13 °C Budapest

Zsiday: nyárra gyakorlatilag megszűnik a koronavírus-probléma Magyarországon

2021. január 15. 16:03

"Lesz nyaralás. Lesz fesztivál. Nem lesz világvége" - írja blogján Zsiday Viktor. A portfóliómenedzser szerint tavaszig elég a lakosság legveszélyeztetettebb 20 százalékát beoltani, és akkor a nyarunk már korlátozásoktól mentes lehet.

A sajtó azzal van tele, hogy az EU elrontotta a vakcinabeszerzést, nincs elég oltás, nem lesz fesztiválszezon, "elmarad a nyár" - írja legutóbbi bejegyzésében Zsiday Viktor. Szerinte azonban három dolgot érdemes figyelembe venni a fentiekkel kapcsolatban:

  • Egyrészt, a lezárásokra elsősorban azért van szükség, hogy megakadályozzuk a halálozásokat és az egészségügyi rendszer összeomlását. Mivel a kórházba kerülők és az elhunytak túlnyomó többsége is idős, és a betegség elsősorban őket érinti nagyon súlyosan, a többieknél (arányaiban kevesebb szerencsétlen kivételtől eltekintve) a megfázás és az influenza között vannak jellemzően a tünetek, ezért "amennyiben az időseket beoltjuk, a megszorítások fenntartásának nem marad sok értelme - sem egészségügyileg, sem gazdaságilag".
  • Másrészt, az elmúlt egy év tapasztalatai alapján a betegség az influenzához és más vírusos légzőszervi betegségekhez hasonlóan erősen szezonális, azaz az északi félteke mérsékelt övében terjedése tavasz közepe/végétől ősz közepe/végéig sokkal gyengébb, mint a hideg időszakban. Azaz úgy tűnik, hogy a reprodukciós ráta nyáron sokkal kisebb, mint télen. Ezt jól bizonyította a tavaly nyár is, amikor Európa nagy részén szinte védekezés nélkül sem volt magasabb az R mint 1,2-1,5 (ellentétben a téli, védekezés nélküli 2,5-3-al).
  • Harmadrészt úgy tűnik, hogy az európai és amerikai lakosság 20-30%-a tavaszig átesik a betegségen, azaz egy ideig nem lesznek rá fogékonyak, immunitást szereznek - ez járványtanilag pont ugyanaz, mint ha be lennének oltva.

Zsiday szerint mindez azt jelenti - figyelembe véve a betegségen átesés által immunitást szerzetteket - hogy nyáron még valószínűleg akkor sem lenne 1 felett az R végül, ha nem lenne oltás. "Ha májusig be tudjuk oltani legalább a lakosság legsebezhetőbb 20%-át, akkor szinte bizonyos, hogy jelentősen 1 alatt marad az R a nyár folyamán, azaz nagyjából eltűnik a betegség" - véli a befektetési szakember.

A 20%-os beoltottságot pedig valószínűleg elérjük tavasz végére - vélekedik a portfóliómenedzser, így nyáron már komolyabb probléma nem lesz. Jelentős, 50-60%-os beoltottságot október-novemberre kell majd elérnünk, a következő koronavírus-szezonra, és láthatóan ez ugyancsak menni fog - írja a szakember. A gazdasági konklúzió tehát Zsiday szerint az, hogy a lakosság nem túl nagy részének a beoltásával is elkerülhető az egészségügy túlterhelődése (és a halálozások nagy része), illetve az oltás, még ha nem is éri el a lakosság nagy részét, de párosulva a sok, betegségen átesettel azt jelenti, hogy nyárra a probléma nagyjából megszűnik. Azaz

"lesz nyaralás. Lesz fesztivál. Nem lesz világvége"

Zsiday végül leszögezi azt is, hogy mivel az év második felére pedig már bőven lesz elég oltás, így a vírus miatt gazdaságilag nem lesz törés később sem, illetve nincs akadálya a komoly fellendülésnek tavasz végétől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 10:51
Rovó Attila, a belföld rovat vezetője és Windisch Judit turnusvezető esetében már biztos a távozás,...
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm