Halmozta a hitelkártyákat, meg sem állt 1496-ig: megéri így trükközni?

Halmozta a hitelkártyákat, meg sem állt 1496-ig: megéri így trükközni?

2019. március 28. 05:37

Úgy osztogatják a bankok, mint a cukorkát, ezért nem csoda, hogy rengetegen tartanak maguknál egynél több hitelkártyát. De milyen előnyei és hátrányai vannak, ha halmozzuk a plasztikokat?

Igazán figyelemre méltó hobbija van Walter Cavanagh amerikai pénzügyi tanácsadónak: a Guinness Rekordok Könyve szerint a férfinak 1497 aktív(!) hitelkártyája van, összesen nagyjából 1,7 millió dollárnyi hitellel. Persze nem kell nekünk is fanatikus gyűjtőnek lenni, de bizonyára sokak fejében megfordul, hogy vajon megéri-e egynél több hitelkártyát tartani?

Márpedig igazán nem nehéz manapság a kis plasztikhoz jutni: szinte bárkihez hozzávágják a bankok egy tetemes hitelkerettel, mindaddig, amíg van igazolható jövedelmünk, amely elég magas. Igényelhetünk a bankban, hipermarketekben, kaphatunk áruhitel mellé, vagy akár a repülőtéren vesztegelve is.

KATT! Hasonlítsd össze a hitelkártya-konstrukciókat kalkulátorunkban!

Nem meglepő tehát, hogy sokan egynél több hitelkártyával rendelkeznek. Ugyanakkor nagyon jól tudjuk azt is, hogy megfelelő pénzügyi tudatosság nélkül már egy hitelkártya is igen drága mulatság lehet és veszélybe sodorhatja mindazokat, akik ezzel a hitelkerettel akarnak tovább nyújtózkodni, mint ameddig a jól ismert takaró ér.

A jegybank korábbi, decemberi jelentése szerint visszatértek a jó gazdasági mutatók és a folyamatos bérnövekedés ellenére sajnos a hitelzsonglőrök és túlvállalók is, akik alacsony jövedelem mellett, párhuzamosan több hitelt vettek fel, köztük hitelkártyákat is

- idézite a statisztikákat megkeresésünkre a Bank360.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Viszont nem csak hátránya, de előnye is van annak, ha az ember több hitelkártyát használ a mindennapokban, ügyesen használva azokat még több pénzt kereshetünk velük. Nézzük a hitelkártya előnyeit és hátrányait.

Ezért éri meg több hitelkártyát használni

  • Rendeltetésszerű használat mellett több hitelkártya nagyobb anyagi biztonságot jelent váratlan kiadások esetén. Több bank hitelkeretét használhatjuk fel, ha átmenetileg pénzhiányba estünk, ám ugyanúgy megvan a lehetőség, hogy a kamatmentes időszak alatt visszafizessük a tartozást, azaz ingyen használjuk a bankok pénzét.
  • Több kedvezményt használhatunk ki: a legtöbb hitelkártya vásárlások utáni visszatérítéssel kecsegtet, üzlettől és együttműködéstől függően 1-3 százalékot kaphatunk vissza a költéseinkből, azonban az, hogy mennyit kaphatunk vissza bizonyos időközönként (jellemzően egy év, vagy negyedév alatt) maximalizálva van. Ha az adott pénzintézet kártyájával elérhető bónuszokat már megszereztük költéseinkkel, ne hagyjuk veszni az újabb kártyával járó kedvezményeket se!
  • Nem csak pénzvisszatérítéssel találkozhatunk, hanem pontgyűjtéssel, vagy speciális, csak kártyatulajdonosok számára vagy az adott üzletben történő vásárlásra érvényes akciókkal. Növelhetjük a költéseink hatékonyságát, ha azokat a hitelkártyákat választjuk, amelyekkel a legjobban járunk kedvenc üzleteinkben.
  • Magyarországon és Európa-szerte szinte mindenhol elfogadják a Mastercard típusú kártyákat, azonban az Egyesült Államokban vagy Ázsiában inkább a Visa az elterjedtebb. Külföldi tartózkodásunk alatt ezért érdemes lehet mindkét kártyatársaság kinálatából tartani egyet-egyet. Ha így teszünk, rengeteg kényelmetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, hiszen vannak üzletek, ahol csak az egyiket fogadják el, míg a másikat nem.
  • Külföldön kifejezetten jól jön, de itthon is jó ha van mihez nyúlnunk arra az esetre, ha a fő kártyánkat ellopnák, mi pedig átmenetileg pénz nélkül maradunk.
  • Ha nagy pácban vagyunk és nem tudjuk saját zsebből a kamatmentes időszakban visszafizetni a hitelkártya-tartozásunkat, érdemes lehet a kedvezőbb kamatozású hitelkártyából visszatölteni az elhasznált összeget (erre nem minden kártya esetében van lehetőség). Így kevesebb kamatot kell fizetnünk majd a vissza nem fizetett hitel után.

