12 °C Budapest

Alig van bedőlt hitel Magyarországon: itt vannak a friss számok

2020. január 31. 21:01

Megjelentek mára a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) 2019-es éves statisztikái az adatokat kezelő BISZ Zrt. honlapján. Azt látjuk, hogy 2015 óta csökken, 2019 végére pedig 10 éves mélypontra esett a lakossági mulasztások száma. Nagyjából viszont még mindig csaknem 700 ezren vannak az aktív negatív adóslistások, a hitelintézeteknél pedig már csak 3 százalék a nem teljesítő lakossági hitelek aránya, ami szintén évtizedes mélypontot jelent.

A negatív adóslistára elsősorban azoknak a természetes személyeknek a mulasztási adatai kerülnek rögzítésre, akik a hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben, folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. A két feltételnek egyidejűleg kell teljesülnie, a napok számlálása azon a napon indul el, amikor a mulasztás a minimálbér összegét meghaladta - írja a Portfolio. A hitelüket nem törlesztők mellett kisebb számban a bankkártya-visszaéléseket, a csalás miatt elutasított hitelkérelmeket is tartalmazza a rendszer.

A friss adatok szerint 2019 végén 1,205 millió fennálló és 263 ezer megszűnt mulasztást tartottak nyilván Magyarországon. A fennálló mulasztások számában 2014 vége óta 37 százalékos csökkenés következett be, és elmondható, hogy 2009 óta nem volt ilyen kedvező a helyzet. A megszűnt mulasztások között azok vannak, amelyek az elmúlt egy évben rendeződtek, ezeket ugyanis még egy évig tárolja a rendszer.

Nem tudni pontosan, hogy az 1,205 millió fennálló mulasztás hány magánszemélyhez kapcsolódik, ezt ugyanis nem közli statisztikábian a BISZ Zrt. A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának korábbi ismertetője alapján azt vélelmezhetjük, hogy egy természetes személyre átlagosan közel 1,8 mulasztás jut a rendszerben (vannak, akik lakáshitelük mellett pl. személyi kölcsönnel is jelentős csúszásba estek), így az élő mulasztással rendelkezők számát 680 ezerre becsüli a portál. Említett cikkében egyébként az MNB szakértője azt írta: a tartozások 80 százaléka egymillió forintnál alacsonyabb összegű a listán, míg 50 százalékuk a 200 ezer forintot se haladja meg. Feltételezhetjük, hogy ebben számottevő változás azóta nem történt.

A KHR adatbázisa 2012 óta nemcsak a mulasztásokat, hanem az összes hitelszerződés darabszámát mutatják. 2019 végén 9,696 millió hitelszerződést tartottak itt nyilván, ebből 7,398 millió darab volt élő. A hitelezés felpörgése ellenére mindkét szám némi csökkenést jelent 2018 végéhez képest (magas lehetett a megszűnő hitelszerződések száma). 2019 végén ehhez a csaknem 10 millió hitelszerződéshez 5,028 millió természetes személy tartozott, ami szintén némi csökkenés az előző évi 5,039 milliós csúcshoz képest.

Ami a vállalkozásokat illeti, 2019 végén 145 ezer vállalkozáshoz (a tavalyi 141 ezer után) 378 ezer fennálló és 593 ezer megszűnt hitelszerződés tartozott (mindkettő némi emelkedést jelez), a fennálló késedelmek száma pedig 35 ezerre rúgott (a megszűntek 163 ezerre). A fennálló késedelmek szempontjából a vállalkozási alrendszer is kedvező tendenciát jelez, darabszámuk a statisztikánkban elérhető legrégebbi, 2009-es adatnál is alacsonyabb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hiába csökkent viszont mára 3 százalékra a bankok 90 napon túl késedelmes lakossági hiteleinek aránya, még mindig 105 ezer jelzáloghitel-szerződés van jelentős késedelemben Magyarországon. A változás jórészt annyi, hogy az érintett családok háromnegyede immár nem a bankjának, hanem egy követelésvásárló vállalkozásnak tartozik.

A bankoknál maradt késedelmes állomány 64 százaléka jelzáloghitel, és ennek több mint fele szabad felhasználású jelzáloghitel. A maradék nagyobbik részét autóhitelek, kisebbik részét személyi kölcsönök teszik ki. Utóbbiakból szinte folyamatosan adtak el a bankok az elmúlt években, így nem jelentős már az állományuk.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi Pénzügyi stabilitási jelentéséből az is kiderült, hogy 105 ezer késedelmes jelzáloghitel-szerződés van még a magyar pénzügyi rendszerben, ebből 80 ezer szerződés esetében már nem a banknak, hanem a követelésvásárlóknak tartoznak az adósok. Csaknem 40 ezer család helyzetén a Nemzeti Eszközkezelő tevékenysége javított, biztosítva a bajban lévő, szociálisan rászoruló családok számára az ingatlanban maradást.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm