20 °C Budapest
Mi az a kölcsönadási szerződés? Gépjármű kölcsönadási szerződés, pénz kölcsönadási szerződés minta 2021

Mi az a kölcsönadási szerződés? Gépjármű kölcsönadási szerződés, pénz kölcsönadási szerződés minta 2021

2021. június 27. 11:10

Akármikor előfordulhat életünkben egy olyan szituáció, amikor magánszemélytől kölcsön kell kérnünk egy bizonyos összeget vagy egy értéktárgyat, vagy fordított esetben nekünk kell adni másnak valamit, például segítségnyújtás gyanánt, ha a banki procedúrát és a súlyos kamatokat ki szeretnénk kerülni. Azt, hogy a kölcsönadott vagyon vagy vagyontárgy időben vissza is kerüljön jogos tulajdonosához, a kölcsönadási szerződés biztosítja.

Cikkünkben eláruljuk, hogy mi az a kölcsönadási szerződés és miért fontos a kölcsönadási szerződés megkötése. Tudd meg, mikor kell gépjármű kölcsönadási szerződés (mikor kell autó kölcsönadási szerződés) és hogy néz ki egy autó kölcsönadási szerződés vagy egy sima pénz kölcsönadási szerződés minta 2021 évében! Vitás esetben a kölcsönadási szerződés megállja a helyét a bíróságon?

A kölcsönadás

A magánszemélyek között létrejövő kölcsönadás történet szóbeli megállapodással vagy írásban megkötött kölcsönadási szerződés segítségével. Habár a való életben családtagok, barátok között elég a szóbeli megállapodás, nagyobb összegű kölcsönnél, főleg, ha nem elég mély a felek között a bizalom, mindenképpen javasoljuk az írásba foglalt kölcsönadási szerződés megkötését, hiszen máskülönben semmi garanciánk nincs arra, hogy visszakapjuk a pénzünket, csak az ismerős szava.

Mi az a kölcsönadási szerződés?

A kölcsönszerződés, köznyelven kölcsönadási szerződés egy bizonyító erejű magánokirat, ami igazolja, hogy valaki kölcsönadott egy másik személynek pénzt vagy valamilyen értéktárgyat használati célzattal - utóbbi esetben a kölcsönadási szerződést tárgya leggyakrabban autó vagy más jármű. A kölcsönadási szerződés biztosítja a hitelező felet, hogy vissza fogja kapni a pénzét vagy a használatra odaadot vagyontárgyat és a kamatot, amennyiben ezt rögzíti a kölcsönadási szerződés.

Fontos kiemelni, hogy a kölcsönadási szerződés megkötése tetszőleges feltételekkel történik. Megállapítunk úgynevezett szívességi kölcsönt (kamatmentes hitelt nyújt a hitelező az adósnak) és sima, kamatozó kölcsönt, ami azt jelenti, hogy a kölcsönadási szerződés rögzíti, hány százalék a kamat és/vagy a késedelmi kamat. Kölcsönadási szerződést bármelyik cselekvőképes, nagykorú személy önállóan köthet. A kölcsönszerződés tárgya bármi lehet, azonban hasonló minőségű és mennyiségű dolgot kell visszaszolgáltatni a hitelező számára, mint amit az adós fél megkapott.

A kölcsönadási szerződés szabályai, feltételei

A kölcsönadási szerződés fontos eleme a kölcsön biztosítéka, ugyanis bármikor, bárkivel előfordulhat olyan eset, amikor nem képes a kölcsönvett pénzt visszaadni (például balesetet szenved, stb.). Az adós ebben az esetben, ha nyomós indoka van rá, megtagadhatja a kölcsön kifizetését, a kölcsönvett tárgy visszaadását. A kölcsönadási szerződés bizonyító erejű okirat, tehát vitás esetben akár évekig tartó pereskedés is kikerekedhet egy ilyen konfliktusból.

Ha a kölcsönadási szerződés megkötésekor megállapítunk és szerződésbe foglalunk egy biztosítékot (például az adós autóját, ami nagyjából egyenértékű a kölcsönadott összeggel), vagy megállapítunk egy kötbért, vagyis egy meghatározott összeget, amit az adósnak ki kell fizetnie, elejét vehetjük az elhúzódó jogi procedúráknak. Ha mindenképpen biztosra akarunk menni, hogy a kölcsönadott pénzt nem veszítjük el, foglaljuk a szerződést közjegyzői okiratba!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mit tartalmaz a kölcsönadási szerződés?

