Kitchen cabinets of installation base of custom maker preparing kitchen

Őrülten rápörögtek a családok ezekre a hitelekre: jobb ha sietnek, már nem sokáig tart a kánaán

2022. január 4. 05:45

A lakossági hitelek állománya hónapról hónapra újabb rekordot dönt. Az új hitelszersződések összege ugyanis egyre és egyre nő. Emögött főként a lakáskölcsönök iránti megnövekedett kereslet áll, bár a többi hiteltípus is jó évet zárt. De hogy tartott ki a magyar hitelfelvevők lelkesedése a teljes tavalyi évben és mi várható majd idén, a hitelek kamatainak megnövekedése mellett? Talán az állami kedvezmények ellenére is hamarosan vége lehet a jó világnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tavaly novemberben összesen 111,4 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a háztartások – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A frissen publikált számok az előző hónap eredményeihez képest ez egy újabb, 2,8 százalékos emelkedést jelent. Éves viszonylatban pedig közel 30 (28,3) százalékos volt a növekedés. Valósággal szárnyalt tehát tavaly a hiteltípus.

A lakáskölcsönök soha nem látott népszerűségének hátterében az év első felében a 2021 januárjában bevezetett otthonfelújítási támogatás és a februártól elérhető hitel állhatott, amiknek hála rengeteg háztartás kezdett renoválásba, korszerűsítésbe. Ahhoz pedig már valószínűleg az októberben bevezetett Zöld Otthon Lakáshitel is hozzájárult, hogy a szezonális hatások ellenére is nagyon magasan tudott maradni a kifizetett lakossági lakáskölcsönök összege.

A háztartások hiteleinek állománya pedig az új szerződésekhez hasonlóan hónapról hónapra újabb rekordokat dönt meg. November végén 9277,9 milliárd forintra nőtt, Ez 15,3 százalékkal több az egy évvel korábbi számnál. A drasztikus növekedés elsősorban a lakáshiteleknek köszönhető.

A babaváró kölcsönnél és a személyi hitelnél ugyanis már jóval változatosabb volt a kép az MNB statisztikái szerint. Azért fogyasztási célú hitelek sem zártak rossz évet, de ahogy grafikonunkon is látható, a hitelpiac összetétele nagyon eltolódott az előző évben. Ha a 2019-es év erősebb hónapjait nézzük, jól látható, hogy akkor a hitelfelvétel nagy részét még a babaváró tette ki. 

2020-ban aztán, onnantól, hogy a pandémia Magyarországon is megjelent, és korlátozások kerültek bevezetésre, a hitelfelvételi kedv drasztikusan visszaesett, és bár nyárra erősödött az érdeklődés a lakáshitelek iránt, még nem voltak kiugró eredmények. 2021-ben viszont az alacsony bázistól elrugaszkodva februártól rohamosan megnőtt a jelzáloghitelek folyósított összege.

Pörögnek a lakásvásárlások és a felújítások

A használt lakás vásárlása céljából felvett hitelek összegének növekedése már tavaly is látható volt, idén azonban soha nem látott érdeklődés mutatkozott a hiteltípus iránt. A 2020. novemberi 63,47 milliárdos összegnél tavaly 17 százalékkal többet, 74,88 milliárd forintot fizettek ki a hitelintézetek lakossági ügyfeleiknek.

A jelzáloghiteleket közben az is pörgette, hogy a lakásvásárlás mellett az építésre, bővítésre, illetve a felújításra felvett hitelek iránt is nagyon megnőtt a kereslet. Ennek hátterében valószínűleg az állami támogatások bővülése állt.

A novemberben építésre, bővítésre kiutalt 13,39 milliárd forint ugyanis 2020 azonos időszakában folyósított 5,31 milliárd közel triplája. A mostani összeg a 2019-es számokkal összemérve is impozáns, 51 százalékos növekedést jelent. A változás a felújításra, korszerűsítésre igényelt kölcsönök esetében is hasonló volumenű. Bár a 2020-as évre vonatkozó statisztikát a jegybank nem publikált, a 2019-es számokkal összevetve látszik, hogy 2 év alatt a kifizetett összegek itt is közel megtriplázódtak.

Csúcsévet hoztak az állami támogatások

A 2021. január 1-jétől igényelhető otthonfelújítási támogatás és az e mellé februártól igényelhető hitel iránt kezdetektől hatalmas volt az érdeklődés, függetlenül attól, hogy városban vagy falun, családi házban vagy lakásban élnek-e.

