0 °C Budapest

Devizahitelesek: így váltsátok ki a forintosított kölcsönt

2015. április 24. 11:02

A bankoknak április végéig kell a legtöbb devizahiteles ügyfelük részére megküldeni az elszámolási leveleket. Több százezren csak a következő hetekben tudják meg, hogy az elszámolás és forintosítás után mennyire csökkent a fennálló tartozásuk és a törlesztőrészletük. Aki nem elégedett, az választhat kedvezőbb hitelt vagy olyat is, ahol több évig fixálva van a törlesztő.

A forintosított devizahitelnek pár havonta változhat a törlesztője

Sokan nem tudják, de az automatikusan forinthitellé konvertált devizahitel kamata a 3 havi bankközi kamatlábhoz (3 havi BUBOR), ami annyit jelent, hogy ha a jegybanki alapkamat változni fog, akkor negyedéves késéssel a forinthitelünk törlesztője is átárazódik. A közeljövőben még további kamatcsökkenések várhatóak, ám ha visszatekintünk az elmúlt 10 évre, akkor láthatjuk, hogy kedvezőtlen gazdasági helyzetben akár drasztikusan is megdrágulhat a hitelünk.

Általánosságban 1 százalék kamatemelkedés 8 százalékos törelsztőrészlet növekedést okozhat, így mivel a lakáshitelek átlagos futamideje több, mint 10 év, előfordulhat, hogy a most nagyon kedvező törlesztőrészlet pár év múlva akár 20-30 százalékot is emelkedhet.

A legtöbb nagybank kínál olcsó és biztonságos hitelt is

A bankok nagy része már kirukkolt a legújabb, akciós hitelajánlatával. Számos konstrukciónál elengednek szinte minden kezdeti költséget, sőt vannak olyanok is, ahol még a közjegyzői díjat is megfizetik helyettünk.

Akiknek fontos a kiszámíthatóság, és nem akarja, hogy a havi terhe akár negyedévente változzon, azok befixálhatják a törlesztőrészletet 3-5-10 vagy akár 20 évre is. Nem biztos tehát, hogy a minél olcsóbb hitelre váltás a legjobb megoldás, mert sokkal többet spórolhatunk hosszútávon, ha inkább biztonságos hitelt választunk

 - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. A biztonságért cserébe valamivel magasabb kamatot kell fizetnünk, viszont ha megnézzük akár az utóbbi 10 év kamatváltozásait, láthatjuk, hogy a hitelkamatok nem mindig voltak kiszámíthatóak.

Amíg nem biztos az új hitel, ne mondjuk fel a régit

Habár az új forinthitelek olcsóbbak, mint anno a devizahitelek és már az árfolyam miatt sem kell aggódnunk, nem biztos, hogy a kiszemelt kamatokat mindenki megkaphatja. Amíg az új banknál nem kapunk hivatalos igazolást, hogy biztosan kiváltják a hitelünket a kinézett kondíciókkal, addig ne mondjuk fel a régi hitelt. Ezzel rengeteg felesleges adminisztrációt elkerülhetünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elszámoló levél kézhezvételétől számítva 60 napig mondhatjuk fel a régi hitelünket én onnantól 3 hónapon belül kell azt a meglévő bankunknál lezárni.

A döntéssel kapkodni nem érdemes, de a nagy ügyfélroham miatt akkor járunk a legjobban, ha minél hamarabb elkezdjük az ügyintézést.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?