20 °C Budapest
Őrület, mi történt a lakáshitelekkel: a kamatok a padlón, megrohanták a bankokat

Őrület, mi történt a lakáshitelekkel: a kamatok a padlón, megrohanták a bankokat

2020. február 6. 05:34

Nagyon rég láttunk olyat, amit a lakáshitelek 2019 decemberében produkáltak. Az átlagos kamat majdnem 4 százalék alá csökkent, a decemberi kihelyezés pedig 78 milliárd forint volt - több mint 20 milliárddal több, mint az előző hónapban. A kereslet egész évben dinamikus volt, ezt látva nem csoda, hogy a kintlévő állomány is rendkívüli mértékben nőtt az egész év alatt.

A december a legtöbb esetben visszaesést jelent a lakáshiteleknél, nem jellemző ugyanis, hogy ebben a hónapban vennék fel a magyarok a legtöbb lakáscélú kölcsönt. Nem így volt ez azonban 2019 decemberében, amikoris valósággal megrohanták a magyar ügyfelek a bankokat. Az MNB legfrissebb adatsora szerint a tavalyi év utolsó hónapjában 78 milliárd forintnyi lakáshitelt igényeltek és kaptak meg. Ez több mint 20 milliárddal több, mint az előző éves adat, de még éves szinten is átlagon felül van.

A csúcs május volt, akkor 87 milliárd forintnyi összegben kaptak lakáshitelt a magyar ügyfelek, de áprilisban, júniusban és októberben is 80 milliárd forint felett volt a kihelyezések összege. A tény, hogy a jellemzően alacsony aktivitást mutató decemberben ekkora volt a kihelyezés mértéke, arra enged következtetni, hogy az idei év első hónapjai szintén jelentős keresletet mutathatnak majd.

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Érdemes kitérni arra, hogy hogyan alakult a hitelkereslet a kamatperiódus szerint. Úgy látszik, hogy az ősszel jelentkező tendencia, az 5 éves kamatperiódusú hitelek térnyerése megállt. A legnépszerűbbek továbbra is a 10 éves kamatperiódusú hitelek, és relatív súlyuk némileg nőtt is.

Ha vetünk egy pillantást a kamatokra, akkor kijelenthetjük, hogy nincs miért csodálkoznunk a nagy keresletet látva. 2019 decemberében az átlagos kamatszint 4,03 százalék volt az MNB adatai szerint. Történelmi összehasonlításban eddig ennél csak egyszer volt alacsonyabb a kamat, éves szinten pedig abszolút mélypontról beszélhetünk. A kérdés csak az, hogy van ennél lejjebb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kamatperiódus szerinti bontásban azt látjuk, hogy szinte az összes fixálási periódusban szisztematikusan csökkentek a kamatok az év utolsó pár hónapjában, kivéve a változó kamatozású hiteleket, azok kamata egész évben 3 százalék körül mozgott. 

Ebből az látszik tehát, hogy érdemesebb inkább hosszabb kamatperiódusú hitelt választani, hiszen nem sok különbség van jelenleg a kamatszintek között. Végezetül nézzük meg, hogy áll a lakáshitelek állománya. Az egyre növekvő kihelyezést látva nem csoda, hogy a lakáshitelek állománya is dinamikusan nő.

2018. decemberében 3344 milliárd volt a kint lévő állomány összege, 2019. decemberére ez 3644 milliárdra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a lakáshitelek állománya egy év alatt 10 százalékkal nőtt.

Hasonlítsd össze a lakáshiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 20. 06:30
Egy szokatlan hatása az energiapiaci felfordulásnak az, amit a devizapiacokon látunk. A forint gyeng...
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?