35 °C Budapest
A devizahitel igazi vesztesei: hiába nyertek pert a bank ellen, elúszott a házuk

A devizahitel igazi vesztesei: hiába nyertek pert a bank ellen, elúszott a házuk

2019. október 9. 09:04

Képtelen helyzetbe került egy hódmezővásárhelyi házaspár: öt év után pert nyertek a nekik devizahitelt nyújtó bank ellen, ám a házukat idő közben elárverezték - számolbe a 24.hu.

A házaspár 2007-ben vett fel 6,5 millió forint svájci frank alapú adósságrendező hitelt a Budapest Banktól, ám miután mindketten szinte egyszerre veszítették el állásukat, nem tudták fizetni az egyre duzzadó törlesztőrészleteket. Emiatt 2011 szeptemberében  felmondták a hitelszerződésüket, és egy összegben követelték a teljes adósság kifizetését. Az adósok ekkor már több mint 12 millió forinttal tartoztak.

Ezt az összeget pedig akkor sem szívesen fizették volna ki, ha lett volna ennyi pénzük, ezért ügyvédhez, majd bírósághoz fordultak. Keresetüket 2014-ben nyújtották be, amikorra már javában zajlott ellenük a végrehajtás. Minden igyekezetük ellenére házukat még ebben az évben elárverezte az ügyükben eljáró önálló bírósági végrehajtó. Az ingatlant 5,5 millió forintért vette meg a szomszédos kocsma tulajdonosa.

A család mindössze egy napra volt attól, hogy kilakoltassák őket, ám a bíróság végül felfüggesztette az ellenük indított végrehajtást. Ám ezután a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság 2018. januári ítéletében megállapította, hogy a hitelszerződés nem felel meg a devizahitelekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ezért érvénytelenné nyilvánította. Igaz, a döntés ekkor még nem volt jogerős, de az ítélet adott némi reményt az adósoknak. A per első fokon nem ért véget, ám a múlt év végén, a család újabb győzelmet aratott, a Szegedi Törvényszék ugyanis immár jogerős ítéletében helybenhagyta az első fokú bíróság határozatát, azaz a hitelszerződés érvénytelen.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50