28 °C Budapest
Megindult a lavina a lakáshiteleknél: ebből még baj lehet

Megindult a lavina a lakáshiteleknél: ebből még baj lehet

2018. november 19. 18:00

Elkezdődött, amitől sokan tartanak: megugrott nyár végén, ősz elején az újonnan bedőlő jelzáloghitelek darabszáma - derült ki egy mai konferencián a Központi Hitelinformációs Rendszer adataiból, amelyet a Portfolio ismertet. A régi nevén BAR-listán lévők kétharmada ma már nem a bankoknak, hanem a hitelüket megvásárló követeléskezelőknek tartozik. A teljes pénzügyi rendszerben velük együtt még mindig 18% a nem teljesítő hitelek aránya, és 700 ezer végrehajtás mellett 300 ezer fizetési meghagyás van folyamatban. Aktív a fedezetlen fogyasztási hitelek és a jelzáloghitelek piaca is, de ma már egyre kevesebb csomagot értékesítenek a bankok.

Most vennél fel lakáshitelt? Menj biztosra, használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Felfalusi Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének az elnöke az alábbiakról beszélt nyitóelőadásában a szervezet mai Országos Követelésmanagement Konferenciáján:

 • 38 tagot számlál a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ), az összes meghatározó követeléskezelő tag a szervezetben ma már.
 • Ami a piacukat illeti, a megbízásos piac továbbra is szűkül, a követelésvásárlási piac viszont továbbra is aktív. A fedezetlen és a fedezetes piac is aktív, előbbiben a volumen és a csomag darabszám csökkent, utóbbiban pedig már csak kevés nagy banki csomag került eladásra.
 • Mára a Központi Hitelinformációs Rendszerbe került követelések kétharmada a követeléskezelő cégeknél van.
 • Folytatódik a követeléskezelők számára nem kívánt trend: nő a perek és végrehajtások száma. 300 ezer fizetési meghagyás és 700 ezer végrehajtás van folyamatban, ezekkel szemben 200 ezer egyezség áll, ami aktív kommunikáció esetén 60%-ban sikeres.
 • A megvásárolt követelések ára jellemzően nőtt a piacon, az elvárt hozam már egyre kevésbé érik el a tavalyi, idén év eleji szintet.
 • Ősszel ismét feléledt a követeléskezelési törvényre vonatkozó, eddig még valóra nem vált igény. A MAKISZ-nál remélik, hogy tavasztól a kormányzat élénken foglalkozik a témával, és az önkormányzati választások után elfogadhatják a törvényt.
 • Ami a jövőt illeti, 2019-ben fennmaradhat a háztartások magasabb teljesítőképessége, tovább emelkedhetnek a lakásárak, és emelkedhetnek a hozamok, negatívan hatva a portfóliók árára.
 • A MAKISZ szakmai munkájában az EARE-t, a hamarosan elkészülő (Felfalusi Péter szerint költségnövekedéssel és a jogi eljárások számának gyarapodásával fenyegető) MNB-ajánlást, a GDPR-t, a FENCA-t (európai magatartási kódex), az oktatási programokat és a MAKISZ-tagok egységes joggyakorlatának megteremtését célzó műhelymunkát említette Felfalusi.
  2019 fontos feladata lehet a fentiek mellett a perrendtartás jelenlegi gyakorlatának javítása (ma szinte lehetetlen pert indítani), Cégkapu és egyéb közigazgatási, jogérvényesítési rendszerek változásai, az IFRS-változások, látnak teendőt a társadalmi felelősségvállalási és charity programok indításában (aktívabb kommunikációban) és a bankadó mértékével kapcsolatos lobbiban is.
 • A pénzügyi vállalkozások bankadója a bankokkal és a brókercégekkel (ahol el is tűnt) ellentétben nem csökkent, a követeléskezelési törvényhez hasonlóan ebben is szeretnének jövőre előrelépést elérni.

Most vennél fel lakáshitelt? Menj biztosra, használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Kiss Attila, a Központi Hitelinformációs Rendszert üzemeltető BISZ Zrt. szenior üzletfejlesztési managere előadásában a lakossági hitelpiac egyes adatait ismertette saját statisztikáik alapján:

 • A magyar lakossági hitelek darabszámának 13%-át teszik ki a jelzáloghitelek, a szerződött ügyfelek harmadának van jelzáloghitele, a kihelyezett összegnek azonban a kétharmada jelzáloghitel.
 • 2014 ősze óta nőtt a lakáscélú jelzáloghitelek darabszáma, a többi jelzáloghitel darabszáma viszont csökkenő pályán van. Míg 2014 őszén összesen 1,2, millió, ma kevesebb mint 1 millió jelzáloghitel-szerződést tartottak nyilván a KHR-ben (pozitív és negatív lista együtt).
 • A nem teljesítő hitelek aránya a teljes pénzügyi rendszerben 18%.
Megindult az újonnan nem teljesítő jelzáloghitelek számának gyarapodása, míg a június idei mélyponton csak 814, augusztusban már 1269, szeptemberben pedig 2487 jelzáloghitel vált nem teljesítővé - lesz tehát teendőjük a jövőben is a követeléskezelőknek - fogalmazott az előadó.
 • A KHR-ben szereplő mulasztások körében 88% a 365 napon túl késedelmes ügyletek aránya.
 • Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója elmondta:
 • Évente 40 ezer cég szűnik meg a közel 560 ezerből, ezekhez összesen 1,9 millió magánszemély tartozik.
 • Van olyan magánszemély, aki 1255 cégnek a tulajdonosa, ennek 95%-át számolták fel vagy kényszertörölték, vagy áll ilyen folyamat alatt.
 • Rendkívül fontos a cégek előminősítése és monitoringja, ezzel a két lépéssel nagyon sok fizetési, bedőlési problémát meg lehet akadályozni, figyelembe véve, hogy a halasztott fizetésű B2B-számlák aránya Magyarországon sokkal magasabb, mint másutt az EU-ban.

Most vennél fel lakáshitelt? Menj biztosra, használd aPénzcentrum kalkulátorát!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 10:06
2022 els félévében euróban kifejezve az RTL Magyarország árbevétele azonos lett a 2021 azonos idszak...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43