16 °C Budapest
Csökkent az alapkamat: mi lesz a hitelemmel, megtakarításommal?

Csökkent az alapkamat: mi lesz a hitelemmel, megtakarításommal?

2020. június 23. 17:02

Csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Kérdés, mi lesz így a hitelekkel, és a törlesztőrészletekkel, a megtakarításokkal? Most válaszolunk pár kérdésre!

A várakozásokkal ellentétben 15 bázisponttal mérsékelte az irányadó kamatot mai ülésén a monetáris tanács. Így 0,75  százalékra csökkent a jegybanki alapkamat. A forint alapú hiteleseknek ez jó hír, azonban a fair banki kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatók alapján csak később csökkenhetnek a törlesztőrészletek.

Ennek két oka van:

  • A referenciakamatok esetében az elmúlt három hónap átlagát veszik figyelembe
  • A referencia periódus végén számolják újra a kamatot és a törlesztőrészletet

Emiatt a két tényező miatt egyelőre nem csökkenhet jelentősen a törlesztőnk, azonban a további kamatvágások akár több ezer forintos részletcsökkenést eredményezhetnek egy átlagos hitelnél.

Mi lesz a megtakarításaimmal?

  • A megtakarítások túlnyomó többsége is az MNB alapkamatához köthetőek közvetlenül, vagy közvetve:
  • A betéti kamatok mérséklődhetnek. A kamatok csökkenését ellensúlyozhatja viszont, hogy több bank szinte folyamatosan kínál akciós kamatú betéteket.
  • A fix kamatozású kötvényesek nyerhetnek a vágással, ugyanis magasabb árfolyamon adhatják el értékpapírjaikat ennek köszönhetően, a változó kamatok viszont csökkennek emiatt.
  • A lakossági államkötvények esetében a Prémium Magyar Államkötvényre nincs közvetlen hatással a kamatcsökkentés, mivel az inflációhoz kötöttek a kamatok. A Bónusz Magyar Államkötvényre csak akkor lehet hatással a döntés, ha az alacsonyabb alapkamat miatt a diszkontkincstárjegyek hozama csökkenésnek indul, azonban ez több más tényezőtől is függ.
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05