22 °C Budapest
Durva különbség: ennyivel kereshetsz többet diplomával, mint anélkül

Durva különbség: ennyivel kereshetsz többet diplomával, mint anélkül

2016. november 3. 11:06

A diákhitelek jó lehetőséget nyújtanak az egyetemre való bejutáshoz, illetve a tanulmányok alatt felmerülő költségek kifizetéséhez. Aki viszont nem tud valamilyen okból diplomát szerezni, az nagy bajba kerülhet, ugyanis közel fele annyi bérre számíthat, mint azok, akik elvégezték az iskolát, amiből a diákhitelt sem könnyű visszafizetni.

Szögezzük le, a diákhitel remek lehetőséget nyújt a továbbtanuláshoz azoknak, akiknek egyáltalán nem lenne pénze erre, de még egy átlagos család gyermeke is tekinthet a finanszírozási lehetőségre akár befektetésként is. Hiszen, aki elvégzi az alapszakot, az már jelentősen több bérre számíthat, mint akinek "csak" érettségije van. Aki viszont nem tud lediplomázni, az könnyen nehéz helyzetben találhatja magát.

Nem éri meg abba hagyni az iskolát

A már lezárt Diákhitel1 szerződések átlagos futamideje 52 hónap volt, ami 4 év 4 hónapot jelent. Ennyi idő alatt 30 ezer forintos havi törlesztőrészletet kellett átlagosan fizetni ahhoz, hogy a kölcsönt teljesen visszafizessék. Aki elvégzi az alapszakot már jelentősen több fizetésre számíthat, mint az, aki félbehagyja tanulmányait.

A 2015-ös, alapszakos végzettséggel elért átlagbér 242 ezer forint körül alakult (ennek számításáról a keretes írásban olvashatsz), akinek viszont az érettségi a legmagasabb végzettsége, az havonta 144 ezer forintot vihetett haza.

Ez azt jelenti, hogy a tartozás gyors rendezéséhez (a fenti átlagot figyelembe véve) a jövedelem 12 százalékát kell kifizetnie egy diplomásnak, aki viszont nem végzi el az alapképzést, annak a fizetése 21 százalékát is törlesztésre kell fordítania.

(Persze ilyenkor gyakran a felvett hitel összege is alacsonyabb, így lehetséges, hogy ennél alacsonyabb törlesztőrészlet mellett is visszafizethető a kölcsön.)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 2015-ös átlagjövedelmet a Fizetések.hu 2013-as felmérésére alapoztuk, amely 224 ezer, illetve 133 ezer forintos átlagkeresetet állapított meg az alapszakot elvégzett, illetve az érettségivel rendelkezők esetében. Mivel a magyar bérdinamika 4,2 százalékos növekedést mutatott az elmúlt évtizedekben, ezért ezzel korrigálva kaptuk meg a 2015-ös adatokat. Ez alapján az alapszakot végzettek átlagos keresete 242 ezer forint volt, míg az érettségizetteknek 144 ezer forint.

Kiszámoltuk azt is, hogy mennyivel lesz hosszabb a futamidő, ha az alacsonyabb fizetésből arányaiban csupán annyit fizet a diploma nélküli, mint a diplomás, ami már csak azért is életszerű, mert a törlesztőrészleteket a jövedelem alapján számolják ki. Ha tehát a fizetés 12 százalékát fordítja törlesztésre a "csak" érettségivel rendelkező diákhiteles, akkor a hitel visszafizetése közel 8 évig tart.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44