5 °C Budapest

Hűtő, légkondi, nyaralás: így vehetsz fel most személyi kölcsönt

2015. július 15. 15:32

A nyár kiemelten fontos időszak a személyi kölcsönöknél: a nyaralás, az iskolakezdés vagy akár egy esküvő is jelenthetnek olyan költséget, amelyekhez gyorsan és egyszerűen felvehető hitelre lehet szükségünk. És persze az sem mindegy, milyen feltételekkel. Ma már sok bank és pénzügyi szolgáltató is kínál ilyen termékeket, sőt, első hallásra talán meglepő helyen is találhatunk már ilyen pénzügyi termékeket.

A személyi kölcsön legfontosabb jellemzője, hogy általában szabad felhasználású, azaz nem konkrét célhoz kötött, vagyis bármire - például rendkívüli kiadások fedezése, nagyobb családi események lebonyolítása - felhasználható. Vannak azonban olyan személyi kölcsönök, amelyeknek célja előre meghatározott. Ezek leggyakrabban valamely tartós fogyasztási cikk vásárlására, vagy például utazásra szólnak.

A személyi kölcsönt használhatjuk például

  • utazásra, nyaralásra
  • az iskolakezdés költségeinek fedezésére
  • családi esemény - például esküvő - finanszírozására
  • értékesebb ajándék megvásárlására

  • akár műszaki cikk - például új hűtőszekrény, klímaberendezés - beszerzésére is.

Magyarországon ez a típusú kölcsön forintban igényelhető. Összege jellemzően százezertől ötmillió forintig terjed (persze vannak olyan szolgáltatók, akiknél pontosabban meghatározott, kisebb összeget igényelhetünk).

A futamidő rugalmas, általában 12-72 hónap. A kölcsön a legtöbb pénzügyi szolgáltatónál, banknál ingatlanfedezet és kezes bevonása nélkül igényelhető, a THM (teljes hiteldíj mutató) pedig nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét.

Mire figyeljünk?

Érdemes alaposan elolvasni a hitel felvételének feltételeit: sok személyi kölcsön kínál első látásra rendkívül kedvező kamatokat: fontos azonban, hogy hasonlítsuk össze a különböző bankok által kínált konstrukciók jellemzőit: a kamat mellett a THM-et, és kérdezzünk rá az egyéb felmerülő költségekre, vagy akár az előtörlesztésre is.

Hitelfelvétel előtt gondoljuk át alaposan, mekkora törlesztőrészletet, mennyi ideig tudunk vállalni. Tanulmányozzuk át a személyi kölcsön Általános Szerződési Feltételeit/Üzletszabályzatát. Minden esetben olvassuk el a szerződéses dokumentumokat, mielőtt aláírnánk azokat!

Melyik banknál a legolcsóbb a kölcsön?

A Pénzcentrum kalkulációt készített arra, hogy mennyibe kerül egy kis összegű, 500 ezer forintos, 3 éves futamidőre felvett személyi kölcsön, a számításainkhoz a BankRáció.hu adatait használtuk. Ez alapján azt láthatjuk, hogy a személyi kölcsönök között nincs jelentős eltérés, ha a havi törlesztőrészleteket nézzük, a teljes visszafizetendő összegben viszont már nagyobb különbségek lehetnek.

Emiatt érdemes a kamaton felül fizetett díjak és a teljes visszafizetendő összeg alapján összehasonlítani az ajánlatokat.

Az általunk vizsgált hitelek egyébként az egész futamidőre fixált törlesztőrészlettel bírnak, viszont ez alól van egy kivétel, ugyanis a Sberbank kölcsönének havi részletei évente változhatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legolcsóbb kölcsönt a fenti kondíciókkal a CIB-nél találjuk, 17 631 forintos fix törlesztőrészlettel összesen 634 713 forintot kell visszafizetnünk. Míg a havi részletekben nincs nagy eltérés, addig a visszafizetendőben a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat között 62 ezer forintos hitelköltség eltérést láthatunk. Az OTP ajánlata 197 ezer forinttal fizetünk többet vissza, mint amennyit felvettünk, míg a CIB-nél csupán 135 ezer forint a különbözet a felvett hitelösszeghez képest.


Az új szereplő is jól teljesít: az ebben a hónapban piacra lépő Magyar Posta most bevezetett terméke - amelyet július közepétől 345 postahivatalban kínálnak - árazásával máris az élmezőnybe került.

Szarka Zsolt vezérigazgató korábbi tájékoztatása szerint kezdetben Budapesten, Pest megyében és a nagyobb vidéki városokban lehet igényelni a postákon a személyi kölcsönt. A bevezetési időszak tapasztalatait követően azonban várhatóan az év folyamán országosan is elérhető lesz a termék.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 31. 10:03