18 °C Budapest
Akár negyedével is megugorhatnak a forintosított hitelek törlesztői

Akár negyedével is megugorhatnak a forintosított hitelek törlesztői

Pénzcentrum
2015. július 4. 14:28

Sokan még mindig nem tudják eldönteni, hogy kiváltsák-e a forintosított hitelüket, mivel számtalan banki ajánlatból válogathatunk. Érdemes azonban sietni, hiszen az adósok többségének csak néhány hete van arra, hogy díjmentesen felmondhassa a hitelét. A Pénzcentrum mutatja, hogy mi alapján érdemes választani a konstrukciók között.

Sok devizahiteles még mindig nem tudja, hogy kiváltsa-e a forintosított kölcsönét, és ha kiváltja, akkor milyen konstrukciót válasszon. A bankok ugyanis kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokkal bombázzák őket, de mégis, mit kell figyelembe venni ahhoz, hogy hosszútávon se bánjuk meg a választásunkat.

A fő kérdés: fix vagy változó kamatozás

A legnagyobb kérdés az, hogy ha a hitelkiváltás mellett döntünk, akkor

  • a törlesztőrészletünket csökkentsük egy változó kamatozású (a forintosított kölcsönök is ilyenek) hitellel, vagy
  • fixáljuk a havi törlesztőt 5 évre (esetleg hosszabb időtartamra), a forintosított kölcsönhöz hasonló kamatszinten.

Ha a törlesztőrészlet csökkentés mellett döntünk, akkor egy átlagos méretű hitel esetén (6 százalék körüli THM, 5 millió forint, 12 év hátralévő futamidő) nagyjából 5 ezer forintot takaríthatunk meg havonta.

Amennyiben fixálnánk a törlesztőrészeltet, akkor a mostanihoz hasonló szinten fizethetnénk a kölcsönt, viszont a terheink a fixálás időtartama alatt kiszámíthatóak lesznek. A leggyakrabban előforduló kamatperiódus (a fixálás tartama) az öt éves, de találhatunk 10 éves, vagy akár teljes időtartamra rögzített kölcsönt is.

Mi alapján döntsek?

A hitelkamatok alapját (ahogyan neve is utal rá) a jegybanki alapkamat adja. Mivel ez most rekord alacsony szinten van, ezért olcsón juthatunk kölcsönhöz, viszont a változó kamatozású hiteleknél az alapkamat emelkedése esetén a hitelkamatunk is megugrik, míg a fixált szerződéseknél csak a rögzítés után változhat a törlesztőrészlet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha megnézzük az elmúlt 10 év alapkamatait, akkor azt láthatjuk, hogy 2013 előtt kizárólag 5 százalék feletti kamatokkal találkozhatunk, ami a mostani kamatszintnél 3,5 százalékkal magasabb, ráadásul csak egy rövid ideig tudott hat százalékos alá süllyedni a kamatszint.

Ha tehát a mostani alapkamat hirtelen felugrana 6 százalékra (és ezzel együtt nőne a hitelkamatunk), akkor a kölcsönünk után fizetett törlesztőrészlet is jelentősen megugrana. Ez a korábban ismertetett átlagos hitellel számolva azt jelentené, hogy a 38 ezer forintos havi részletünk 48 ezer forintra nőne, ami 25 százalékos növekedésnek felelne meg.

Lényeges, hogy a forintosított kölcsönnél is előfordulhat a havi részlet növekedése, így lehet, hogy még a jelenleginél valamivel magasabb törlesztő mellett is hosszútávon a kamatfixálással járunk jól.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18