5 °C Budapest
Maguk alá temettek a hiteleid? Így mászhatsz ki a legegyszerűbben

Maguk alá temettek a hiteleid? Így mászhatsz ki a legegyszerűbben

2020. január 13. 17:30

Közvetlenül az ünnepek előtt többen és bátrabban vesznek fel hitelt, mint az év egyéb időszakaiban, ám ennek megvan a böjtje: általában a január a legnehezebb hónap pénzügyi szempontból. Ha te is úgy érzed, hogy maguk alá temetnek a befizetetlen számlák, és a könnyelműen felvett hitelek törlesztői, feltétlenül olvasd el a szakember tanácsait.

A vásárlás és a hitelfelvétel kitüntetett időszaka a black friday és karácsony közé eső időszak lett, ezért figyelmeztet minden évben a MNB, hogy kétszer is gondoljuk át, hogy az ajándékok mellett hitelt is akarunk-e a karácsonyfa alá.

Negyedéves bontásban a lakosság hitelfelvétele - a személyi hitelnél, a szabad felhasználású hitelnél és az áruvásárlási hiteleknél - az utolsó negyedében megnövekeszik - mondta Merényi Zsuzsanna, a a Pénziránytű Alapítvány Oktatási Igazgatója. A karácsonyi nagy költekezések után sokak számára anyagilag a január a legnehezebb hónap, már külön neve is van a mostani állapotnak: poszt-karácsonyi pénzügyi lehangoltság.

Aki valamelyik hitelintézet segítségét is igénybe vette az ünnepek alatt, az most kezdheti visszafizetni a kölcsönt - Angliában például már ingyenesen hívható adósságvonalat is felállítottak, ahová ezekben a napokban több száz hívás fut be.

A beszámolok szerint az érdeklődők egy jelentős hányada, nagyjából a kétharmaduk ara kíváncsi, hogy tudja a lehető legrövidebb idő alatt a minimálisra csökkenteni, illetve teljes mértékben visszafizetni az adósságát. Szakértők szerint minél előbb cselekszik valaki, annál könnyebb visszafizetni az olykor könnyelműen felvett kölcsönöket.

A Pénzcentrum Hitelkiváltó Kalkulátorának segítségével megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb konstrukciót. 3,5 millió forint össztartozás esetében például 5 évig már havi 60 431 forintos részlettel megszabadulhatsz a tartozásaidtól a Raiffeisen ajánlatában. A CIB Banknál ugyanez havi 61 158 forintba kerül, az Erste-nél 63 944 forintba kerül. További kedvező konstrukciókért látogasd meg a Pénzcentrum kalkulátorát

Íme a leghasznosabb tippek, azok számára, akik úgy érzik, összecsapnak fejük felett a hullámok:

  • Nyílj meg valakinek! Bár nehéz a pénzügyi problémák megfogalmazása, a róluk való diskurzus az első lépés a megoldás felé vezető úton. Kutatások szerint azok, akik nyíltabban beszélnek a pénzről, kevésbé stresszesek, mint azok, akik bezárkóznak és magukra maradnak a problémáikkal.
  • Nézz szembe a hiteleiddel: talán furcsán hangzik elsőre, de sokat segíthet, ha leírod, pontosan hova, mennyi pénzzel tartozol.
  • Próbáld meg a helyes sorrendben rendezni a hiteleidet: legfontosabb azokat kifizetni, melyek elmaradása súlyos következményekkel járhat. Ezek nem minden esetben a legnagyobb összegű tartozások.
  • Készíts költségvetést! A havi visszafizetés megértésének jó módja, ha leírod, mennyi a jövedelmed, és felsorolod az összes kiadásodat. A különböző költségvetéstervezők, vagy applikációk segíthet ennek kiszámításában.
  • Amennyiben nem boldogulsz egyedül, fordulj szakemberhez: a Magyar Nemzeti Bank oldalán számos segédanyagot találsz. Ha még így sem boldogulsz, keress fel egy szakembert.
(via Mirror.co.uk)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16