26 °C Budapest
Hónapok óta nem látott sorok a magyar bankoknál: mindenki az ingyenmilliókra hajt

Hónapok óta nem látott sorok a magyar bankoknál: mindenki az ingyenmilliókra hajt

2020. szeptember 8. 11:01

A 2019-es évi házasságkötési rekordokat ugyan nem tudta megdönteni a járvány éve, azonban még így is rengetegen kötötték össze az életüket. Ennek hátterében a tavaly júliusban bevezetett babaváró hitel állhat, amelynek népszerűségét csak megingatta, de nem tudta letörni a pandémia sem. A szuperkölcsön lassan visszakapszkodik az év eleji szintre, és minden bizonnyal további növekedést produkál majd - ha most már nem üt be valamilyen krízis, válság. Az áprilisi mélyponthoz képest 18 százalékos volt a babaváró támogatás júliusi bővülése, ezzel pedig a februári értékek közelében jutottunk.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikái szerint a járvány ellenére is sokan beadták az igénylésüket és kapták meg az igyenmilliókat, amelyek abban az esetben nem kell visszafizetni sem, ha három gyermeket is vállal a család. A legnagyobb érdeklődés a babaváró hitel iránt a 2019. júliusi bevezetés után az első három hónapban volt, és azt követően is 2019. október-decemberben milliárdokat vettek fel a családok.

A 2020 első negyedévében megindult felívelést viszont keresztülhúzta a koronavírus: 17,3 százalékos volt a visszaesés. A pandémiára természetesen senki sem számított, és be is következett az elmaradhatatlan recesszió a hitelpiacon is. Ráadásul a magyarok - eddig töretlen - házasulási kedvét is visszavetette a járvány. A Pénzcentrum most megvizsgálta, hogyan teljesített a kölcsön júliusban, a bevezetése után egy évvel:

Úgy fest, végre megtört a jég a babaváró hitelek esetében, hiszen az áprilisi visszaesés óta nem ment a felvett hitelek havi összeg a 2020. januári szint fölé (50,49 mrd forint). Júliusban ez sikerült: 55,34 milliárdot vettek fel nyár közepén a családok, ez a júniusi értékhez képest 12,7 százalékos bővülés, az áprilisi mélyponthoz képest pedig 18 százalékos javulás.

A hitelfelvételi statisztikákban a járvány hatása márciusban még kevésbé - számottevően csak a személyi hiteleknél -, áprilisban viszont annál inkább megmutatkozott: mind a babaváró kölcsönök, mind a lakáshitelek felvétele is meredeken emelkedett még tavasz elején, ezután jelentős visszaesés történt az új szerződéses összegekben.

Még májusban sem tudott magához térni a hitelpiac.

Júniusban azért már némi emelkedés mutatkozott: 5,2 százalékkal több volt az új babaváró hitelek szerződéses összege az előző hónaphoz képest. Júliusban pedig - bár a hátrányt márciushoz képest nem dolgozta le az összesen felvett hitelek összege, már a februári értékhez közelít, ami azt jelentheti, hogy lassan helyreáll a hitelfelvételi hajlandóság, és ismét megugorhat a babaváró hitel népszerűsége, ahogy bevezetésekor.

Friss banki adatok szerint elsősorban a budapestiek, a Pest megyében élők és a vidéki nagyvárosokban lakók igényelték a babavárót, és az igénylések 86 százalékát férfiak nyújtották be a babaváró rajtja óta eltelt kicsit több, mint egy évben. Főként a harmincasok pályáznak a babaváró kölcsönre, az az igénylők közel 70 százalékát adta ez a korosztály. A legnépszerűbb hitelcél pedig az ingatlanvásárlás, annak ellenére, hogy a babaváró támogatás szabadfelhasználású.

Előbb a gyűrűk, aztán a hitel

A babaváró hitel bevezetésével egy időben kiugróan nőtt a házasulási hajlandóság is 2019-ben. Ahogy az az alábbi grafikonon is látható, az előző éveket viszonylag egyenletes téli csökkenés, és nyári emelkedés jellemezte, míg a 2019-es év nyáron óriási kiugrást hozott. Az is látható, hogy amíg más években november, december és január hónapokban van leginkább visszaesés az esküvők számában, ez a visszatérő csökkenés 2019 végén - 2020 elején elmaradt. Volt természetesen csökkenés, de kisebb, és márciusban nagy mértékben nőtt is a házasságkötések száma.