A kölcsönadási szerződés megkötése rugalmas, azonban mindenképpen tartalmaznia kell az adós és a hitelező adatait (név, SZIG, anyja neve, születés helye és ideje, lakcím), a kölcsönadási szerződés megkötésének idejét és a kölcsönadási szerződés tárgyát is. A kölcsönadási szerződés tartalmazza, hogy meddig érvényes a kölcsönadási szerződés, mikor kell a kölcsönt visszafizetni, pénz kölcsönadási szerződés esetén mennyi az alapkamat és vagy a késedelmi kamat, amit az adós akkor fizet, ha a szerződés határideje előtt nem sikerült a kölcsönt visszaadni. Pénz esetén a kölcsönadási szerződés tartalmazhatja azt is, hogy milyen részletekben kell azt visszaadni (pl. egy összegben vagy havi részletfizetéssel).

A kölcsönadási szerződés felmondása

A kölcsönadási szerződés felmondható, vagyis a hitelező visszakövetelheti az adóstól a pénzét, ha a kölcsön visszafizetése veszélybe kerül. Ide értünk minden olyan esetet, amikor az adós megtéveszti a hitelezőt, például nem rendeltetésszerűen, a szerződésben megkötött célra használja fel a pénzt, nincs meg a fedezete a kölcsönre, vagy ha például az adós felszólításra sem adja meg a kölcsönt. Ha a kölcsön összege nem haladja meg a 3.000.000 Ft-ot, és az adós elismeri a követelést vagy nem nyilatkozik, akkor automatikusan életbe lép a fizetési meghagyásos eljárás.

Mikor kell gépjármű kölcsönadási szerződés?

A gépjármű kölcsönadási szerződés teljesen ugyanúgy működik, mint a pénz kölcsönadási szerződés. Habár a gépjárművek kölcsönadása közel sem olyan gyakori, mint a készpénzé, azért előfordulhat ilyen eset is, így érdemes ismernünk az autó kölcsönadási szerződés fontosabb elemeit is, ha félünk attól, hogy az adós nem adja vissza az autónkat.

Pénz kölcsönadási szerződés minta 2021

  • A hitelező adatai (név, anyja neve, születési hely és idő, lakcím, SZIG)
  • Az adós adatai (név, anyja neve, születési hely és idő, lakcím, SZIG)
  • A kölcsönadási szerződés szövege: mikor lép érvénybe a kölcsönadási szerződés, mi a tárgya (hány forint), meddig tart a kölcsön ideje, vagyis mikor jár le a kölcsönadási szerződés. Mekkora a kamat a kölcsönadott pénzösszegre vagy szívességi kölcsönről van szó kamat nélkül? A kamatmentes kölcsönt fizetési teljesítés hiányában terheli késedelmi kamat? Van a kölcsönadott pénznek rendeltetése, amit a kölcsönadási szerződés magában foglal (pl. lakásfelújítási célra kell az adósnak elhasználnia)?
  • Keltezés (mikor, hol)
  • Az adós és a hitelező aláírása
  • Két tanú adatai (név, lakcím) és aláírása

Gépjármű kölcsönadási szerződés minta 2021

  • A kölcsönadó fél adatai (név, anyja neve, születési hely és idő, lakcím, SZIG)
  • A kölcsönvevő fél adatai (név, anyja neve, születési hely és idő, lakcím, SZIG)
  • A gépjármű kölcsönadási szerződés szövege: mikor lép érvénybe a kölcsönadási szerződés, mi a tárgya (az autó vagy más gépjármű adatai: márka, típus, gyártási éve, alvázszáma, az autó becsült értéke), meddig tart a kölcsönadás ideje, vagyis mikor jár le az autó kölcsönadási szerződés? Szívességi kölcsönről van szó, vagyis a kölcsönadott gépjárművet ráfizetés nélkül kell visszaadni? Megállapít a gépjármű kölcsönadási szerződés valamilyen biztosítékot, ami fedezi az autót érő károkat? Van a kölcsönadó félnek bármilyen - egyedi - feltétele, például egyes alkatrészek felújítása vagy a gépjármű kitisztíttatása, amit a kölcsönvevő félnek a visszaadás előtt el kell végeznie?
  • Keltezés (mikor, hol)
  • Az kölcsönbeadó és a kölcsönvevő aláírása
  • Két tanú adatai (név, lakcím) és aláírása

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem