3 °C Budapest
Luxusélet hitelből: van, aki a devizahitelesek kálváriájából sem tanul

Luxusélet hitelből: van, aki a devizahitelesek kálváriájából sem tanul

Pénzcentrum
2016. április 1. 12:06

Sokan még a devizahitelek kálváriájából sem tanulnak: van, aki most is a gyorskölcsönökből szeretne luxusban élni. Persze vannak olyan helyzetek, amikor muszáj gyorsan pénzhez jutni, azonban erre sokkal alkalmasabb hitel is van, aminek a kamatai csupán harmadát teszik ki a gyorskölcsönök teljes hiteldíjának.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hitelfelvétel célja, hogy a kölcsön vett pénzből a pénzügyi igényeinket tudjuk kielégíteni. Ha valamilyen váratlan esemény történik, akkor célszerű lehet gyorskölcsönt felvenni, amiből tudunk új mosógépet venni, vagy meg tudjuk javítani a tönkrement kazánt. Sokan azonban azért veszik fel a hitelt, hogy új lapostévére, luxusutazásra költsék el, pedig nem olcsók ezek a kölcsönök.

Hiába alacsony az alapkamat

A jegybanki alapkamat jelenleg 1,2 százalékos, sőt, akár tovább csökkenhet. Ennek ellenére a személyi kölcsönök kamatai még mindig 10 százalék körül alakulnak, de kisebb hitelösszegek mellett a kamatok könnyen 15 százalék felé ugranak, arról nem is beszélve, hogy a fix költségeknek miatt a teljes hiteldíj mutató (THM) is megugrik.

Magyarországon két cég foglalkozik kiemelten a gyorskölcsönökkel, ezért a honlapjukon található kalkulátor segítségével megnéztük, hogy mennyibe kerül valójában a gyorskölcsön. Három éves futamidővel, 1 millió forintot felvéve 35 500 forint lesz a törlesztőrészletünk a Cofodisnél 36 hónapra (3 év) és 43 ezer a Providentnél, 30 hónapra. A teljes hitelköltségben egyébként mindössze 12 ezer forint különbség van.

A törlesztőrészlet azonban elég magasnak tűnhet, különösen akkor, ha azt nézzük, hogy egy 15 éves, 5 millió forintos hitelösszegű (5 százalékos kamatozású) szabad felhasználású jelzáloghitelt például 40 ezer forintos havi részletfizetéssel tudunk felvenni. Ezért cserébe persze az ingatlanunkat jelzálog fogja terhelni, vagyis nem érdemes megcsúszni a fizetéssel, mert elveszíthejük otthonunkat.

A különbséget elsősorban a hitelkamat különbsége okozza. A példában mutatott lakáshitel THM-je 5 százalék. Ez alapján látható, hogy a gyorskölcsönök kamata többszöröse a lakáshitelek kamatának. A Cofidisnél 18,03 százalék, a Providentnél pedig 22,83 százalék a mutató értéke.

Tényleg megéri ez a hitel?

Ha luxustermékekre szeretnénk elkölteni a kölcsönt, akkor érdemesebb lehet megtakarítani az összeget, vagy a boltok nullás THM akcióit kihasználni, így megspórolhatjuk azokat a százezres összeget, amiket a pénzintézet zsebében hagynánk. Persze, ha mindenképpen fel kell vennünk a kölcsönt, akkor viszont érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelben gondolkodni, ezek kamata ugyanis alig magasabb a lakáshiteleknél.

Ha a három éves futamidővel kalkulálunk, akkor 30 ezer forintos törlesztőrészlettel is találhatunk ilyen ajánlatot, ami azt jelenti, hogy 13 százalékkal alacsonyabb a havi fizetendőnk, mint a Cofidis termékénél. Ha 30 hónapos futamidővel számolunk, akkor pedig 15 százalékkal kevesebb a havi fizetendőnk, mivel 36 ezer forint körül lesz a törlesztő.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35