A legtöbben 15-20 milliós lakásra vesznek fel hitelt

A legtöbben 15-20 milliós lakásra vesznek fel hitelt

2016. december 27. 19:07

2016-ban a hitelezés beindulása is nagyban segítette a lakáspiac szárnyalását. Az elmúlt évekhez képest 2016 január-októberben nőtt a lakáscélú hitelkihelyezés volumene; ebben az időszakban havi szinten átlagosan 38,5 milliárd Ft volt a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek szerződéses összege.


A 2014-től meginduló lakáspiaci tranzakciószám növekedést a hitelkihelyezés némi késéssel követte. 2014 elején még 15 milliárd forint alatt volt a kihelyezett lakáscélú kölcsönök volumene, az év végén már meghaladta a 20 milliárdot, 2015 végén pedig elhagyta a 30 milliárd forintot is - derül ki az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ összegzéséből.

Idén folytatódott a növekedés, 2016 január-október között havi szinten átlagosan 38,5 milliárd Ft volt a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek szerződéses összege. Az év első felében - a folyósított hitelek darabszáma szerint - legnagyobb arányban használt lakás finanszírozására vettek fel hitelt (67%) ezt követte a lakáskorszerűsítésre (14%) és az építésre (6,5%) felvett hitelek aránya.

Új építésű lakás vásárlás finanszírozását szolgálta az első félév során megkötött szerződéseknek 3,8 százaléka. A hitelkihelyezés volumenét tekintve az új építésű lakás vásárlására ennél nagyobb - 4,5 % - arány esik.

A cégnél a lakáscélú hitelek iránti érdeklődés az év során folyamatosan emelkedett. Ennek két fő oka van: egyrészt bővül azon ügyfelek köre, akik hitellel vásárolnak, s már a tehetősebb rétegek is jobban vesznek fel hitelt. Egyre több a 30-50 millió forint vagy akár ennél magasabb összegű kérelem. Másrészt az ingatlan árak is emelkedtek, így törvényszerű, hogy szükség van nagyobb hitelekre ugyanazon típusú ingatlan megvásárlására.

A felvett hitelek átlagos futamideje használt lakások esetében 16, új építésűek esetében 17 év. Az átlagos hitelösszeg tavaly használt lakások esetében 5,4 millió Ft, az új építésűeknél 5,8 millió Ft volt.

2016 első félévének adatai alapján a folyósított hitelek átlagos összege a használt lakások esetében 5,9 millió forintra, az új építésűeknél pedig 6,3 millió forintra emelkedett. Ez a hitelösszeg növekedés részben a lakásárak emelkedésének volt köszönhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azt várjuk, hogy 2017-ben a lakáshitelek volumene emelkedni fog, ezen belül mérsékeltebben a használt lakás hitel, míg jelentősen az új lakás hitelek. Tovább fog emelkedni az átlagos hitel nagyság, párhuzamosan az ingatlan árak emelkedésével.

- mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója

Elsősorban 15-20 millió Ft közötti lakásokra vesznek fel hitelt, önerőben pedig a 40-50 százalék a jellemző a hitelfelvevőkre. Ma már mindenki tisztában van azzal, hogy a hitelkérelemnél alapvető fontosságú a megfelelő igazolt jövedelem. Az emberek sokkal óvatosabbak lettek, jobban átgondolják, hogy mennyi havi törlesztő részletet tudnak vállalni." - tette hozzá Bánfalvi László.

A szakértő azt tapasztalja, hogy egyre általánosabbá válik, hogy a hitelt lakástakarékkal (LTP) kombinálják, hiszen ezzel jelentős megtakarítást lehet elérni a hiteltörlesztés során.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye kisebb részben járult hozzá a piac lendületéhez, mint az várható volt. A - különösen a fővárosban és a régióközpontokban - beinduló lakásprojektek és az egyéni építtetők aktivitása nyomán a három vagy több gyermekes családok által új lakás építésére vagy vásárlására igénybe vehető 10+10 millió Ft támogatás szerepe 2017-ben jelentősebb lesz. Ehhez az év folyamán bejelentett könnyítések is hozzájárulnak. Ezek egyrészt kiterjesztették a kedvezményre jogosultak körét, másrészt egyszerűsítették a CSOK igénybe vételét. Talán az egyik legfontosabb módosítás, hogy a tervezőasztalról értékesített ingatlanoknál, azaz már a használatbavételi engedély kiadását megelőzően is igényelhetővé vált a CSOK.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

Ha neked is nagy összegű lakáshitelre van szükséged, segíthet a Bank360 lakáshitel kalkulátora! Találd meg a legjobb kölcsönöket néhány kattintással, egyszerűen.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?