16 °C Budapest
Több ezer embert vert át a bűnbanda: évekig pénzt csaltak ki az áldozatoktól

Több ezer embert vert át a bűnbanda: évekig pénzt csaltak ki az áldozatoktól

MTI
2016. április 9. 11:00

A Székesfehérvári Járásbíróság 44 vádlott bűnösségét állapította meg egy olyan csalássorozat ügyében, amelyben a fogyasztói csoportokat működtető vádlottak 3300 embert károsítottak meg - írja az MTI. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős.

A vád szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott 1999-ben és 2002-ben is céget alapított. A cégek fő tevékenysége a cégbejegyzés szerint üzletviteli tanácsadás, de valójában fogyasztói csoportok szervezése és működtetése volt. Az ország egész területén fiókirodákat nyitottak, üzletkötőket vettek fel, hirdetéseket adtak fel.

A vád szerint a vádlottak hitelt kínáltak a sértetteknek, akik azonban nem kaptak teljes körű, korrekt tájékoztatást a szerződéskötés előtt. Elhallgatták előlük, hogy a cég vásárlói csoport szervezésével foglalkozik, és hogy az igényelt összeghez csak 1-5-10 év múlva jutnak hozzá, ha a közgyűlésen kiválasztják őket, és nincs is erre elegendő pénzük. A vádlottak jogtalan haszonszerzés végett megtévesztették a sértetteket, akiktől nyugta ellenében "szerződéskötési, megbízási díjat, törlesztőrészleteket" vettek át, és ezzel kárt okoztak nekik.

A bíróság a 2005 óta tartó eljárás végén a bíróság megállapította, hogy az elsőrendű vádlott felbujtóként 1219 rendbeli csalást és jogosulatlan pénzügyi tevékenységet követett el, a másodrendű vádlottat pedig 1217 esetben volt bűnös ugyanebben. Mindkét vádlottat két év - öt év próbaidőre felfüggesztett - börtönre ítélte. A többi vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, próbára bocsátásra ítélték vagy megrovásban részesítették. A vádlottakkal szemben több mint 20 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el, és több mint 2 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték őket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?