Itt az MNB bejelentése: több ezer milliárd forintot tolnak bele a magyar gazdaságba

Itt az MNB bejelentése: több ezer milliárd forintot tolnak bele a magyar gazdaságba

2020. április 7. 14:14

A Magyar Nemzeti Bank tarott tájékoztatót Matolcsy György a jegybank elnöke, Kandrács Csaba, Nagy Márton és Patai Mihály a jegybank alelnökei részvételével. A sajtótájékoztatón bejelentették a jegybank újabb válságkezelő lépéseit, melyek a kormány gazdaságvédelmi akciótervét egészítik ki.

"Cél, hogy Magyarország visszakerüljön a növekedési pályára" - kezdte Matolcsy György, a Jegybank elnöke a tájékoztatást.

Majd, a következő döntéseket emelte ki:

  • Az MNB visszahozza a Növehedési Hitelprogramot, NHP Hajrá néven, összesen 1500 milliárdos kerettel
  • 2,5 százalákos a kamat, a bankok kapnak a még plusz 4 százalékot, ami jövő év június 30-ig tart.
  • A hitelbírálati időt 2 hétre kell csökkenteni a bakoknak.
  • A Növekedési Kötvényprogram "megjavítása" a következő lépés, ebbe nem tesz plusz pénzt az MNB, 10 helyett 20 év lesz a futamidő, és az MNB részvétele 20 helyett 50 milliárd forint lehet egy-egy kibocsátásban. A 450 milliárdos forrás fele még megvan, ha ez elfogy, akkotr készek emelni.
  • Ma döntöttek arról is, hogy az MNB 250 milliárd forintos osztalékot fizet a költségvetésnek, ez elsősorban annak köszönhető, hogy az aranytartalékon 137 milliárdos nyereséget értek el.
  • A Monetáris Tanács ma megerősítette azt a lépést, hogy nullára viszik le a bankok kötelező tartalékát, ezzel 250 milliárd forint likviditás szabadul fel - sorolja Matolcsy.
  • Az ötödik mai lépés, hogy 1500 milliárd forinttal javították a bankrendszer likviditását, ez elsősorban az állampapír-kibocsátások mögé áll. Összességében a Monetáris Tanács 3000 milliárd forint új forrást adott a gazdaságnak, ez az idei várható GDP 6 százaléka - emeli ki Matolcsy.

Kandrács Csaba alelnök szerint a pénzügyi rendszer összehasoníthatatlanul jobb állapotban van, mint 2013-ban, amikor az új MNB-vezetés felállt. A bankok tőkésítettsége 18 százalék körül, a késedelmes hitelek aránya 5 százalék alatt van, és felügyeleti eszközök garantálják, hogy ne épüljenek vissza a korábbi rendszer szintű problémák. A minősített lakáshitelek állománya mintegy 1000 milliárd forint ma már, az új lakáshitelek döntő többsége fix kamatozású, a fogyasztóbarát az otthonbiztosításokkal folytatódik, és lesz a következő évtől fogyasztóbarát személyi kölcsön is.

Nagyon jól sikerült az azonnali fizetési rendszer első hónapja. Úttörő vállalkozás volt, hiszen a világon először egy bankrendszer egészét lefedi a szolgáltatás. Technikai és ügyfélélmény értelemben is kiválóan működik a rendszer, 9,3 millió átutalás volt egy hónap alatt, ez 1363 milliárd forint összvolument jelent, több mint 99,9% az 5 másodpercen belüli átutalások aránya, 92 százalék pedig 2 másodpercen belül jutott el. A rendszer sikeresebben startolt, mint a példaként előttünk álló Dániában vagy Szingapúrban. Az átutalások 31 százaléka éjjel vagy hétvégén ment végbe, egy átlagos szombat-vasárnap 100 ezer átutalás, egy átlagos hétköznap 400 ezer átutalást hozott - ismertette Patai Mihály alelnök.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Foto: MTI/Koszticsák Szilárd

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?