33 °C Budapest
Ennél olcsóbb hitelt biztos nem kapsz: örülhetnek a fiatalok

Ennél olcsóbb hitelt biztos nem kapsz: örülhetnek a fiatalok

Pénzcentrum
2016. június 22. 11:08

Korábban nem látott kedvező szintre csökkent a Diákhitel1 kamata, július 1-től mindössze 3,75 százalékot kell fizetni. A nemfizető diákhitelek az elmúlt 10 évben sokkal alacsonyabb arányúak voltak, de ez most tovább csökkent, a szerződések mindössze 1 százalékát nem fizetik az adósok. A Diákhitel Központ sajtótájékoztatóján a hallgatói finanszírozás 15. évfordulójáról is szó volt.

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát a korábbi, 3,9 százalékról 3,75 százalékra csökkenti

a Diákhitel Központ, míg a Diákhitel2-t (amely csak a tandíjra fordítható) továbbra is 2 százalékos fix kamattal vehetik igénybe a hallgatók az állami támogatásnak köszönhetően (ennek kamata most 5 százalékra csökken, a különbözetet az állam pótolja ki). Ezzel egyébként a Diákhitel1 kamata annyira alacsony szintre csökken, hogy a legkedvezőbb lakáshitelekkel tud versenyezni a kamat szempontjából (persze a két kölcsön eltérő célú, a folyósítás és a törlesztés is máshogy kerül meghatározásra, így az összehasonlítás nehéz).

Most csak 15 bázispontot csökkentettünk, azonban ez is jelentékenynek mondható

 - mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója a kamatcsökkentésről. A kamatok egyébként 2012 óta folyamatosan csökkentek, így estek a mostani rekord alacsony szintre.

Mennyi diákhitel fuccsol be?

Valószínűleg a kedvező kamatozás is hozzájárul ahhoz, hogy a diákhitelek közül keveset kell behajtani, az adóhatóságnak behajtásra átadott ügyek 2 és 3 százalék között mozogtak 2005 óta, ráadásul 2015-ben ez is jelentősen csökkent,

tavaly ugyanis az élő szerződések mindössze 1 százalékánál kellett a NAV segítségét kérni a behajtásban.

A csökkenés oka egyéként az, hogy sokkal aktívabban keresik meg a nem fizető ügyfeleket, így nem kell felmondani a hiteleket és nem kell átadni a tartozásokat behajtásra. A behajtás részletes folyamatáról egyébként EBBEN a korábbi cikkünkben írtunk.

Jelenleg egyébként 134 ezer fizetési szakaszban lévő, élő szerződés van, tavaly mintegy 7658-an igényelték újonnan a diákhiteleket. A szakok közül elsősorban a jogászok, a gazdálkodás és menedzsment szakosok veszik igénybe a diákhiteleket.

Mivel 15 éve van Magyarországon diákhitelezés, ezért az elmúlt másfél évtizedről is megemlékeztek:

  • Ezalatt összesen 370 ezer szerződést kötöttek és
  • A Felvett hitelek összértéke 300 milliárd forint volt.
Mit gondolnak a fiatalok a felsőoktatásról és a pénzügyekről?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ötből négy hallgató úgy gondolja, hogy a tanulmányai elvégzése után fél éven belül munkát talál - derült ki a TNS Hoffmann kutatásából. A jól fizető állás vonzza elsősorban a fiatalokat a felsőoktatásba bekerülésnél.

Probléma, hogy a szülők nem vonják be a gyerekeket a pénzügyi döntésekbe, a középiskolásoknak szinte semmilyen fogalmuk sincs a család pénzügyeiről, míg a felsőoktatásban résztvevőknél a kiadásokat már ismerik, de e bevételeket (jövedelmeket) továbbra sem osztják meg a szülők. Ugyan a 80 százalék fontosnak tartja a pénzügyi ismereteket, mégis, csupán 40 százalék tájékozott.

A hitelfelvételt egyébként a fiatalok túlnyomó többsége kockázatosnak tartja, ez ténylegesen sokakat tart vissza a hitelfelvételtől, annak ellenére, hogy hasznosnak tartják azt. A legnépszerűbb banki termék egyébként a folyószámla, és a hitelkártya, de népszerű pénzügyi termékek a részvények és az értékpapírok is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 15:10
A Media1 olvasója videót is készített arról, hogy az egyik hazai kábelszolgáltató, a közepes méretűn...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?