Aztán jött a koronavírus, és átrajzolta a grafikonokat. Az áprilisi csökkenés után viszont már májusban visszatért a házasulési kedv. A második grafikon megmutatja, hogy ha rávetítjük a 2019. januártól 2020 júliusig tartó időszak grafikonját a megelőző évi adatokra, milyen eltérések látszanak. Hiába tartott ki ezek szerint a felívelés idén júliusban, a tavalyi számokat nem tudta felülmúlni.

Azt persze csak találgatni lehet, mi lett volna, ha nincs járvány. A babaváró bevezetésének elég egyértelmű hatása volt a házasulási kedvre, viszont 2020-ban lehet, hogy ez már egyébként sem tudott volna tovább nőni. Ki tudja, nem lett volna visszaesés egyébként is a hitelfelvételben, illetve házasságkötésekben, ha nem jön a járvány. Az azért sejthető, hogyha ennyien meglépték most is a hiteligénylést, és házasságkötést - és a pandémia ellenére nem halasztották a terveiket, feltehetően még többen lettek volna, ha nem így alakul a helyzet.

A vírus nem csak visszaesést hozott

Sosem láthattunk még olyan olcsó személyi kölcsönöket, mint az utóbbi öt hónapban - köszönhetően az MNB által bevezetett THM plafonnak - amely a júniusi alapkamat csökkentés hatására már csak 5,75 százalék lehet. A személyi hitel kamatokat így a korábbi értéknek nagyjából a felére vágta vissza a márciusi kormányrendelet, illetve az említett alapkamat csökkentés.

Így a bankok jelenlegi ajánlatai jelentősen olcsóbbak, mint az év elején felvehető, vagy a korábbi évek személyi hitelek voltak. A THM-plafon megtette a hatását, és a bankok közti verseny is egyre élesebb, ahogy közeledik az év vége, vagyis a kamatkorlát megszűnése. Ezért érdemes jól körülnézni a banki ajánlatok között: ne csak a jelenleg érvényben lévő, hanem a 2021. január 1-jétől érvényes kamatokat és THM-eket is megnézni.

Mivel önmagában a THM és a kamat alapján akár be is csapódhat az ügyfél, ezért érdemes a kamatokat és a futamidő végéig a teljes visszafizetendő összeget is megnézni az ajánlatoknál. A Pénzcentrum kalkulátorában személyre szabhatóan kérhetők le a banki ajánlatok, és rendelkezésre áll az összes információ a legjobb ajánlat kiválasztásához. A kalkulátor számításai alapján látható például, hogy egy 60 hónapos futamidőre igényelt 3 millió forintos hitelösszeg melyik banknál mekkora törlesztőrészletet eredményezne:

Látható, hogy a Cetelem ajánlata idei kamatok és THM szerint alig tér el a többi bank konstrukcióitól, viszont ha a 2021. januártól számítandó törlesztőrészletet nézzük, már látható, hogy 10-15 ezres különbségek is adódnak. A teljes visszafizetendő összegeket tekintve pedig végképp hatalmas különbségek vannak a banki ajánlatokban.

Amíg a Cetelemnél, Cofidisnél, Unicreditnél, K&H-nál megúszhatjuk 4 millió forint alatt a 3 milliós kölcsön visszafizetését 5 év alatt, addig a Budapest Banknál 4,47 millióig felkúszik a visszafizetendő összeg. Ha egy OTP-s ügyfél személyi hitelt venne fel, ilyen összeg mellet már érdemes akár a bankváltáson is elgondolkodni, hiszen saját bankjánál 4,28 milliót fizetne vissza, míg pl. az UniCreditnél 3,76-ot, de a Cetelemnél csak 3,53-at.

Ezért érdemes alaposan átnézni az ajánlatokat, és használni az összehasonlító kalkulátort, amelyben a saját igényeinkhez, feltételeinkhez igazíthatjuk a kondíciókat, és megtalálhatjuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.
Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Holdblog  |  2022. augusztus 17. 13:03
Három év kihagyás után idén újra az euróbevezetés kapujában álló Horvátországban nyaraltam. Mutatom,...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?