29 °C Budapest
Kiszámoltuk: ennyivel csökken az autóhitelesek törlesztője

Kiszámoltuk: ennyivel csökken az autóhitelesek törlesztője

2015. augusztus 26. 11:32

A jelzáloghitelekhez hasonlóan az autóhiteleket és a személyi kölcsönöket is forintosítani fogják. A bejelentés óta minden adós azt számolgatja, hogy mennyivel csökken majd a törlesztőrészlete. A Pénzcentrum kiszámolta, hogy mennyit spórolhatnak havonta az adósok.

Még idén megkezdődik a nem jelzálog alapú devizahitelek forintosítása, Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter múlt hét szerdai bejelentése szerint. Elsősorban

  • autóhiteleket és
  • személyi kölcsönöket váltanak most át.

A folyamatból kimaradnak

  • a hitelkártya tartozások,
  • folyószámlahitelek és
  • a vállalkozói kölcsönök is.


A mostani forintosítás során 229 ezer szerződés érintett, ráadásul az intézkedés kiterjed majd a már nem élő szerződésekre, vagyis a követeléskezelőknél lévő devizatartozásokat is átváltják. Egyébként nagyjából 305 milliárd forint hiteltartozás érintett a mostani forintosításban.

Így váltják át a kölcsönöket

A forintosítás legfőbb kérdése, hogy milyen árfolyamon történhet meg az átváltás. Elméletileg kedvezményes árfolyamról nincsen szó, de a helyzet nem ilyen egyértelmű, mutatjuk, miért.

Ugyan 287,2 forintos svájci frank, és 309,2 forintos euró árfolyamon váltják át a kölcsönöket, viszont a svájci frank árfolyamának és a piaci árfolyam különbözetét a bankok és az állam fele-fele arányban átvállalják.

Így a tényleges átváltás 256,6 forintos svájci frank és 309,2 forintos euró szinten történhet meg, viszont a kedvezménynek köszönhető különbözet jóváírása várhatóan csak pár hónappal az átváltás után várható.

A kedvezményre egyébként a Nemzetgazdasági minisztérium Magyar Bankszövetséggel kötött megállapodása a garancia.

Nem lesz kötelező az átváltás

Lényeges különbség a jelzáloghitelek átváltásához képest, hogy most nem lesz kötelező jellegű a forintosítás. Az elszámolási értesítőket a bankok december 15-től kezdik postázni, és az ügyfeleknek 30 napjuk lesz arra, hogy válaszlevélben elutasítsák a bank ajánlatát. Ha ezt elmulasztanák, akkor a szerződés automatikusan átváltásra kerül. Az értesítők egyébként a jelzáloghitelesek leveléhez lesznek hasonlók, vagyis tartalmazni fogják a tartozás méretét, az új kamatlábat és az új törlesztőrészletet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nem élő szerződések is forintosításra kerülnek, így a követeléskezelőknél lévő kölcsönöket is átváltják, ha ez eddig még nem történt volna meg.

A nem jelzáloghitelek körében egyébként 54 százalék a devizahitelek aránya, ez a forintosításnak köszönhetően 3 százalékra csökkenhet majd a Nemzetgazdasági minisztérium számításai szerint. Emellett a mostani forintosításban érintettek várhatóan 5 százaléka választhatja a devizahitelben maradást nyilatkozta korábban Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Mennyivel csökkenhet a törlesztőrészlet?

Az elszámolással ellentétben itt jóval egyszerűbb kiszámolni, hogy mekkora törlesztőrészlet-csökkenésre számíthatnak az ügyfelek, ugyanis ez az árfolyamkedvezmény mértékével egyezik meg.

Így a havi fizetendő 10-11 százalékkal csökkenhet a forintosításnak köszönhetően.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 15:22
Az alapítvány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező támogatásokat osztotta to...
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?