Zsiday: nyárra gyakorlatilag megszűnik a koronavírus-probléma Magyarországon

Zsiday: nyárra gyakorlatilag megszűnik a koronavírus-probléma Magyarországon

2021. január 15. 16:03

"Lesz nyaralás. Lesz fesztivál. Nem lesz világvége" - írja blogján Zsiday Viktor. A portfóliómenedzser szerint tavaszig elég a lakosság legveszélyeztetettebb 20 százalékát beoltani, és akkor a nyarunk már korlátozásoktól mentes lehet.

A sajtó azzal van tele, hogy az EU elrontotta a vakcinabeszerzést, nincs elég oltás, nem lesz fesztiválszezon, "elmarad a nyár" - írja legutóbbi bejegyzésében Zsiday Viktor. Szerinte azonban három dolgot érdemes figyelembe venni a fentiekkel kapcsolatban:

  • Egyrészt, a lezárásokra elsősorban azért van szükség, hogy megakadályozzuk a halálozásokat és az egészségügyi rendszer összeomlását. Mivel a kórházba kerülők és az elhunytak túlnyomó többsége is idős, és a betegség elsősorban őket érinti nagyon súlyosan, a többieknél (arányaiban kevesebb szerencsétlen kivételtől eltekintve) a megfázás és az influenza között vannak jellemzően a tünetek, ezért "amennyiben az időseket beoltjuk, a megszorítások fenntartásának nem marad sok értelme - sem egészségügyileg, sem gazdaságilag".
  • Másrészt, az elmúlt egy év tapasztalatai alapján a betegség az influenzához és más vírusos légzőszervi betegségekhez hasonlóan erősen szezonális, azaz az északi félteke mérsékelt övében terjedése tavasz közepe/végétől ősz közepe/végéig sokkal gyengébb, mint a hideg időszakban. Azaz úgy tűnik, hogy a reprodukciós ráta nyáron sokkal kisebb, mint télen. Ezt jól bizonyította a tavaly nyár is, amikor Európa nagy részén szinte védekezés nélkül sem volt magasabb az R mint 1,2-1,5 (ellentétben a téli, védekezés nélküli 2,5-3-al).
  • Harmadrészt úgy tűnik, hogy az európai és amerikai lakosság 20-30%-a tavaszig átesik a betegségen, azaz egy ideig nem lesznek rá fogékonyak, immunitást szereznek - ez járványtanilag pont ugyanaz, mint ha be lennének oltva.

Zsiday szerint mindez azt jelenti - figyelembe véve a betegségen átesés által immunitást szerzetteket - hogy nyáron még valószínűleg akkor sem lenne 1 felett az R végül, ha nem lenne oltás. "Ha májusig be tudjuk oltani legalább a lakosság legsebezhetőbb 20%-át, akkor szinte bizonyos, hogy jelentősen 1 alatt marad az R a nyár folyamán, azaz nagyjából eltűnik a betegség" - véli a befektetési szakember.

A 20%-os beoltottságot pedig valószínűleg elérjük tavasz végére - vélekedik a portfóliómenedzser, így nyáron már komolyabb probléma nem lesz. Jelentős, 50-60%-os beoltottságot október-novemberre kell majd elérnünk, a következő koronavírus-szezonra, és láthatóan ez ugyancsak menni fog - írja a szakember. A gazdasági konklúzió tehát Zsiday szerint az, hogy a lakosság nem túl nagy részének a beoltásával is elkerülhető az egészségügy túlterhelődése (és a halálozások nagy része), illetve az oltás, még ha nem is éri el a lakosság nagy részét, de párosulva a sok, betegségen átesettel azt jelenti, hogy nyárra a probléma nagyjából megszűnik. Azaz

"lesz nyaralás. Lesz fesztivál. Nem lesz világvége"

Zsiday végül leszögezi azt is, hogy mivel az év második felére pedig már bőven lesz elég oltás, így a vírus miatt gazdaságilag nem lesz törés később sem, illetve nincs akadálya a komoly fellendülésnek tavasz végétől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 20:08
Mostantól a PlayStation5-felhasználók a PS5 konzolra letöltött Disney+ applikáción keresztül 4K HDR...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 16:07
A CSOK támogatáshoz kapcsolódó késedelmi kamat mértékét október 1-tl 5 százalékban maximálták. Ennél...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?