2 °C Budapest
Matolcsy: 7 százalékkal zsugorodhatott a magyar gazdaság a második negyedévben

Matolcsy: 7 százalékkal zsugorodhatott a magyar gazdaság a második negyedévben

2020. június 23. 15:22

7 százalékos zsugorodást prognosztizál a második negyedévre az MNB, ugyanakkor továbbra is tartják, hogy bővülni fog idén a magyar gazdaság. 2020-ban 0,3 és 2 százalékos bővülést prognosztizálnak - jelentette ki Matolcsy György.

Sikeres 10 év van mögöttünk, valamennyi fontos gazdasági, pénzügyi, társadalmi adat javult Magyarországon: csökkent az államadósság, közelebb kerültünk a nyugathoz. Sokat nyertünk, nagy győzelmeket arattunk - mondta Matolcsy György az MNB sajtótájékoztatóján, miután a Monetáris Tanács ülése után bejelentették, 0,9-ről 0,75 százalékra csökkentik a jegybanki alapkamatot. A testület 2016. májusa óta most először nyúlt hozzá az alapkamathoz. Az eseményen Matolcsy György jegybankelnök, Kandrács Csaba, Patai Mihály és Virág Barnabás, a jegybank alelnökei vettek részt.

A jegybank elnöke elmondta, túl vagyunk a mélyponton, Magyarország jól vizsgázott, megnyertük a járványkezelés első szakaszát. Lehetnek még meglepetések, jöhet még második hullám - figyelmeztetett Matolcsy. Fontos az árstabilitás, és a pénzügyi stabilitás, és ha ezt elérték, akkor a jegybank segíteni fogja a kormányt a célok elérésében. Nem ingott meg a magyar pénzügyi rendszer egyetlen eleme sem.

A gazdaságpolitika helyreállítása most a cél, de a 2020-as évet nem lehet úgy megnyerni, ahogy korábban szerették volna, ezért a mai döntések alapján mélyelemzésekre is támaszkodott.  Az MNB tartja a 2020-as évre a pozitív növekedési előrejelzését, de a mértékét csökkentették, 0,3 és 2 százalék közötti GDP-bővülést prognosztizál idénre a jegybank.

Jó hír, hogy az első negyedév 2,2 százalékos növekedéssel zárult - sorolta Matolcsy. Azonban a második negyedév - különösen az április - brutális volt, de például az építőipar csak keveset esett vissza, a második negyedévre még nincs végleges adat, de a jegybanki prognózis szerint

 a második negyedév 7 százalékkal zsugorodhat.

Matolcsy szerint így szükség van a 3. és a 4. negyedév jó eredményeire. Ennek tükrében hoztak ma döltéseket: elmondta, a 4 éven át tartó 0,9 százalékos alapkamat sikers volt és stabil. Most azonban ez csokkent 0,75 százalékra, de a kamatfolyosó változatlan maradt: azért csökkent az alapkamat, mert az MNB jelzést szeretett volna adni arról, hogy fontosnak tartja az alapkamatot, és a hazai jegybanknak még mindig van mozgástere a válság kezelésére, elkerülésére.

Mindez együtt azt jelenti, hogy Magyarország megnyerheti a 2020-as évet növekedés, munkahelyek szempontjából - jelentette ki Matolcsy György.

Így indokolt a Monetáris Tanács

Idő közben kiadta a mai váratlan kamatvágás indoklásáról szóló közleményét az MNB Monetáris Tanácsa:

A Monetáris Tanács megítélése szerint az erős dezinflációs hatások miatt az inflációs kilátások tartósan lefelé mozdultak el, míg a hazai gazdaság idei évi teljesítménye a korábban vártnál mérsékeltebb lehet. Az árstabilitás fenntartása és a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében a Monetáris Tanács szükségesnek tartotta a kamatkondíciók általános finomhangolását

- foglalták össze.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38