Kártalanítják az NHB Bank ügyfeleit: milliárdokat fizet a betétbiztosító

Kártalanítják az NHB Bank ügyfeleit: milliárdokat fizet a betétbiztosító

2019. március 29. 21:00

756 betétesnek összesen 3,9 milliárd forint kártalanítást fizet ki az Országos Betétbiztosítási Alap az NHB Bank végelszámolása miatt. Mint kiderült, Costa Ricából, Libanonból, Grúziából, Venezuelából és Vietnamból is voltak betétesei Szemerey Tamás bankjának.

A betétbiztosító közleményéből kiderült: az OBA feldolgozta az NHB Bank biztosított betéteseinek adatállományát és ez alapján kiértesítette a betéteseket a rájuk vonatkozó kártalanítási összegről, valamint a kártalanítás módjáról. Ezzel egy időben az OBA átutalta a kifizetés fedezetét a kártalanításban részt vevő partnerbanknak. Az ügyfelek egy része ezen a héten már megkapta az őt megillető kártalanítást.

Az OBA által az NHB Bank 756 betétesének fizetendő kártalanítás összesen 3,9 milliárd forint.

Az egyértelmű OBA biztosítottsági jogosultsággal rendelkező (pl. nem adathiányos) ügyfelek kártalanítására az OBA-nak 15 munkanap áll rendelkezésére. Az NHB Bank felügyeleti engedélyének visszavonása következtében az OBA 756 magánszemély és jogi személy betétesnek fizet kártalanítást.

A kártalanításról az OBA levelet küldött minden, egyértelmű OBA biztosítottsági jogosultsággal rendelkező betétesnek, melyben tételesen mutatja be az OBA a kártalanítást megalapozó ügyféladatokat, valamint a törvényi előírások szerinti levonások (pl. kamatjövedelem adó) után a kártalanítás összegét.

Az ügyfeleknek megküldött kártalanítási értesítő mellett az OBA átutalta a kártalanítás fedezetét a kifizető partnerbanknak, továbbá folyamatosan dolgozza fel és teljesít kifizetéseket új fizetési számlaszámot bejelentő, 500 000 forintot meg nem haladó kifizetési összeggel, vagy külföldi címmel rendelkező ügyfelek számára. Az ügyfelek első csoportja már megkapta az őket megillető kártalanítást.

Az egyértelmű OBA biztosítottsági jogosultsággal rendelkező ügyfelek csoportja után az OBA az adatváltozást bejelentő, illetve további dokumentumokat igénylő (pl. elhunyt betétes utáni örökösödések) kártalanításokkal is foglalkozik. A kártalanítás gyors kifizethetősége érdekében az OBA kéri azon betéteseket, akik eddig nem jelentették be a korábban megváltozott ügyfél-azonosításra szolgáló adatukat (pl. név, lakcím, személyi igazolvány számának megváltozása) a NHB Banknak, hogy saját érdekükben haladéktalanul tegyék meg az OBA által adott korábbi tájékoztatásnak megfelelően.

Az NHB Bank ügyfél- és betétállományának feldolgozása alapján az OBA az alábbi adatokról ad tájékoztatást:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma: 756 ügyfél (a betétek darabszáma: 1 133).
  • Az OBA kártalanítási kötelezettsége (a 100 000 eurónak megfelelő 31 445 000 forint összegig): 3,929 milliárd forint.
  • A kártalanításra jogosult betétesek megoszlása: 412 magánszemély, 344 jogi személy.
  • A kártalanítási összeg megoszlása: magánszemélyeknek fizetendő: 33,6%, jogi személyeknek 66,4%.

Kifizetési csatornák:

  • 500.000 forint fölötti kártalanítási összeggel 275 ügyfél rendelkezett, a részükre kifizetendő összeg 3,867 milliárd forint.
  • Ők a kártalanítandó ügyfelek 36,4%-a, a részükre kifizetendő összeg a kártalanítás 99,3%-a.
  • Az 500.000 forint, vagy az alatti kártalanítási összeggel 481 ügyfél rendelkezett, a részükre kifizetendő összeg 27,6 millió forint. Ez a kártalanítandó ügyfelek 63,6%- a, azonban a részükre kifizetendő összeg a kártalanítás 0,7%-a.

Betéti információk:

  • Az 1133 számlából 774 db volt forint számla (darabszámra az összes számla 68,3%-a, összegre a betétállomány 74,1%-a). Az OBA által az ügyfelek részére átlagosan kifizetett összeg: 5 151 901 Ft.
  • A kártalanítandó ügyfelek 84%-a (647 betétes) rendelkezik magyarországi címmel, betétjeik az összes betét 74,9%-a, a kártalanítási összeg 87,6%-a részükre kerül kifizetésre.

Ezen felül a banknak Magyarországon kívül 43 országból voltak (külföldre bejelentett című) betétesei, köztük Costa Ricából, Libanonból, Grúziából, Venezuelából és Vietnamból is. A kártalanítandó ügyfelek között a legidősebb kártalanítandó betétes 90 éves, a legfiatalabb 20 éves. A hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után az OBA levonja a kamatjövedelem adót, és befizeti az adóhivatalnak. Az adó várható összege a kártalanításra jogosultak vonatkozásában összesen 1,42 millió forint.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?