11 °C Budapest
Durva, ami történik: bezuhant a hitelek kamata, tömegével veszik fel a magyarok

Durva, ami történik: bezuhant a hitelek kamata, tömegével veszik fel a magyarok

2019. december 5. 11:31

Nincs megállás a lakáshiteleknél, a legfrissebb adatok szerint több mint 80 milliárd forintot vettek fel belőle. Ez több, mint tavaly ilyenkor volt, és nagyobb az éves átlagnál is. A kamatoknál pedig elképesztő zuhanást láttunk: régen lehetett ilyen alacsony kamattal hitelt felvenni Magyarországon. Azt pedig, hogy az egyes bankok lakáshitelei között mennyi eltérés van, a Pénzcentrum kalkulátorában láthatjuk.

Tegnap arról számoltunk be, hogy meglepő dolog történt a személyi hiteleknél: az átlagos kamat, amivel a magyarok felvették a személyi hiteleket, nőtt, miközben a kereslet nem változott. Ez azért fura, mert a termékek kamatai egyébként nem változtak. Ez azt jelenti, hogy 2019 októberében a magyarok megint inkább a drágább hiteleket választották az olcsó helyett.

A lakáshitelek kamatainak összehasonlításához a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk!

A lakáshiteleknél pont ellentétes tendenciát látunk. Az elmúlt két hónapban olyan mértékben csökkent a lakáshitelek kamata, hogy arra az előző évben egyáltalán nem volt példa, így ismét egy éves mélypontról számolhatunk be. Átlagosan 4,22 százalékos kamattal vettek fel lakáshitelt a magyarok 2019 októberében.

Ha szétboncoljuk kamatperiódus szerint, akkor azt látjuk, hogy a változó kamatozás már nem olyan olcsó, mint tavaly decemberben, de éves szinten egyáltalán nem változott. bezuhant viszont a fix hitelek átlagos kamata: a legkeresettebb, 1 és 5 év közötti kamatfixálás 4,09 százalékba kerül, de már majdnem ennyi azonban az 5 és 10 év közötti fixálás is (4,28). Ettől még kevésbé marad el a 10 év fölötti fixálás, ami 4,45 százalékkal vihető. Ennek a csökkenési üteme elképesztően nagy volt.

És bár korábban azt írtuk, hogy a babaváró visszavetette a lakáshitelezést, mára az már egyáltalán nem jellemző. Az októberi igénylések mértéke meghaladta 81 milliárdot, ami 2,7 milliárdos emelkedés a tavalyi évhez képest, és magasabb, mint az éves átlag.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kamatperiódusnál további átrendeződést látunk, az 1 és 5 év közötti fixálás továbbra is népszerű, a legnépszerűbb azonban az 5 és 10 év közötti fixálás: ebből 45 milliárdot vettek fel. Nincs áttörés továbbra sem a 10 év feletti kamatfixálásban: 9,8 milliárdot vettek fel belőle.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 26. 16:49
Bár a legnépszerbb lakáshitelek kamata már 7-8 százalékról indul a támogatott hiteleknek köszönheten...
MEDIA1  |  2022. szeptember 26. 16:35
A cél, hogy 1 millió ember imádkozzon három napon át az esti órákban a békéért.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Számvető  |  2022. szeptember 26. 05:12
A diszkont kincstárjegy nagyon felkapott lett az elmúlt fél évben. Ez nem is csoda, hiszen az 1 éves...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?