Év eleji felmérések szerint az igénybevételre jogosultaknak közel kétharmada tervezte igénybe venni a támogatást még az idén. A támogatás 2022. december 31-ig vehető igénybe. A hiteladatok alapján az érdeklődés a nyár közeledtével egyre nagyobb lett, és rekordösszegek kifizetését eredményezte (a nyár elején kifizetett hiteleket még tavasszal, a nyár végieket nyár elején, az ősz elejieket nyár közepén igényelhette a lakosság, az átfutási idő 2-3 hónap is lehetett).

Az MKB Banknál a legnépszerűbb kölcsön célok a belső tér felújításával összefüggő munkálatok, mint például festés, burkolat csere, belső nyílászárók cseréje, felújítása. Az eddigi igénylések során az UniCredit ügyfelei körében is inkább a belső tér felújítása, a konyha korszerűsítése, a nyílászárók cseréje és a napkollektor/napelem szerelése bizonyultak a legnépszerűbb felújítási céloknak. A K&H ügyfelei körében a legjellemzőbb munkálatok közé tartozik a kerítés, garázs, tároló építése is, de a tetőszerkezet vagy a belső terek felújítása ugyancsak népszerű.

Az OTP Bank ügyfelei legnagyobb arányban energetikai felújításra költöttek (tető felújítás/szigetelés, épületszigetelés, napkollektor, fűtési rendszer, nyílászárók, klíma), ezen kívül a főbb kiadási tételek között szerepelt a belső tér felújítása, a térburkolat készítése valamint a beépíthető bútorok és konyhai gépek is. A Gránit Banknál nagyon népszerű a napelemes beruházás, de a tetőcserék és a külső nyílászáró cserék is gyakoriak. Az Ersténél a leggyakoribb, legkedveltebb hitelcél a belső burkolat felújítása mellett a nyílászáró cseréje, az épület utólagos szigetelése, valamint a fűtési rendszer korszerűsítése.

Egyre jobban számít, hol bankolunk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) decemberben ismét emelte a jegybanki alapkamatot, amely jelenleg 2,4%-on áll. Ahogy azt már korábban jelezték tehát, az alapkamat emelési ciklus hosszú lesz, és ahogy arra számítani lehetett, a hazai bankok is elkezdték hozzáigazítani a hitelkonstrukciók árazását az új monetáris politikához, elkezdtek tehát drágulni a hitelek.

A Gránit Bank új árazása már november 30-án életbe is lépett, míg az UniCredit Bank december 10-től alkalmaz, az OTP Bank december 1-től folyósítja emelt kamatokkal a lakáshiteleit. Egyre kevésbé mindegy tehát, hogy melyik bankban igényeljük a lakáshitelt. Ki lehet még fogni ugyanis jó ajánlatokat, de egyre alaposabban érdemes hozzá átböngészni az egyes hitelintézetek ajánlatait. Ebben próbálunk egy kicsit segíteni.

Ehhez a Pénzcentrum kalkulátorában, használt ingatlan vásárlás céljából 10 millió forintos hitelajánlatokat kerestünk 20 éves futamidővel. Találtunk bankot ahol közel húsz és olyat is, ahol alig több mint 15 millió forintot kell visszafizetnünk egy ekkora összegű kölcsön után. A különbségek már a havi törlesztőben is szembetűnőek, a teljes futamidő alatt pedig egy kisebb vagyont is spórolhatunk, ha utánanézünk az ajánlatoknak több helyen is.

Talán a legszemléletesebb, ha a listánkon szereplő legmagasabb és legalacsonyabb THM mutatóval rendelkező ajánlatokat vetjük össze. Nézzük hát mekkora a különbség az UniCredit és az OTP ajánlatai között A havi törlesztő előbbi banknál 63 986 forint, míg az utóbbinál 79 557 forint. A különbség tehát havi szinten is több, mint 15 ezer forintra. Már ezért megérheti tehát a bankváltás.

Érdemes persze megnézni két közepesen jó ajánlattal kecsegtető bank kondícióit is. A CIB Bank és az Erste Bank esetében például a kamat és a THM közötti különbség sem tűnik annyira drasztikusnak. A havi törlesztő az előbbinél 67 679, forint, míg utóbbinál 69 015 forint, tehát a különbség mindössze 1336 forint. Igen ám, de a teljes, 20 éves futamidő alatt a különbözet a teljes visszafizetendő összeget tekintve 389 406 forintra. Majdnem a példánkban használt család egy havi fizetése rámenne tehát a rosszabb kondíciókkal rendelkező kölcsönre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 29. szombat
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?