És ezért nem éri meg

  • Több hitelkártya használata magasabb kockázattal is jár. Ha azért igényeljük ezeket, mert más pénzügyi problémát akarunk megoldani (például nem jövünk ki hó végéig, nincs elég pénzünk) szinte biztos, hogy csúnya vége lesz a történetnek, hiszen miből fizetnénk vissza a több kártyáról elköltött pénzt? Számoljunk az alábbi módon: ha nincs a hitelkeretünk legalább háromszorosával megegyező, bármikor gond nélkül mozgósítható pénzösszeg a számlánkon, akkor bizony a hitelkártya egy kockázatos kölcsön a számunkra. Természetesen ez a kockázat fokozódik, ha több kártyát használunk.
  • Szintén nagyon fontos, hogy a meglévő hitelkártyák hitelkerete is számit, ha újabb kölcsönt, például lakáshitelt akarunk felvenni. A JTM szabályozás alapján a bankok a kapott hitelkeret bizonyos százalékát (jellemzően 5%) számítják be a havi adósságszolgálatba. Ez azt jelenti, hogy egyetlen 500 000 forintos hitelkeret havi 25 000 forint törlesztőrészletként kerül a számításba. Ha nem csak egy kártyánk van, nagyon könnyen dőlhet kútba a hiteligénylési tervünk csak ezért.
  • Több kártya, nagyobb figyelem: könnyedén elcsúszhatunk a visszafizetéssel, ha nem tudjuk jól menedzselni, hogy mikor minek van itt az ideje, melyik kártyatartozást kell visszafizetni, ez viszont elég drága mulatság lehet. Persze a legtöbb esetben már automatikusan, csoportos beszedési megbízással is rendezhetjük az adósságainkat.
  • Megtöbbszöröződnek a hitelkártya-dijak is: ne feledjük, hogy a kártyáknak kibocsátási, számlavezetési költségeik vannak, és az éves kártyadíjat is fizetnünk kell. Egy kihasználatlanul fekvő hitelkártyánál ez csak felesleges kiadást jelent, amely több ezer forint is lehet évente.

Több hitelkártyánkat sem tudjuk fizetni? Ha nincs más mód, egy nagyobb összegű adósságrendező hitellel válthatjuk ki a drága, akár 39 százalékos THM-mel ellátott plasztikokat. Az adósságrendező személyi kölcsönök sokkal kedvezőbbek, már 8 százalékos THM alatt is találni ilyen konstrukciót.

De persze jobb, ha úgy teszünk, mint Walter Cavanagh, aki állítólag mindig időben visszafizette a tartozásait.

Legyünk óvatosak és fontoljuk meg kétszer is, hogy szükségünk van-e egynél több hitelkártyára és tudjuk-e vállalni az ezzel járó terheket. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy melyek az elérhető legjobb ajánlatok, érdemes egy kalkulátorral összehasonlítani a bankok nyújtotta lehetőségeket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 18:58
A magyar projekt fókuszában az oktatás áll majd.
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 17:12
Mai döntésével az MNB 125 bázisponttal megemelte a jegybanki alapkamatot. Az új érték holnaptól, aza...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 15:25
Csak szólok: a nyolcmilliárdosra duzzadt emberiség körébl egyes egyedüliként e sorok írója az, aki f...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 27. 13:40
Ha katás voltál augusztus végéig, akkor szeptember végéig nyilatkoznod kell, hogy mennyi bevételed s...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?