13 °C Budapest
Rengeteg magyarnak esélye sincs kilábalni a hiteléből

Rengeteg magyarnak esélye sincs kilábalni a hiteléből

MTI
2019. április 11. 08:30

Tíz százalék alá csökkent tavaly a nem teljesítő hitelek aránya a pénzügyi szolgáltatók lakossági portfóliójában, nagyon sok ugyanakkor a három hónapnál régebb óta nem fizető ügyfél - ismerteti a csütörtöki Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

Mintegy 16 százalékkal, 923 milliárd forintra csökkent tavaly a háztartások nem teljesítő kölcsöneinek állománya. Az állomány zsugorodása nyomán érezhetően esett az ilyen hitelek aránya is: december végén 9,8 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 12,5-vel.

Az MNB adatai szerint ugyanakkor a nem teljesítő állomány döntő részét változatlanul a 90 napon túli elmaradásban lévő hitelek adják: a mennyiségük ugyan dinamikusan esett - 18,9 százalékkal, 684 milliárd forintra -, de a teljes portfólióhoz viszonyított arányuk még így is 7,3 százalék volt az év végén. Ennek azért nagy a jelentősége, mert a három hónapnál régebben nem fizető adósoknál már viszonylag kicsi az esélye annak, hogy utolérik magukat, és ismét rendben törlesztik a hitelüket. 

Az ingatlan fedezete mellett nyújtott kölcsönöknél hasonló a helyzet, mint a teljes lakossági piacon: itt a nem teljesítő hitelek aránya 9,6 százalékot ért el tavaly decemberben.

A napilap cikke arra is kitér, hogy tavaly 6227, jelzáloghitel fedezeteként szolgáló lakóingatlant értékesítettek a kölcsön nem fizetése miatt Magyarországon, 42,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Jelentősen nőtt ugyanakkor a hitelintézetek által kényszerértékesített lakóingatlanok száma és aránya: a 2785 lakás a teljes mennyiség 44,7 százalékát adta 2018-ban, miközben a megelőző évben a bankok által eladott 2318 lakóingatlan 21,3 százalékos arányt képviselt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?