22 °C Budapest
Matolcsy: 7 százalékkal zsugorodhatott a magyar gazdaság a második negyedévben

Matolcsy: 7 százalékkal zsugorodhatott a magyar gazdaság a második negyedévben

2020. június 23. 15:22

7 százalékos zsugorodást prognosztizál a második negyedévre az MNB, ugyanakkor továbbra is tartják, hogy bővülni fog idén a magyar gazdaság. 2020-ban 0,3 és 2 százalékos bővülést prognosztizálnak - jelentette ki Matolcsy György.

Sikeres 10 év van mögöttünk, valamennyi fontos gazdasági, pénzügyi, társadalmi adat javult Magyarországon: csökkent az államadósság, közelebb kerültünk a nyugathoz. Sokat nyertünk, nagy győzelmeket arattunk - mondta Matolcsy György az MNB sajtótájékoztatóján, miután a Monetáris Tanács ülése után bejelentették, 0,9-ről 0,75 százalékra csökkentik a jegybanki alapkamatot. A testület 2016. májusa óta most először nyúlt hozzá az alapkamathoz. Az eseményen Matolcsy György jegybankelnök, Kandrács Csaba, Patai Mihály és Virág Barnabás, a jegybank alelnökei vettek részt.

A jegybank elnöke elmondta, túl vagyunk a mélyponton, Magyarország jól vizsgázott, megnyertük a járványkezelés első szakaszát. Lehetnek még meglepetések, jöhet még második hullám - figyelmeztetett Matolcsy. Fontos az árstabilitás, és a pénzügyi stabilitás, és ha ezt elérték, akkor a jegybank segíteni fogja a kormányt a célok elérésében. Nem ingott meg a magyar pénzügyi rendszer egyetlen eleme sem.

A gazdaságpolitika helyreállítása most a cél, de a 2020-as évet nem lehet úgy megnyerni, ahogy korábban szerették volna, ezért a mai döntések alapján mélyelemzésekre is támaszkodott.  Az MNB tartja a 2020-as évre a pozitív növekedési előrejelzését, de a mértékét csökkentették, 0,3 és 2 százalék közötti GDP-bővülést prognosztizál idénre a jegybank.

Jó hír, hogy az első negyedév 2,2 százalékos növekedéssel zárult - sorolta Matolcsy. Azonban a második negyedév - különösen az április - brutális volt, de például az építőipar csak keveset esett vissza, a második negyedévre még nincs végleges adat, de a jegybanki prognózis szerint

 a második negyedév 7 százalékkal zsugorodhat.

Matolcsy szerint így szükség van a 3. és a 4. negyedév jó eredményeire. Ennek tükrében hoztak ma döltéseket: elmondta, a 4 éven át tartó 0,9 százalékos alapkamat sikers volt és stabil. Most azonban ez csokkent 0,75 százalékra, de a kamatfolyosó változatlan maradt: azért csökkent az alapkamat, mert az MNB jelzést szeretett volna adni arról, hogy fontosnak tartja az alapkamatot, és a hazai jegybanknak még mindig van mozgástere a válság kezelésére, elkerülésére.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindez együtt azt jelenti, hogy Magyarország megnyerheti a 2020-as évet növekedés, munkahelyek szempontjából - jelentette ki Matolcsy György.

Így indokolt a Monetáris Tanács

Idő közben kiadta a mai váratlan kamatvágás indoklásáról szóló közleményét az MNB Monetáris Tanácsa:

A Monetáris Tanács megítélése szerint az erős dezinflációs hatások miatt az inflációs kilátások tartósan lefelé mozdultak el, míg a hazai gazdaság idei évi teljesítménye a korábban vártnál mérsékeltebb lehet. Az árstabilitás fenntartása és a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében a Monetáris Tanács szükségesnek tartotta a kamatkondíciók általános finomhangolását

- foglalták össze.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?