1 °C Budapest
Business woman signing the contract to conclude a deal in modern office.

Még mindig óvatosak a magyarok: sokkal kevesebb ilyen szerződést kötnek, mint a járvány előtt

2021. május 7. 14:26

Stabil eredménnyel zárta az év első negyedét a magyar lízingpiac a koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzet ellenére – közölte a Magyar Lízingszövetség. Az új lízingszerződések száma meghaladta a 20 ezret, ami lényegében stagnálást jelent az egy évvel korábbi szinthez képest, de közel 14 százalékos csökkenésnek felel meg 2019 azonos időszakához képest. A lízingcégek által kihelyezett összeg az első negyedévben meghaladta a 160 milliárd forintot, ez 14 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben, de ez nem a piaci élénkülésre utal, hanem a járművek drágulásával magyarázható. Az év hátralévő időszakára még korai lenne pontos prognózist mondani a járványhelyzetből adódó bizonytalanság miatt.  

Továbbra is komoly bizonytalanságot okoz a koronavírus-járvány a magyar gazdaságban, így a beruházások és eszközbeszerzések szempontjából kulcsfontosságú lízingpiacon is. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai az év első negyedévben 20 076 új finanszírozási szerződést kötöttek. Ez minimális csökkenés - lényegében stagnálást - jelent 2020 azonos, a Covid járvány miatti visszaeséssel már szintén érintett időszakához viszonyítva, de 14 százalékkal elmarad a 2019 első negyedévében elért eredménytől. Miközben a szerződések száma éves szinten stagnált, a lízingcégek új kihelyezéseinek összege 14 százalékkal 163 milliárd forintra nőtt. 

Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke az adatokat értékelve kiemelte: „Mind a magánszemélyeknél, mind a vállalkozásoknál érezhető a pandémia számlájára írható óvatosság. Ez magyarázza, hogy a szerződések száma a múlt év első negyedévéhez képest stagnált. A finanszírozott összeg az egyik legfontosabb fokmérője a lízingpiac teljesítményének, de ennek a mostani növekedése nem az élénkülést mutatja, hanem elsősorban a járművek és a többi finanszírozott eszköz drágulásával, valamint egyes, a visszaeséssel kevésbé érintett piaci szegmens jó teljesítményével magyarázható.” 

Így szerepeltek a részpiacok 

A különböző lízingpiaci szegmensek közül a személyautó- és kisteherautó-finanszírozás területén mintegy 13 ezer új lízingszerződést kötöttek, szemben a tavaly 14 ezres darabszámmal. A lízingcégek 64 milliárd forrást helyeztek ki, ez 4 százalékos növekedést jelent, amelynek hátterében az autók árának jelentős emelkedése áll. A személyautó-finanszírozásból elsősorban a magánszemélyek hiányoznak, a céges oldal tartja magát. A flottapiacon - szintén az autódrágulás miatt - a finanszírozott összeg ugyanekkora mértékben, 21,7 milliárd forintra emelkedett. Élénkülést mutatott a 2019 vége óta gyengén teljesítő nagyhaszon-gépjárművek szegmens is, az eladások a tavalyi mélypont után növekedésnek indultak; ez látszik a lízingpiacon is: a kihelyezett összeg közel 28 százalékkal nőtt, így majdnem 32 milliárd forintot tett ki. 

Az agrárgép-finanszírozás, amely a múlt évi teljes piacon bekövetkezett visszaesés ellenére 7 százalékos bővülést ért el, az idei első negyedévben tovább növekedett. A finanszírozott összeg elérte a 23 milliárdos szintet. 

Az építőgép-finanszírozásban, ahol 2020-ban sikerült a korábbi évekhez hasonló kihelyezést elérni, szintén folytatódott a növekedési trend, a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai az idei év első három hónapjában több mint  7 milliárd forint értékben finanszíroztak építőgépeket, ez pedig 27 százalékos emelkedésnek felel meg. 
Sajnos az egyéb gépek-termelőeszközök estében viszont a negatív trend folytatódik: jelentősen, 35 százalékkal csökkent az új ügyletek volumene. A fordulatra itt tehát még várni kell.  

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Zs. Nagy István hangsúlyozta: „Az első negyedévben elért növekedésben fontos szerepet játszottak a Magyar Nemzeti Bank kedvezményes programjához, az NHP Hajrá!-hoz köthető lízingkonstrukciók, ezek különösen a furgon-, a teherautó- és az agrárgépfinanszírozást húzták.”

Mi várható?

A lízingpiaci trendekről szólva Zs. Nagy István azt mondta, bár az idei évkezdet stabil piaci helyzetet mutat, továbbra is nagyon különböző módon alakulnak az egyes eszközcsoportok és a bizonytalanság továbbra is érezhető. 

Éppen ezért Magyar Lízingszövetség szerint egyelőre korai pontos előrejelzést adni a magyar lízingpiac idei teljesítményére: az biztosnak látszik, hogy a tavalyinál nagyobb lesz a vállalkozások beruházási kedve, ami a lízingpiacon is keresletet generál, ezért növekedés várható. A 2019-es rekordszinteket azonban az idén még minden bizonnyal nem éri el a magyar piac.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm