Ennél olcsóbb hitelt biztos nem kapsz: örülhetnek a fiatalok

Ennél olcsóbb hitelt biztos nem kapsz: örülhetnek a fiatalok

Pénzcentrum
2016. június 22. 11:08

Korábban nem látott kedvező szintre csökkent a Diákhitel1 kamata, július 1-től mindössze 3,75 százalékot kell fizetni. A nemfizető diákhitelek az elmúlt 10 évben sokkal alacsonyabb arányúak voltak, de ez most tovább csökkent, a szerződések mindössze 1 százalékát nem fizetik az adósok. A Diákhitel Központ sajtótájékoztatóján a hallgatói finanszírozás 15. évfordulójáról is szó volt.

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát a korábbi, 3,9 százalékról 3,75 százalékra csökkenti

a Diákhitel Központ, míg a Diákhitel2-t (amely csak a tandíjra fordítható) továbbra is 2 százalékos fix kamattal vehetik igénybe a hallgatók az állami támogatásnak köszönhetően (ennek kamata most 5 százalékra csökken, a különbözetet az állam pótolja ki). Ezzel egyébként a Diákhitel1 kamata annyira alacsony szintre csökken, hogy a legkedvezőbb lakáshitelekkel tud versenyezni a kamat szempontjából (persze a két kölcsön eltérő célú, a folyósítás és a törlesztés is máshogy kerül meghatározásra, így az összehasonlítás nehéz).

Most csak 15 bázispontot csökkentettünk, azonban ez is jelentékenynek mondható

 - mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója a kamatcsökkentésről. A kamatok egyébként 2012 óta folyamatosan csökkentek, így estek a mostani rekord alacsony szintre.

Mennyi diákhitel fuccsol be?

Valószínűleg a kedvező kamatozás is hozzájárul ahhoz, hogy a diákhitelek közül keveset kell behajtani, az adóhatóságnak behajtásra átadott ügyek 2 és 3 százalék között mozogtak 2005 óta, ráadásul 2015-ben ez is jelentősen csökkent,

tavaly ugyanis az élő szerződések mindössze 1 százalékánál kellett a NAV segítségét kérni a behajtásban.

A csökkenés oka egyéként az, hogy sokkal aktívabban keresik meg a nem fizető ügyfeleket, így nem kell felmondani a hiteleket és nem kell átadni a tartozásokat behajtásra. A behajtás részletes folyamatáról egyébként EBBEN a korábbi cikkünkben írtunk.

Jelenleg egyébként 134 ezer fizetési szakaszban lévő, élő szerződés van, tavaly mintegy 7658-an igényelték újonnan a diákhiteleket. A szakok közül elsősorban a jogászok, a gazdálkodás és menedzsment szakosok veszik igénybe a diákhiteleket.

Mivel 15 éve van Magyarországon diákhitelezés, ezért az elmúlt másfél évtizedről is megemlékeztek:

  • Ezalatt összesen 370 ezer szerződést kötöttek és
  • A Felvett hitelek összértéke 300 milliárd forint volt.
Mit gondolnak a fiatalok a felsőoktatásról és a pénzügyekről?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ötből négy hallgató úgy gondolja, hogy a tanulmányai elvégzése után fél éven belül munkát talál - derült ki a TNS Hoffmann kutatásából. A jól fizető állás vonzza elsősorban a fiatalokat a felsőoktatásba bekerülésnél.

Probléma, hogy a szülők nem vonják be a gyerekeket a pénzügyi döntésekbe, a középiskolásoknak szinte semmilyen fogalmuk sincs a család pénzügyeiről, míg a felsőoktatásban résztvevőknél a kiadásokat már ismerik, de e bevételeket (jövedelmeket) továbbra sem osztják meg a szülők. Ugyan a 80 százalék fontosnak tartja a pénzügyi ismereteket, mégis, csupán 40 százalék tájékozott.

A hitelfelvételt egyébként a fiatalok túlnyomó többsége kockázatosnak tartja, ez ténylegesen sokakat tart vissza a hitelfelvételtől, annak ellenére, hogy hasznosnak tartják azt. A legnépszerűbb banki termék egyébként a folyószámla, és a hitelkártya, de népszerű pénzügyi termékek a részvények és az értékpapírok is.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?