33 °C Budapest
Durva különbség: ennyivel kereshetsz többet diplomával, mint anélkül

Durva különbség: ennyivel kereshetsz többet diplomával, mint anélkül

2016. november 3. 11:06

A diákhitelek jó lehetőséget nyújtanak az egyetemre való bejutáshoz, illetve a tanulmányok alatt felmerülő költségek kifizetéséhez. Aki viszont nem tud valamilyen okból diplomát szerezni, az nagy bajba kerülhet, ugyanis közel fele annyi bérre számíthat, mint azok, akik elvégezték az iskolát, amiből a diákhitelt sem könnyű visszafizetni.

Szögezzük le, a diákhitel remek lehetőséget nyújt a továbbtanuláshoz azoknak, akiknek egyáltalán nem lenne pénze erre, de még egy átlagos család gyermeke is tekinthet a finanszírozási lehetőségre akár befektetésként is. Hiszen, aki elvégzi az alapszakot, az már jelentősen több bérre számíthat, mint akinek "csak" érettségije van. Aki viszont nem tud lediplomázni, az könnyen nehéz helyzetben találhatja magát.

Nem éri meg abba hagyni az iskolát

A már lezárt Diákhitel1 szerződések átlagos futamideje 52 hónap volt, ami 4 év 4 hónapot jelent. Ennyi idő alatt 30 ezer forintos havi törlesztőrészletet kellett átlagosan fizetni ahhoz, hogy a kölcsönt teljesen visszafizessék. Aki elvégzi az alapszakot már jelentősen több fizetésre számíthat, mint az, aki félbehagyja tanulmányait.

A 2015-ös, alapszakos végzettséggel elért átlagbér 242 ezer forint körül alakult (ennek számításáról a keretes írásban olvashatsz), akinek viszont az érettségi a legmagasabb végzettsége, az havonta 144 ezer forintot vihetett haza.

Ez azt jelenti, hogy a tartozás gyors rendezéséhez (a fenti átlagot figyelembe véve) a jövedelem 12 százalékát kell kifizetnie egy diplomásnak, aki viszont nem végzi el az alapképzést, annak a fizetése 21 százalékát is törlesztésre kell fordítania.

(Persze ilyenkor gyakran a felvett hitel összege is alacsonyabb, így lehetséges, hogy ennél alacsonyabb törlesztőrészlet mellett is visszafizethető a kölcsön.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 2015-ös átlagjövedelmet a Fizetések.hu 2013-as felmérésére alapoztuk, amely 224 ezer, illetve 133 ezer forintos átlagkeresetet állapított meg az alapszakot elvégzett, illetve az érettségivel rendelkezők esetében. Mivel a magyar bérdinamika 4,2 százalékos növekedést mutatott az elmúlt évtizedekben, ezért ezzel korrigálva kaptuk meg a 2015-ös adatokat. Ez alapján az alapszakot végzettek átlagos keresete 242 ezer forint volt, míg az érettségizetteknek 144 ezer forint.

Kiszámoltuk azt is, hogy mennyivel lesz hosszabb a futamidő, ha az alacsonyabb fizetésből arányaiban csupán annyit fizet a diploma nélküli, mint a diplomás, ami már csak azért is életszerű, mert a törlesztőrészleteket a jövedelem alapján számolják ki. Ha tehát a fizetés 12 százalékát fordítja törlesztésre a "csak" érettségivel rendelkező diákhiteles, akkor a hitel visszafizetése közel 8 évig tart.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 30. 11:59
“A 2008-ban telenyomták a gazdaságokat pénzzel. Mindenki azt mondta – ti is –  hogy ebből jele...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?