17 °C Budapest
Személyi kölcsön 5,9%-os THM-mel? - Nem árt vigyázni! (x)

Személyi kölcsön 5,9%-os THM-mel? - Nem árt vigyázni! (x)

Pénzcentrum
2020. június 15. 05:00

Felelős hitelfelvételre biztat a MNB

A koronavírus-járvány nagy terhet ró a családok költségvetésére is. A háztartások fizetőképességének zavarát enyhíti a hiteltörlesztési moratórium bevezetése mellett az újonnan kihelyezett személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatójának (THM) érdemi csökkentése is.

Az eddigi legkedvezőbb személyi hitelek

A korábbinál jóval olcsóbb személyi hiteleket eredményezett a koronavírus okozta válság elleni harc. A kormányrendelet alapján a zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a kölcsönök teljes hiteldíj mutatója 2020. december 31-ig nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat + 5%-os mértéket, ami a jelenlegi 0,9%-os jegybanki alapkamattal 5,9%-ot jelent. Ennek megállapítására az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat az irányadó az adott naptári félév teljes időtartamára vonatkozóan.

Az intézkedéssel még soha nem látott szintre csökkent a THM. Ezelőtt még a kedvezőbb személyi kölcsönök díjai is jellemzően inkább 8-10 százalékos thm-mel voltak elérhetőek.

A THM maximalizálása a zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelekre, ingatlan- és gépjármű lízing ügyletekre vonatkozik, azonban nem érvényes a jelzáloghitelekre, zálogházi kölcsönökre és az olyan gépjármű hitelekre, melyek esetében a gépjárművet zálogjog terheli.

Számoljunk

Fontos kiemelni, hogy az alacsonyabb THM jelenlegi ismereteink szerint csak korlátozott ideig, 2020. december 31-ig érvényes, ezt követően a hitel díja a banki hirdetményeknek megfelelő mértékre fog emelkedni. Tehát várhatóan drágulni fog a havi törlesztőrészlet jövőre.

Az MNB szakértői ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy alaposan mérlegeljük a lehetőségeinket, ha hitelt szeretnénk felvenni, érdeklődjünk több banknál is az elérhető konstrukciókról. Amikor pedig azt számoljuk, hogy a törlesztőrészlet belefér-e a havi költségvetésbe, számítsuk bele a jövő évtől várhatóan, emelkedő THM-et is. Jó hír, hogy a bankoknak kötelező feltüntetni ajánlatukban, hogy mekkora THM-re számíthatunk januártól, így nem érhet minket meglepetés az új évvel.

Keressük a fix kamatokat

Amennyiben a kalkulációnk szerint belefér a költségvetésünkbe a megemelt THM-mel fizetendő törlesztőrészlet is, és belevágunk a hitelfelvétel folyamatába, keressük a fix kamatú hiteleket. Több bank kínálatában is vannak olyan személyi kölcsönök, melyek THM-e az év végéig 5,9%, majd januárban növekszik a THM, de onnantól a futamidő végéig nem történik változás, fix marad a kamat. Ez egy hosszútávon kiszámítható hitelt jelent, ami segíthet megalapozni egy háztartás anyagi biztonságát.

Korábbi hitelek kiváltása

Egy korábbi, kedvezőtlen személyi kölcsön kiváltására alkalmas lehet a THM-kedvezményes hitel, de a lakáshitelek cseréjét már nem javasolja a Magyar Nemzeti Bank. Egy lakáshitel összege és futamideje jóval nagyobb lehet, mint egy személyi kölcsöné, emiatt a kiváltással a havi törlesztőrészlet jelentős mértékben megemelkedhet. Egy kedvezőtlen lakáshitelt érdemes egy másik lakáshitel konstrukcióval cserélni, ebben az esetben is keressük a fix kamatozásukat. A jegybank kezdeményezésére bevezetett Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelei védjeggyel ellátott konstrukciók például optimálisak erre a célra.

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 09:58
A Pegasus után egy olyan szoftvert is vásárol a magyar kormány, amellyel akár a közhangulatot is mon...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 07:59
Hiteligénylés eltt állsz? Bármelyik bankot is választod, a kérelem mellé számos dokumentumot kell be...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Számvető  |  2022. szeptember 28. 22:16
Kijöttek az információk az új Bónusz Magyar Állampapírról és a Prémium Magyar Állampapírról. Összess...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?