legsikeresebb hitelterméke lett: bevezetése óta közel 1600 milliárd forintot fizettek ki a bankok az igénylőknek. A babaváró hitel bevezetése óta pedig a lakáshitel-felvételi és házasodási kedv is élénkült. Nem is véletlenül ilyen vonzó ez a konstrukció: akár önerőként is felhasználható.

A babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes, és amennyiben ezen időszak alatt születik gyermeke az igénylőknek, akkor kamatmentesség a teljes futamidőre megmaradhat. A törlesztési kötelezettséget pedig 3 évre lehet szüneteltetni, ha gyermek születik a családba. A második gyermek születésekor az aktuális tartozás 30 százalékát elengedik, harmadik gyermek vállalásakor pedig a teljes fennálló tartozást elengedik - vagyis a kölcsön támogatássá alakul át.

A babaváró hitel népszerűségét az is növeli, hogy azt a bankok önerőként is elfogadják - bár nem 100%-ban. A támogatás összegének csak 75%-át lehet az MNB ajánlása szerint elfogadni, tehát a maximális, 10 millió forintos összeg esetében 7,5 millió forintot. Viszont már ez is hatalmas segítség lehet, hiszen lakásvásárlás esetén a bankok elvárják, hogy a vétálárnak bizonyos százalékát a vevő önerőből teremtse elő. Megtakarítás nélkül így sokan még hitelt sem tudnak felvenni arra, hogy lakást, házat vehessenek.

A hitelintézetek többnyire nagyjából minimum 20 százalékos önerőt várnak el. Ez egy 40 millió forintos ingatlan esetében 8 millió forintot jelent, tehát a vásárláskor maximum 32 millió forint hitelt kaphatnának a vevők. A babaváró hitel felvételével tehát megnyílt az út azok számára, hogy lakáshitelhez jussanak, akiknek addig nem volt megfelelő önerőjük ehhez.

A kölcsön igénylésének azonban számos jogszabályi feltétele van, ezeket mind teljesíteni kell az igénylőknek. A babaváró hitelt házaspárok igényelhetik, ha a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában 

  • a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét,
  • mindkét házasfél rendelkezik magyarországi lakcímmel,
  • legalább az egyik házasfél legalább 3 évnyi folyamatos tb-jogviszonyt tud igazolni.

Feltétel továbbá, hogy a bíróság egyik házasfél büntetőjogi felelősségét sem állapította meg bűncselekmény elkövetése miatt, illetve egyik házasfélnek sincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott 5000 forintot meghaladó köztartozása. Feltétel, hogy a házaspár egyik tagja sem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adós listáján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szükséges továbbá, hogy mindkét házasfél megfelel az alábbi feltételek valamelyikének:

  • magyar állampolgár vagy olyan személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni,
  • a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, vagy
  • a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján hontalan jogállásúnak ismerték el, vagy bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik.

Azt is kiköti a rendelet, hogy a házaspár esetében nem állhat fenn olyan tény vagy körülmény, amelynek alapján a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető. Minden további jogszabályi feltételt a 44/2019. (III. 12.) számú kormányrendelet tartalmaz a babaváró támogatásról. Ennek 1. §-ának (2) bekezdése kimondja:

A kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg.

Amennyiben ezt a határidőt nem hosszabbítják meg, egy évük maradt azoknak, akik szeretnék a támogatást igényelni. A Pénzcentrum babaváró kalkulátorával bárki ellenőrizheti, megfelel-e az alapvető feltételeknek:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm