2 °C Budapest

Komoly szigorítás élesedett a magyar bankokban: rengeteg ügyfelet érint

2020. június 28. 06:59

A lakossági hitelek sikeres igénylésének alapfeltétele, hogy az igénylő rendelkezzen havi rendszeres jövedelemmel. Nos, a Pénzcentrum piaci körképe szerint egyre többel: a legtöbb bank ugyanis nemrég jelentősen változtatott a minimum kritériumokon.

Mint ismert, a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (Fontos! A kedvezményes személyi kölcsönök kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik). Noha a személyi kölcsön átmenetileg segítség lehet azok számára, akiknek a járvány miatt vált bizonytalanná az anyagi helyzete. Sokan azonban nem tuják, hogy a kockázatos helyzetben a bankok is óvatosabbak lettek.

A lakossági hitelek sikeres igénylésének alapfeltétele, hogy az igénylő rendelkezzen havi rendszeres jövedelemmel, amelyből a törlesztőrészleteket fizetni tudja. Ezen a jogszabályi elváráson a koronavírus-járványmiatt bevezetett új intézkedések sem változtattak. Akinek szabad felhasználású személyi hitelre van szükség, csak igazolt havi nettó keresettel tud belevágni az igénylésbe. Az pedig továbbra is eltér a bankoknál mi az a legalsó jövedelmi szint, amelytől a pénzintézet befogadja egyáltalán az igényléseket.

Ez a minimum kritréium viszont sok banknál erőteljesen szigorodott a járvány miatt. A bankok most kétszer is meggondolják, hogy kinek adnak fedezetlenül akár több százezer forintot vagy éppen milliókat

- hívta fel a Pénzcentrum figyelmét Veres Patrik, a Bank360 hitelszakértője.

Felvennéd az akciós személyi kölcsönt? Nézd meg a bankok konkrét ajánlatait kalkulátorunkban!

Ahogy az az alábbi táblázatból is látszik, míg néhányhitelintézet tartotta magát a régi gyakorlathoz, addig sokan szigorítottak a kötelezően elvárt jövedelmi feltételeken - sőt, néhol egészen kiugró értékre emelték ezt az előírást. Íme, mekkora minimum fizetéssel tudunk ma személyi kölcsönt felvenni a hazai pénzintézeteknél:

És ez még nem is a teljes garancia; a minimális jövedelmi feltétel teljesítése ugyanis még nem jelenti azt automatikusan, hogy meg is kapjuk az igényelt hitelösszeget. Ez attól is függ, hogy mennyire terhelhetjük a havi jövedelmünket a havi adósságainkkal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A terhelhetőséget a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) alapján számolják a bankok, amely személyi kölcsönök esetében 500 000 forintos havi nettó jövedelem alatt legfeljebb 50 százalékos terhelhetőséget enged. Viszont, mint arra Veres Patrik felívta a figyelmet, a bankok ennél konzervatívabb, 30-40 százalékos arányt engedélyeznek.

Azaz a KSH által mért kedvezmények nélküli nettó 266 300 forintos átlagkeresetből összesen havonta legfeljebb 79 890 forint mehet törlesztésre egy konzervatívabb pénzintézetnél.

Ha csak a személyi kölcsönre menne el, ez nagyjából 4,6 millió forint hitelre lenne elég 72 hónapos futamidővel, míg ha már fizetünk egy lakáshitelt 50 000 forintos törlesztőrészlettel és emellé igényelnénk a személyi kölcsönt, az már csak 1,7 millió forintra lenne elég. Ha Te is megvizsgálnád, mekkora törlesztőrészlete van az általad felvenni kívánt hitelnek, érdemes a Pénzcentrum kalkulátorát használni.

Ha a jövedelmünk nem éri el a bank által meghatározott minimális szintet vagy nem elég a megcélzott hitelösszeghez, érdemes adóstársat bevonni a hiteligénylésbe, hiszen ekkor a pénzintézet a résztvevők összjövedelmével számol

- tette hozzá Veres Patrik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?