4 °C Budapest
Pregnant woman with face mask standing in front of window. cimlapi

Na, ezzel nem számolnak a babavárósok: így óriási bukta lehet a vége

2021. november 2. 20:01

Már a Babaváró igénylése előtt érdemes tisztában lenni azokkal a lehetséges buktatókkal, amelyek a támogatás elvesztéséhez vezethetnek. Nem csak a gyermekvállalás meghiúsulása, de akár egy válás is komoly következményeket jelenthet. A Bankmonitor szakértői felvázolják, milyen esetek fordulhatnak elő, és hogy egy válás esetén mit jelenthet ez az igénylők pénztárcájára nézve.

2021-ben a lakáshitel után a Babaváró hitel bizonyult a második legnépszerűbb hiteltípusnak a magyar lakosság körében. A 2022. december 31-ig elérhető konstrukció népszerűsége nem véletlen, hiszen segítségével a fiatal házasok akár 10 millió forint kamattámogatott kölcsönhöz juthatnak, maximum 50 ezer forintos havi törlesztőrészlet mellett, ráadásul ingatlanfedezet nélkül. 

Az állam a futamidő alatt született gyerekek után kamattámogatást és akár a tartozás elengedését is lehetővé teszi. Mindezek fényében a párok jóval kedvezőbb feltételekkel igényelhetnek szabad felhasználású hitelt, mint például egy személyi kölcsön vagy egy szabad felhasználású jelzáloghitel esetében. 

 

Milyen esetekben veszíthetjük el az elnyert támogatást?

Az igényléskor számos kritériumnak szükséges megfelelnünk, emellett pedig – mint minden támogatási formánál – néhány kötelezettséget is vállalnunk kell ahhoz, hogy a jogosultak legyünk az állami kedvezményekre, valamint, hogy ne veszítsük el azokat.

A következő esetekben számíthatunk szankciókra:

  • ha nem születik gyermek
  • ha az igénylők elválnak
  • ha a pár külföldre költözik és ezáltal bármelyiküknek is megszűnik a magyarországi lakcíme
  • ha a támogatással érintett kiskorú gyermek nem él tovább az igénylőkkel egy háztartásban.

Amennyiben a fenti esetek közül csak egy is bekövetkezik, akkor az alapeseti kamattámogatás megszűnik, vagyis az addig igénybe vett kamatkedvezmény mértékét az igénylőknek 120 napon belül, egy összegben vissza kell azt fizetniük. (Kivételt képez ez alól az az eset, amikor a gyermek megszületését követően válna el a házaspár.) Ezzel egyidejűleg pedig a kölcsön piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul és érvényét veszti a 50 ezer forintban maximalizált törlesztőrészlet-limit is.

Házasság és válás a Babaváró szemszögéből

A Babaváró hitel egyik alapvető feltétele, hogy az igénylők között a házasság ténye bizonyíthatóan fennálljon. Ez pedig nem meglepő, hiszen az állami támogatás célja elsősorban a babát tervező és nevelő családok segítése. A statisztikák azt mutatják, hogy rengeteg házasság végződik válással Magyarországon. 2020-ban az ezer házasságkötésre jutó válások száma meghaladta a 223-at, amik átlagosan a házasélet 15. évében következtek be. Vagyis sok esetben a Babaváró 20 éves futamideje alatt már szétmehet a pár.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen senki sem tervez válást házasságkötéskor és nem is szívesen mondjuk ki az örök életre remélt házastársi kapcsolat végét. Emellett pedig biztosan állíthatjuk, hogy nagy meggondolatlanság lenne csak a Babaváró miatt összeházasodni, hiszen ha végérvényesen megromlik a kapcsolat, az az igénybe vett támogatás szempontjából is igen sokba fájhat.

Mennyit veszíthetünk, ha elbukjuk a támogatást?

A Babaváró támogatási formát csupán évi  0,5 százalék kezességvállalási díj terheli az igénylők részéről, ugyanis a támogatás miatt a hitel kamatát az állam átvállalja. Ugyanakkor, ha valami miatt ugrik a támogatás, az addig igénybe vett kamattámogatást ki kell fizetnünk, így nem árt tisztában lennünk annak mértékével.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. minden hónapban közzéteszi az érvényes referenciamutatót, amely az 5 éves futamidejű állampapírok aukciós hozamától függ, ez pedig 2021. novemberétől 2,22 százalék. Ez a jogszabályban meghatározott kamatszint mértékét befolyásolja, amelyet támogatott esetben az állam, a támogatás elvesztése esetén viszont az igénylők kötelesek megfizetni. 

A szankcióval érintetteknek 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetniük a kapott kamattámogatást és a fennmaradó kölcsön egy piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át.

De mit is jelent ez számokban?

Nézzük meg először is az alapesetet: a Babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes. Feltételezzük, hogy a házaspárral és a gyermekáldással is minden rendben megy és nem kell megszüntetni a támogatást. Ha a család 10 millió forintot 20 éves futamidőre igényel, akkor a kezességvállalási díjjal növelten összesen 10.525.000 Ft-ot kell visszafizetni havi induló 45.838 Ft-os törlesztőrészlet mellett.

Ezzel szemben, ha a házaspár úgy dönt, hogy az 5. évben elválnak, de ez idő alatt születik gyermekük, akkor az addig kapott kamattámogatást ugyan nem kell visszafizetnie, ugyanakkor a továbbiakban a kezdeti 4,89 százalékos kamat a 6. évtől 7,89 százalékra emelkedik. Ezzel együtt pedig magasabb törlesztőrészletekre és – ahogyan az alábbi táblából is kiderül – az előző példához képest 5.312.614 Ft-tal magasabb teljes visszafizetendő összegre számíthatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 15:55
A 4iG Csoport igazgatósága új vezetőket nevezett ki a mai napon a Vodafone Magyarország, valamint a...
Holdblog  |  2023. február 1. 13:46
A második világháború után, az 1950-es évektől kezdődően indult útnak (igazán) a globalizáció. A fol...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?