17 °C Budapest
Megunták, hogy az utcát fűtik: állami milliókból korszerűsíthetnek ezek a magyarok

Megunták, hogy az utcát fűtik: állami milliókból korszerűsíthetnek ezek a magyarok

2021. március 25. 18:59

Az otthonfelújítási hitel februári indulása óta már közel 2 milliárd forint értékben fogadott be hitelkérelmet az Erste Bank. Az ügyfelek leggyakrabban otthonuk energetikai korszerűsítése, így nyílászáró cserére, szigetelésre és a fűtési rendszer felújítására költenek, de a legkedveltebb hitelcélok között van a belső burkolatok cseréje is.

Jelentős az érdeklődés az otthonfelújítási hitel iránt. Az Erste Bank a februári indulás óta több mint ezer ügyfél számára készített kalkulációt, és már közel 2 milliárd forint értékben fogadott be hitelkérelmet, amelyek száma a koronavírus-járvány legújabb hulláma ellenére is növekvő tendenciát mutat. Az ügyfelek több mint 70 százaléka a maximális, 6 millió forintos hitelösszeget igényelte, az átlagos hitelösszeg 5,5 millió forint. Az elérhető leghosszabb, 10 éves futamidőt választók aránya meghaladja a 80 százalékot - mondta el Szabó Alexandra, a bank lakossági jelzálog és babaváró hitel termékmenedzsment területének vezetője.

Az igénylők több mint 70 százaléka házaspár, míg az egyedülállók aránya 14 százalék, az élettársi kapcsolatban élőké pedig 10 százalék körüli. A befogadott ügyletek 80 százalékát vidéki fiókban nyújtották be, a budapesti ügyfelek aránya 20 százalék. Az ügyfelek felkészültségét jól mutatja, hogy a hiteligénylések alig 3 százalékát kellett elutasítani, például azért, mert az igénylő jövedelme nem felelt meg a felelős hitelezésről szóló jogszabályi követelményeknek, vagy mert az ingatlan jogi helyzete rendezetlen volt.

Ami a hitelcélokat illeti: a szórás igen nagy, a hiteligénylők már szinte minden, a jogszabályban szereplő felújítási illetve korszerűsítési munkát megjelöltek. A leggyakoribb, legkedveltebb hitelcél ugyanakkor a belső burkolat felújítása mellett a nyílászáró cseréje, az épület utólagos szigetelése, valamint a fűtési rendszer korszerűsítése, amelyből látszik, hogy sok ügyfél számára fontos, hogy a felújítással a rezsiköltségek is csökkenjenek

- tette hozzá Szabó Alexandra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?