Durva különbség: ennyivel kereshetsz többet diplomával, mint anélkül

2016. november 3. 11:06

A diákhitelek jó lehetőséget nyújtanak az egyetemre való bejutáshoz, illetve a tanulmányok alatt felmerülő költségek kifizetéséhez. Aki viszont nem tud valamilyen okból diplomát szerezni, az nagy bajba kerülhet, ugyanis közel fele annyi bérre számíthat, mint azok, akik elvégezték az iskolát, amiből a diákhitelt sem könnyű visszafizetni.

Szögezzük le, a diákhitel remek lehetőséget nyújt a továbbtanuláshoz azoknak, akiknek egyáltalán nem lenne pénze erre, de még egy átlagos család gyermeke is tekinthet a finanszírozási lehetőségre akár befektetésként is. Hiszen, aki elvégzi az alapszakot, az már jelentősen több bérre számíthat, mint akinek "csak" érettségije van. Aki viszont nem tud lediplomázni, az könnyen nehéz helyzetben találhatja magát.

Nem éri meg abba hagyni az iskolát

A már lezárt Diákhitel1 szerződések átlagos futamideje 52 hónap volt, ami 4 év 4 hónapot jelent. Ennyi idő alatt 30 ezer forintos havi törlesztőrészletet kellett átlagosan fizetni ahhoz, hogy a kölcsönt teljesen visszafizessék. Aki elvégzi az alapszakot már jelentősen több fizetésre számíthat, mint az, aki félbehagyja tanulmányait.

A 2015-ös, alapszakos végzettséggel elért átlagbér 242 ezer forint körül alakult (ennek számításáról a keretes írásban olvashatsz), akinek viszont az érettségi a legmagasabb végzettsége, az havonta 144 ezer forintot vihetett haza.

Ez azt jelenti, hogy a tartozás gyors rendezéséhez (a fenti átlagot figyelembe véve) a jövedelem 12 százalékát kell kifizetnie egy diplomásnak, aki viszont nem végzi el az alapképzést, annak a fizetése 21 százalékát is törlesztésre kell fordítania.

(Persze ilyenkor gyakran a felvett hitel összege is alacsonyabb, így lehetséges, hogy ennél alacsonyabb törlesztőrészlet mellett is visszafizethető a kölcsön.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2015-ös átlagjövedelmet a Fizetések.hu 2013-as felmérésére alapoztuk, amely 224 ezer, illetve 133 ezer forintos átlagkeresetet állapított meg az alapszakot elvégzett, illetve az érettségivel rendelkezők esetében. Mivel a magyar bérdinamika 4,2 százalékos növekedést mutatott az elmúlt évtizedekben, ezért ezzel korrigálva kaptuk meg a 2015-ös adatokat. Ez alapján az alapszakot végzettek átlagos keresete 242 ezer forint volt, míg az érettségizetteknek 144 ezer forint.

Kiszámoltuk azt is, hogy mennyivel lesz hosszabb a futamidő, ha az alacsonyabb fizetésből arányaiban csupán annyit fizet a diploma nélküli, mint a diplomás, ami már csak azért is életszerű, mert a törlesztőrészleteket a jövedelem alapján számolják ki. Ha tehát a fizetés 12 százalékát fordítja törlesztésre a "csak" érettségivel rendelkező diákhiteles, akkor a hitel visszafizetése közel 8 évig tart.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 21. 22:02
Till Attila és Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója bejelentette, hogy rekordnyereménnyel visszatér...
Bankmonitor  |  2024. február 21. 16:30
A Revolut piacra dobta legújabb, saját fejlesztésű megtakarítási termékét, amely elsőként Magyarorsz...
Kiszámoló  |  2024. február 21. 13:16
Elindult az Újtarifa oldal, rajta a márciustól elérhető megyei, országos havi bérletek és napijegyek...
Holdblog  |  2024. február 21. 06:57
A kérdés persze nem a február elején elindult támogatott elektromosautó-vásárlási lehetőség esetlege...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem