11 °C Budapest

Luxusélet hitelből: van, aki a devizahitelesek kálváriájából sem tanul

Pénzcentrum
2016. április 1. 12:06

Sokan még a devizahitelek kálváriájából sem tanulnak: van, aki most is a gyorskölcsönökből szeretne luxusban élni. Persze vannak olyan helyzetek, amikor muszáj gyorsan pénzhez jutni, azonban erre sokkal alkalmasabb hitel is van, aminek a kamatai csupán harmadát teszik ki a gyorskölcsönök teljes hiteldíjának.

A hitelfelvétel célja, hogy a kölcsön vett pénzből a pénzügyi igényeinket tudjuk kielégíteni. Ha valamilyen váratlan esemény történik, akkor célszerű lehet gyorskölcsönt felvenni, amiből tudunk új mosógépet venni, vagy meg tudjuk javítani a tönkrement kazánt. Sokan azonban azért veszik fel a hitelt, hogy új lapostévére, luxusutazásra költsék el, pedig nem olcsók ezek a kölcsönök.

Hiába alacsony az alapkamat

A jegybanki alapkamat jelenleg 1,2 százalékos, sőt, akár tovább csökkenhet. Ennek ellenére a személyi kölcsönök kamatai még mindig 10 százalék körül alakulnak, de kisebb hitelösszegek mellett a kamatok könnyen 15 százalék felé ugranak, arról nem is beszélve, hogy a fix költségeknek miatt a teljes hiteldíj mutató (THM) is megugrik.

Magyarországon két cég foglalkozik kiemelten a gyorskölcsönökkel, ezért a honlapjukon található kalkulátor segítségével megnéztük, hogy mennyibe kerül valójában a gyorskölcsön. Három éves futamidővel, 1 millió forintot felvéve 35 500 forint lesz a törlesztőrészletünk a Cofodisnél 36 hónapra (3 év) és 43 ezer a Providentnél, 30 hónapra. A teljes hitelköltségben egyébként mindössze 12 ezer forint különbség van.

A törlesztőrészlet azonban elég magasnak tűnhet, különösen akkor, ha azt nézzük, hogy egy 15 éves, 5 millió forintos hitelösszegű (5 százalékos kamatozású) szabad felhasználású jelzáloghitelt például 40 ezer forintos havi részletfizetéssel tudunk felvenni. Ezért cserébe persze az ingatlanunkat jelzálog fogja terhelni, vagyis nem érdemes megcsúszni a fizetéssel, mert elveszíthejük otthonunkat.

A különbséget elsősorban a hitelkamat különbsége okozza. A példában mutatott lakáshitel THM-je 5 százalék. Ez alapján látható, hogy a gyorskölcsönök kamata többszöröse a lakáshitelek kamatának. A Cofidisnél 18,03 százalék, a Providentnél pedig 22,83 százalék a mutató értéke.

Tényleg megéri ez a hitel?

Ha luxustermékekre szeretnénk elkölteni a kölcsönt, akkor érdemesebb lehet megtakarítani az összeget, vagy a boltok nullás THM akcióit kihasználni, így megspórolhatjuk azokat a százezres összeget, amiket a pénzintézet zsebében hagynánk. Persze, ha mindenképpen fel kell vennünk a kölcsönt, akkor viszont érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelben gondolkodni, ezek kamata ugyanis alig magasabb a lakáshiteleknél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a három éves futamidővel kalkulálunk, akkor 30 ezer forintos törlesztőrészlettel is találhatunk ilyen ajánlatot, ami azt jelenti, hogy 13 százalékkal alacsonyabb a havi fizetendőnk, mint a Cofidis termékénél. Ha 30 hónapos futamidővel számolunk, akkor pedig 15 százalékkal kevesebb a havi fizetendőnk, mivel 36 ezer forint körül lesz a törlesztő.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem