20 °C Budapest

Luxusélet hitelből: van, aki a devizahitelesek kálváriájából sem tanul

Pénzcentrum
2016. április 1. 12:06

Sokan még a devizahitelek kálváriájából sem tanulnak: van, aki most is a gyorskölcsönökből szeretne luxusban élni. Persze vannak olyan helyzetek, amikor muszáj gyorsan pénzhez jutni, azonban erre sokkal alkalmasabb hitel is van, aminek a kamatai csupán harmadát teszik ki a gyorskölcsönök teljes hiteldíjának.

A hitelfelvétel célja, hogy a kölcsön vett pénzből a pénzügyi igényeinket tudjuk kielégíteni. Ha valamilyen váratlan esemény történik, akkor célszerű lehet gyorskölcsönt felvenni, amiből tudunk új mosógépet venni, vagy meg tudjuk javítani a tönkrement kazánt. Sokan azonban azért veszik fel a hitelt, hogy új lapostévére, luxusutazásra költsék el, pedig nem olcsók ezek a kölcsönök.

Hiába alacsony az alapkamat

A jegybanki alapkamat jelenleg 1,2 százalékos, sőt, akár tovább csökkenhet. Ennek ellenére a személyi kölcsönök kamatai még mindig 10 százalék körül alakulnak, de kisebb hitelösszegek mellett a kamatok könnyen 15 százalék felé ugranak, arról nem is beszélve, hogy a fix költségeknek miatt a teljes hiteldíj mutató (THM) is megugrik.

Magyarországon két cég foglalkozik kiemelten a gyorskölcsönökkel, ezért a honlapjukon található kalkulátor segítségével megnéztük, hogy mennyibe kerül valójában a gyorskölcsön. Három éves futamidővel, 1 millió forintot felvéve 35 500 forint lesz a törlesztőrészletünk a Cofodisnél 36 hónapra (3 év) és 43 ezer a Providentnél, 30 hónapra. A teljes hitelköltségben egyébként mindössze 12 ezer forint különbség van.

A törlesztőrészlet azonban elég magasnak tűnhet, különösen akkor, ha azt nézzük, hogy egy 15 éves, 5 millió forintos hitelösszegű (5 százalékos kamatozású) szabad felhasználású jelzáloghitelt például 40 ezer forintos havi részletfizetéssel tudunk felvenni. Ezért cserébe persze az ingatlanunkat jelzálog fogja terhelni, vagyis nem érdemes megcsúszni a fizetéssel, mert elveszíthejük otthonunkat.

A különbséget elsősorban a hitelkamat különbsége okozza. A példában mutatott lakáshitel THM-je 5 százalék. Ez alapján látható, hogy a gyorskölcsönök kamata többszöröse a lakáshitelek kamatának. A Cofidisnél 18,03 százalék, a Providentnél pedig 22,83 százalék a mutató értéke.

Tényleg megéri ez a hitel?

Ha luxustermékekre szeretnénk elkölteni a kölcsönt, akkor érdemesebb lehet megtakarítani az összeget, vagy a boltok nullás THM akcióit kihasználni, így megspórolhatjuk azokat a százezres összeget, amiket a pénzintézet zsebében hagynánk. Persze, ha mindenképpen fel kell vennünk a kölcsönt, akkor viszont érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelben gondolkodni, ezek kamata ugyanis alig magasabb a lakáshiteleknél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a három éves futamidővel kalkulálunk, akkor 30 ezer forintos törlesztőrészlettel is találhatunk ilyen ajánlatot, ami azt jelenti, hogy 13 százalékkal alacsonyabb a havi fizetendőnk, mint a Cofidis termékénél. Ha 30 hónapos futamidővel számolunk, akkor pedig 15 százalékkal kevesebb a havi fizetendőnk, mivel 36 ezer forint körül lesz a törlesztő.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 7. 16:05
Ettől a hónaptól Tóth Bence a TV2 Csoport új pénzügyi igazgatója, míg Hajós Andrea az Igazgatóság el...
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?